Andra AP-fonden

Andra AP-fondens Kvinnoindex 2023 – Andelen kvinnor i styrelser fortsätter att öka, uppgår nu till 36,1 procent

Dela
Andra AP-fonden har i drygt 20 år mätt andelen kvinnor i styrelser och ledningar och publicerat Kvinnoindex. För 2023 fortsätter andelen kvinnliga styrelseledamöter i bolag noterade på Nasdaq Stockholm att öka och uppgår nu till 36,1 (35,4) procent. Detta är den högsta uppmätta nivån sedan undersökningen startade.

För första gången är nu andelen kvinnor i börsbolagens styrelser över 36 procent och ökar från 35,4 procent till 36,1 procent. Det uttalade målet om 40 procent kvinnor i styrelser är fortfarande en bit bort, men 43 procent av bolagen når målet och hela 85 procent av bolagen har en andel på över 25 procent av vardera kön.

För första gången sedan 2010 minskar andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper från 27,2 procent till 26,4 procent.

Även antalet kvinnliga styrelseordförande ökar något och är nu 32 (30) och antalet kvinnor som är VD ökar till 45 (43). För primärnoterade bolag har antalet kvinnliga styrelseordförande ökat från 29 till 32 och från 41 till 44 kvinnliga VD. Den procentuella andelen kvinnliga VD uppgår i år till 12,5 procent, vilket är en uppgång från 12,1 procent förra året.

”Jag tycker det är glädjande att vårt Kvinnoindex visar att andelen kvinnor i styrelser fortsätter att öka och att av nyvalda ledamöter är 38,6 procent kvinnor, vilket är högre än bland det totala antalet kvinnliga ledamöter. Men det är oroväckande att trenden avseende ökning av kvinnor i ledningen är bruten”, säger Eva Halvarsson, VD för Andra AP-fonden.

”Det är intressant att återigen notera att valberedningar med kvinnor är positivt korrelerade med styrelser med högre andel kvinnor. Bolag helt utan valberedning har lägre andel kvinnor i styrelsen än övriga bolag”, säger Eva Halvarsson.

Inom samtliga börsvärdesgrupper ökar andelen kvinnor i styrelsen. Den högsta andelen återfinns i Large cap, där andelen uppgår till 39,0 (37,7) procent. Därefter följer Mid cap med 35,4 procent (34,8) och Small cap med 31,2 (30,6) procent.

Andelen kvinnor i styrelser i samtliga börsbolag, om VD exkluderas från styrelsen, uppgår till 37,6 procent. I styrelser i primärnoterade Large cap-bolag uppgår andelen kvinnor till 39,3 (40,4) procent om VD exkluderas från styrelsen.

Bakgrund till Andra AP-fondens Kvinnoindex
Andra AP‐fonden har sedan 2003 årligen genomfört en studie för att mäta andelen kvinnor på mellanchefsnivå, i företagsledningar och styrelser i noterade bolag. I år är första gången Andra AP-fonden sammanställer Kvinnoindex internt, baserat på data från ägartjänsten Holdings. Undersökningen för 2023 omfattade 360 primär- och sekundärnoterade bolag på Nasdaq OMX Stockholm. Utöver detta mäts andelen kvinnor som tagit examen inom utbildningar som traditionellt varit rekryteringsbas för företagsledningar och styrelser.

Läs hela rapporten på Kvinnoindex - Andra AP-fonden (ap2.se)

För ytterligare information kontakta:
Eva Halvarsson, VD Andra AP-fonden, telefon 031-704 29 00
Ulrika Danielson, Kommunikationschef, telefon 0709-50 16 13

www.ap2.se

Siffrorna avser 360 undersökta bolag noterade på Nasdaq OMX Stockholm, om inget annat anges.

Kontakter

Om

Andra AP-fonden
Andra AP-fonden
Östra Hamngatan 26
404 24 Göteborg

http://ap2.se

Andra AP-fonden is one of five buffer funds within the Swedish pension system and covers basically all types of asset classes across the entire world. We are specialists in the Swedish pension system and strive to be a leading pension manager in a changing world. We are a global leader in integrating sustainability in our investments, for the benefit of the pension system. The Fund is a long-term and responsible asset manager. 

Följ Andra AP-fonden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Andra AP-fonden

Andra AP-fonden publicerar hållbarhetsrapport för 20239.2.2024 09:34:00 CET | Pressmeddelande

Andra AP-fonden (AP2) har under 2023 fortsatt att utveckla ansvarsfullt ägande och ansvarsfulla investeringar. Det har skett inom alla fem prioriterade fokusområden. Bland annat har klimatplaner definierats för ytterligare tillgångsslag och fondens rapportering har utökats med utsläppsdata för fler tillgångsslag och scope 3. Fonden var också en av de finansiella aktörer som på World Economic Forum i Davos i januari 2024 tillkännagavs som en så kallad early adopter av det nya ramverket Taskforce on Nature-related Disclosures (TNFD), då fonden under våren publicerar en rapport för 2023.

Andra AP-fonden och Climate & Company inleder samarbete för att möjliggöra identifiering av avskogningsrisker28.9.2023 10:20:00 CEST | Pressmeddelande

Andra AP-fonden och den tysklandsbaserade tankesmedjan Climate & Company har inlett ett samarbete, för att systematiskt identifiera avskogningsexponering i globala portföljer. Genom samarbetet kommer de att utvärdera och kombinera befintliga resurser för att skapa ett publikt tillgängligt verktyg, som ska testas och tillämpas på Andra AP-fondens innehav i noterade aktier. Detta syftar till att belysa hur långt en sådan analys kommer med befintliga (data) resurser samt identifiera eventuella uppenbara luckor.

Andra AP-fonden publicerar hållbarhetsrapport för 2022 – utökar sina fokusområden inom hållbarhet17.2.2023 09:31:00 CET | Pressmeddelande

Andra AP-fonden (AP2) har under 2022 fortsatt att utveckla sitt hållbarhetsarbete. Det har skett inom samtliga de numera fem fokusområden som fonden prioriterar. Ett viktigt arbete under året har varit en översyn och revidering av fondens hållbarhetspolicy. Andra AP-fonden har också tagit fram en ny metod, bestående av sex delar, för hur fondens hållbarhetsarbete ska bedrivas genom ansvarsfulla investeringar och ansvarsfullt ägande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye