Svensk vertikalodling går om traditionella metoder i ny studie

Det har ofta antytts att vertikala gårdar inomhus där grödor odlas i slutna ekosystem öppna för oändlig optimering har potentialen att bli mer hållbara än sina konventionella motsvarigheter. En livscykelanalys utförd av forskarna Michael Martin, Mugahid Elnour och Aina Cabrero jämför den svenska vertikala gården Ljusgårda med konventionellt importerad och inhemsk sallad ur ett vagga-till-grav-perspektiv. Resultaten är en världsnyhet för det utvecklingsområdet vertikalt jordbruk och teamet efterlyser mer longitudinell forskning för att spåra och belysa den exponentiella utvecklingen som leds av vertikala jordbrukare över hela världen.
”Vår studie tyder på att Ljusgårda lyckas producera sallad med lägre miljöpåverkan än konventionellt importerade sorter. Det är dock viktigt att notera att våra slutsatser är kontextberoende och inte kan generaliseras över andra regioner. Vi behöver nu följa upp forskningen för att spåra den här lovande utvecklingen över tid”, säger Michael Martin, seniorforskare och adjungerad professor i hållbara produktions- och konsumtionssystem, IVL Svenska Miljöinstitutet och Kungliga Tekniska Högskolan.
Ljusgårda är en storskalig vertikal gård som drivs från en gammal ombyggd möbelfabrik i Tibro. År 2022 nådde anläggningen en produktionskapacitet på 520 ton sallad och Ljusgårdas produkter såldes i över 500 butiker över hela landet. Bolagets teknologiska utveckling initierades av Erik Lundgren under 2017. Hans samoanska arv har gett honom både en hövdingtitel och en djup förståelse för hur klimatförändringarna påverkar vår värld.
”Vi har inte råd att se industri och natur som motsatser. För att bygga ett nytt matsystem måste vi skapa slutna effektiva ekosystem som kan avlasta planeten. Det ger oss ett ramverk där vi kan öka näringsnivåerna och avkastningen av traditionella och nya produkter samtidigt som vi minskar miljöpåverkan. Vi kallar det Bio-Industriell Synergi. Resultaten av denna studie bekräftar att vi definitivt gör något rätt och att teknologin har en stor roll att spela för att lösa vår tids livsmedelsutmaningar”, säger Erik Lundgren, medgrundare och FoU-chef, Ljusgårda
Ljusgårda ser forskningsresultatet som en bekräftelse på sina ansträngningar och hoppas att det kan bidra till att belysa andra revolutionerande aspekter av jordbruk som sker inom kontrollerade ekosystem - som att frigöra potentialen för att odla växter med mycket högre mängder näringsämnen och vitaminer än mat som finns tillgänglig idag. Ljusgårda undersöker också möjligheten att introducera näringsrika superväxter från hela världen som inte har varit möjliga att producera med konventionella metoder i Europa men som är väl lämpade för vertikalodling.
Martin, Michael Alan and Elnour, Mugahid, Environmental Life Cycle Assessment of a Large-Scale Commercial Vertical Farm (May 31, 2023).
Länk till studie: https://ssrn.com/abstract=4465401
Kontakter
För mer information vänligen kontakta:
Hermes Holm hermes@ymner.com +46 737 19 74 58
Daniel SchröderChief Commercial OfficerLjusgårda AB
Tel:072 - 444 01 97daniel.schroder@ljusgårda.seBilder
Om
Ljusgårda är en vertikal inomhusodlare som producerar bland de största kommersiella skördarna i världen. Med ett industriellt förhållningssätt strävar företaget efter att demokratisera hållbara och högkvalitativa produkter genom storskalig produktion och konkurrenskraftig prissättning. Ljusgårda har specialiserat sig på att bygga AI-optimerade stängda ekosystem för att skapa kontrollerade miljöer med idealiska odlingsförhållanden för varje specifik växt. Ljusgårda grundades 2018 och backas upp av välrenommerade och långsiktiga investerare, och strävar efter att leda utvecklingen av nya och mer hållbara matsystem.
Följ Ljusgårda
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ljusgårda
Ljusgårda tar hem priset för "Best Product Marketing" på Vertical Farming World Awards i London”12.10.2023 10:10:23 CEST | Pressmeddelande
Ljusgårda, en framträdande aktör inom vertikal odling och hållbar livsmedelsproduktion, har vunnit kategorin "Best Product Marketing" vid Vertical Farming World Awards. Denna prestigefyllda händelse, som årligen samlar branschens mest inflytelserika företag och intressenter, är en mötesplats för att främja innovation och hållbarhet inom vertikal odling. Ljusgårdas seger i denna kategorin är en stark indikation på att vårt åtagande att öka kunskapen om hållbar odling och kommunikation inom branschen.
Ljusgårda är finalist i Global Vertical Farming Awards 20233.10.2023 13:15:00 CEST | Pressmeddelande
Ljusgårda som är en ledande aktör inom vertikal inomhusodling har nu blivit utvalda som finalister i flera kategorier vid årets Global Vertical Farming Awards. Eventet samlar branschens mest inflytelserika företag och intressenter från hela världen.
Magnus Agervald lämnar sitt uppdrag som VD för Ljusgårda – tar plats i styrelsen21.8.2023 17:00:00 CEST | Pressmeddelande
Ljusgårda meddelar idag att Magnus Agervald lämnar sitt uppdrag som VD för Ljusgårda, men kommer att fortsätta sin resa med bolaget genom att ta plats i styrelsen. Efter ett framgångsrikt år av arbete med dessa mål, överlämnar han nu stafettpinnen tillbaka till före detta VD och medgrundare, Andreas Wilhelmsson.
Vertical farm environmentally outperforms conventional counterparts in new study16.6.2023 12:53:43 CEST | Press release
Recent research carried out at IVL Swedish Environmental Research Institute and KTH Royal Institute of Technology in Stockholm concludes that the vertical farm of Ljusgårda has a substantially lower environmental impact throughout its production cycle than imported lettuce grown in fields and greenhouses. The results are an important step towards reimagining our food systems.
Ökad självförsörjning kräver bättre förutsättningar19.10.2022 17:57:53 CEST | Pressmeddelande
Ljusgårda och vår medgrundare Erik Lundgren skriver ett öppet brev i Göteborgs-Posten till nya landsbygdsministern Peter Kullgren. Detta är ett sätt för Ljusgårda att ta upp ett ämne som är viktigt för matindustrin, men i förlängningen även för Sverige och dess självförsörjning. Läs hela öppna brevet nedan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum