Sex naturhjältar prisas med Naturskyddsföreningens utmärkelse Silverfalken

– Jag är mycket stolt och glad över att få dela ut sex fina Silverfalkar till sex fantastiska medlemmar. Deras bidrag till Naturskyddsföreningen och till miljöarbetet är ovärderligt. Att få ge föreningens utmärkelse Silverfalken till dem är en ära, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Utmärkelsen Silverfalken delas ut till ideella krafter inom föreningen som varit verksamma under mycket lång tid eller gjort något speciellt för föreningen.
De sex vinnarna är:
Maj Aspebo, Gällivare, verkar i skogens tjänst
Motivering:
Genom det outtröttliga arbete som Maj utför har fler och fler fått upp ögonen för hur skogens biologiska mångfald drastiskt minskar när naturskogar – som varit trädbevuxna i hundratals år – kalavverkas och ersätts med planteringar. Majs engagemang väcktes 2015 när Sveaskog anmälde Rävdalen för avverkning och tack vare Majs arbete finns Rävdalen kvar än i dag, för alla att njuta av. Maj är även engagerad i Naturskyddsföreningens lokala skogsgrupp.
Gunnel Björkman, Klippan, och Suzanne Schlyter, Hörby, vägkanternas väktare
Motivering:
Både Gunnel och Suzanne har gjort stora insatser i Naturskyddsföreningens projekt ”Världens längsta blomsteräng”. I projektet har de hjälpt till att organisera lokala kretsar vad gäller utbildningar, inventeringar i fält och workshoppar om nya arbetsmaterial. Gunnel och Suzanne brinner för vägkantshabitat och den lokala biologiska mångfalden och genom deras entusiasm, engagemang och hårda arbete kan projekt som Världens längsta blomsteräng realiseras och den biologiska mångfalden förstärkas.
Denise Fahlander, Gävleborg, eldsjälarnas eldsjäl
Motivering:
Denise är både en eldsjäl och stöttepelare till Naturskyddsföreningen Gävleborg. Hon har varit aktiv i Naturskyddsföreningen under många år och haft en mängd olika roller såsom länsordförande, sekreterare och valberedare. Hon har också genomfört många olika projekt för länsförbundets räkning.
Tack vare Denise har Gävleborg levande regionala arbetsgrupper inom Handla miljövänligt och ängsfrågor. Som om inte det vore nog har hon jobbat hårt med att bekämpa blomsterlupin.Denise är även aktiv inom den, i Naturskyddsföreningssammanhang unika, viltvårdsgruppen och har under två mandatperioder representerat naturvården inom länets viltförvaltningsdelegation.
Denise är orädd, nyfiken, kreativ, entusiasmerande och hennes engagemang sträcker sig långt utanför föreningens väggar, vilket skapar goda grunder för samverkan med andra samhällsaktörer och folkbildningsinsatser.
Slutligen är Denise en omtänksam och prestigelös människa som inte bara gör det som hon själv tyckerär roligt utan vad som är bra för föreningen i stort. Det är sådana människor som lyfter en förening.
Astor Eriksson, Malung, älvförsvarare
Motivering:
Astor har under ett 40-tal år jobbat med skydd av våra älvar och vattendrag, både i Naturskyddsföreningen, men även i andra föreningar. Nu, snart 77 år, håller Astor ett högt tempo för att rädda Västerdalälven från utbyggnad. Detta genom att försöka få nej till en nygammal kraftstation i Ejforsen, Fulan (biflöde till Västerdalälven). Ett ärende som pågått sedan 1981! Nu är ett bygge nära igen, men Astor har både en plan B och plan C. Han ger inte upp och ser till att ingen annan gör det heller. Astors arbete i älvarnas tjänst gör honom till en värdig silverfalksmottagare.
Johan Swahn, Göteborg, arbetar för framtida generationer
Motivering:
Johan är kanslichef för Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, vars syfte är att verka för det på lång sikt bästa omhändertagandet av radioaktivt avfall. MKG är en organisation som Naturskyddsföreningen är medlem i.
Johan har varit många kommande generationers ögon och röst när han outtröttligt granskat industrins förlag på kärnbränsleförvar. Johan har givit miljörörelsen en plats i den utdragna och komplicerade processen och ställt de viktiga frågorna. Med kunskap, envishet, stor strategisk kompetens och ett värdefullt kontaktnät har Johan varit drivande och helt avgörande för att ge beslutsfattare de allra bästa underlagen.
Silverfalken delas ut på Naturskyddsföreningens riksstämma helgen 16 – 18 maj 2023.
Kort om Silverfalken
Utmärkelsen Silverfalken, i form av en silvernål, delas ut till ideella krafter inom föreningen som varit verksamma under mycket lång tid eller gjort något speciellt för föreningen. Silverfalken kan också delas ut för att uppmärksamma en kreativ innovation.
Bilder

Om
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Nej till Shein och Temu på klädbytardag24.4.2025 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
På lördag är det dags för Naturskyddsföreningens årliga nationella klädbytardag. Att förlänga klädernas livslängd är en viktig klimatinsats. En nyhet i år är att plagg och accessoarer från Shein och Temu är portförbjudna.
Pressinbjudan: seminarium och debatt om strandskyddet 26 april23.4.2025 11:20:36 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Naturskyddsföreningens seminarium på Kungsbacka Outdoor Festival den 26 april där strandskyddsfrågan diskuteras och belyses ur olika perspektiv.
Extremt hög PFAS-halt i mest sålda rödvinet23.4.2025 10:12:34 CEST | Pressmeddelande
Systembolagets mest sålda rödvin innehåller extremt höga halter av PFAS-ämnet TFA – tusen gånger mer än i vanligt svenskt kranvatten. Det visar en ny europeisk studie av ett 50-tal europeiska viner, där Naturskyddsföreningen deltagit. Samtliga viner innehöll höga halter av TFA och nivåerna har ökat explosionsartat.
Här är vinnarna i SM i fågelholk 202516.4.2025 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Rekordmånga har röstat i årets SM i fågelholk. Nu står tre vinnare på prispallen och det är skolklasserna som gjort ”Vattenmelonen” i Vallentuna, ”Fyrholken” i Linköping och ”Korv Kiosk” i Göteborg.
Ny rapport: Vårlökar innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel10.4.2025 08:25:01 CEST | Pressmeddelande
Vårblommande lökar som tulpan, krokus och påskliljor innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Det visar en ny granskning från Naturskyddsföreningen, som publiceras idag. Värst var tulpanlökarna där 7 av 7 undersökta lökar innehöll skadliga bekämpningsmedel. Bäst för miljön var de ekologiska lökarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum