Nu blir hemelektroniken dyrare – till ingen nytta
– Det här är politisk greenwashing – en miljöskatt utan miljöeffekt. Ingen utvecklar mobiltelefoner eller tv-apparater för den svenska marknaden. Vi är 10 miljoner i en värld av 8 miljarder människor. Det är naivt att tro att en svensk skatt påverkar hur produkterna tillverkas på världsmarknaden. Det är endast en straffskatt för svenska konsumenter och den borde tas bort, säger Pernilla Enebrink, vd ElektronikBranschen.
Den 1 juli införs nya skatteregler för kemikaliskatten på elektronik. Förändringarna innebär att det blir svårare att göra avdrag på skatten, vilket leder till att skatten ökar kraftigt. En tv kan öka med mellan 300 och 500 kronor i pris till följd av förändringen. För många monitorer och spelkonsoler handlar det om en ökning med i snitt 300 kronor.
– Om politikerna tycker att det här är en viktig fråga borde de lyfta den inom EU. Genom att fasa ut och förbjuda farliga ämnen på EU-nivå kan man få effekt. Nu blir det bara dyrare för svenska konsumenter, säger Pernilla Enebrink.
Sedan skatten infördes 2017 har den ökat med 55 procent. Branschens beräkningar visar att ändringarna som genomförs den 1 juli gör att den insamlade skatten ökar från 1,7 miljarder till 2,6 miljarder per år. Det innebär en ökning med cirka 900 miljoner kronor.
– Hemelektronik är en integrerad del av vårt vardagsliv. Vi behöver den inte minst för mat, hygien och kommunikation. Den här skatten drabbar hårdast dem som har den mest ansträngda plånboken. För billigare produkter kan halva priset vara skatt, säger Pernilla Enebrink.
Kemikalieskatten på elektronik beskattar brom, klor och fosfor i produkterna. Det är ämnen som ofta finns i produkterna i form av flamskyddsmedel för att minska brandrisken. Innan den 1 juli får elektronikprodukter där dessa ämnen tillsatts tidigare i processen (vilket anses säkrare) göra avdrag på skatten, en möjlighet som försvinner vid halvårsskiftet. Även om en produkt inte innehåller brom, klor eller fosfor går det inte att göra 100 procents avdrag på skatten.
Nyckelord
Kontakter
Pernilla EnebrinkVdElektronikBranschen
Tel:0730429037pernilla.enebrink@elektronikbranschen.seBilder
Om
ElektronikBranschen är branschorganisationen för leverantörer, distributörer och handlare inom hemelektronik. Tillsammans arbetar vi för en stark och hållbar elektronikbransch.
Följ ElektronikBranschen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från ElektronikBranschen
Årets Pryl 2025 är AI-dator7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
AI-datorn är Årets Pryl 2025 enligt branschorganisationen ElektronikBranschen som delar ut utmärkelsen. Priset ska lyfta fram innovation, hållbarhet och trender inom hemelektronik. I juryn sitter en radtungviktare från branschen.
ElektronikBranschen lanserar ny utbildning om hållbar konsumtion av elektronik15.10.2024 09:21:59 CEST | Pressmeddelande
ElektronikBranschen lanserar en ny utbildning för att möta den ökade efterfrågan på hållbara produkter inom elektronikbranschen och för att stärka kompetensen hos branschens medarbetare. Utbildningen syftar till att ge anställda verktygen att bättre informera konsumenter om hållbara val vid köp av elektronikprodukter. Den tar endast 30 minuter att genomföra och är exklusivt tillgänglig för ElektronikBranschens medlemmar.
ElektronikBranschen utser Årets Pryl 202510.10.2024 09:02:00 CEST | Pressinbjudan
Branschorganisationen för hemelektronik, ElektronikBranschen, lanserar utmärkelsen Årets Pryl. Priset ska lyfta fram innovation, hållbarhet och trender inom hemelektronik. I juryn sitter en radtungviktare från branschen. Årets Pryl tillkännages den 6 november.
Jätte-tv ökar trots tuffa tider8.10.2024 06:35:00 CEST | Pressmeddelande
I en annars tuff marknad för hemelektronik, går det fortsatt bra för de större tv-apparaterna. Den totala försäljningen av hemelektronik var närmast oförändrad i september samtidigt som den hittills i år har backat med 4,5 %. Allt jämfört med samma perioder 2023. Det visar ElektronikIndikatorn från branschorganisationen ElektronikBranschen.
Elektronikskatten upp 46 procent på 12 månader17.9.2024 07:47:00 CEST | Pressmeddelande
Elektronikskatten har ökat med 46 procent under perioden 1 juli 2023 till 30 juni 2024. Det visar nya siffror från Skatteverket, som branschorganisationen ElektronikBranschen har analyserat. Ökningen har skett trots regeringens löfte om att förändringar som trädde i kraft den 1 juli 2023 inte skulle leda till högre skatt. Det totala skatteuttaget för perioden uppgår till 2,34 miljarder kronor, jämfört med 1,6 miljarder kronor samma period ett år tidigare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum