Granskningsnämnden: public service borde redovisa sitt utbud på internet tydligare
Granskningsnämnden för radio och tv har genomfört sin årliga genomlysning av SR:s, SVT:s och UR:s public service-redovisningar. Årets granskning visar att företagen har arbetat med att förbättra redovisningarna. Nämnden anser dock fortsatt att flera delar behöver förtydligas och att företagen särskilt behöver utveckla sin redovisning av den programverksamhet på internet som bolagen vill tillgodoräkna sig. Nämnden efterfrågar också tydligare redovisningar av vilka nya samarbeten som public service-företagen sökt med varandra för att öka effektivitet och produktivitet.
- Nämnden har tidigare påpekat att redovisningarna kan utvecklas för att ge allmänheten möjlighet att få insyn i public service. Det är angeläget att redovisningarna är så enkla och lättillgängliga som möjligt. I årets granskning ser vi att företagen har arbetat med detta. Vi ser samtidigt att det finns mer som företagen skulle kunna göra säger Dag Mattsson, ordförande i granskningsnämnden.
I årets redovisning har SVT visat att företaget tar hänsyn till andra nyhetsmediers konkurrensförutsättningar och att det är en faktor som har betydelse vid utvecklingen av företagets nyhetsverksamhet. SVT har på ett tydligare sätt än tidigare beskrivit hur företaget har ett fokus på rörlig bild i sin nyhetsverksamhet på internet. Nämnden kommer fortsätta att särskilt följa hur SVT redovisar efterlevnaden av detta krav. I nästa års granskning avser nämnden också uppmärksamma redovisningen av SVT:s kulturnyheter.
Bakgrund
Granskningsnämnden bedömer varje år om public service-företagen SR, SVT och UR uppfyllt sina uppdrag. Bedömningarna är ett centralt underlag för regering och riksdag inför beslut om hur public service-uppdraget ska vara utformat under nästa tillståndsperiod.
Nämnden uttalar sig bland annat om hur företagen uppfyllt villkor gällande kulturuppdrag, program för barn och unga, utbud på minoritetsspråk, spegling av hela landet samt redovisning av kommersiella samarbeten, resursförbrukning, kostnadseffektivitet och produktivitet. Nämndens uppgift är att göra bedömningarna i efterhand utifrån företagens public service-redovisningar. Årets bedömning är den tredje i tillståndsperioden för 2020–2025.
Besluten hittar du längst ned på sidan. Du kan även söka efter dem på myndighetens webbplats.
Nyckelord
Kontakter
Presskontakt
Tel:08-580 070 00presskontakt@mprt.seDokument
Länkar
Om
Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.
Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.
Följ Myndigheten för press, radio och tv
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv
Medierna i P1 om Uppdrag granskning frias25.9.2023 11:55:35 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden friar Medierna i P1 som anmäldes av Uppdrag gransknings ansvarige utgivare.
SVT:s Trädgårdstider fälls för inslag med hälsodrycker11.9.2023 11:49:20 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller inslag i programmet Trädgårdstider för osaklighet. I inslagen tillskrev programledaren örter och svampar olika hälsofrämjande effekter. Nämnden bedömer att SVT inte har visat grund för flera av de påstådda effekterna.
MPRT beslutar om tillstånd för nya digitala radiokanaler23.8.2023 13:56:35 CEST | Pressmeddelande
MPRT har meddelat ytterligare tillstånd att sända i det digitala marknätet. Sändningarna kommer att innehålla en blandning av olika slags musik, nyheter och väder, men också program om sport och samhällsinformation.
Ett nytt mediestöd – föreskrifter på remiss5.7.2023 16:18:07 CEST | Pressmeddelande
Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) har tagit fram utkast till föreskrifter för det nya mediestödet som avses träda i kraft den 1 januari 2024. Nu kan det lämnas synpunkter på föreslagna föreskrifter.
Granskningsnämnden friar uppmärksammat SVT-program om surrogatmödraskap3.7.2023 11:51:02 CEST | Pressmeddelande
Carina Bergfeldts intervju med festfixaren Micael Bindefeld och hans man anmäldes av ett flertal personer samt Sveriges Kvinnoorganisationer när det sändes i mars i år i SVT1. Nämnden konstaterar att programmet väcker vissa etiska frågor men att det inte var partiskt eller uppenbart kränkande mot kvinnor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum