SBAB Bank

Trots tuffare ekonomi är det få som är redo att banta semesterkassan

Dela
Drygt sju av tio anger att de har fått det tuffare ekonomiskt. Trots det är få villiga att banta sin semesterkassa. Skillnaderna är små mellan kvinnor och män. Yngre är dock mer benägna att banta kassan än äldre. Detta visar en undersökning gjord av SBAB där drygt tusen personer har svarat på frågor kring semesterplanerna för sommaren.

Semestertider hägrar samtidigt som inflationen ligger kvar på höga tal och räntorna fortsätter att klättra uppåt. SBAB har mot denna bakgrund gjort en undersökning där tusen personer har svarat på frågor kring om de avser att lägga mindre pengar eller inte på sin sommarsemester i år.

Få kommer att banta semesterkassan
Trots hög inflation och stigande räntor anger 27 procent att de inte fått sämre ekonomi och därför inte påverkas. Undersökningen visar att få är redo att banta semesterkassan. Hela 33 procent säger att de inte kommer att sänka sin semesterbudget i år jämfört med ifjol. Endast 26 procent, av alla respondenter, anger att de kommer att lägga mindre pengar på sin semester i år med hänvisning till försämrad ekonomi. Bland de som anger att de fått försämrad ekonomi (73 procent) anger bara drygt vart tredje person (36 procent) att de kommer att banta semesterkassan.

- Semestern innebär för många mer tid för nära och kära samt en möjlighet att koppla av och återhämta sig. Samtidigt är förväntningarna ofta höga. Det faktum att så många av de som upplever att de fått sämre ekonomi trots allt inte tänker dra ner på semesterkassan vittnar om hur viktig semestern är för många. I ett läge där ekonomin kanske redan är ansträngd till följd av inflation och ökade räntekostnader kan det kännas svårt att få pengarna att räcka till alla önskemål, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom.

Små skillnader mellan kvinnor och män - yngre däremot mer benägna att banta kassan
Det råder ingen större skillnad mellan män och kvinnors benägenhet att strama åt semesterkassan. Däremot är de under 35 år mer benägna att hålla igen än de som är över 55 år.

- När du är under 35 år är du ofta i en expansiv utgiftsfas. Många köper en bostad och kanske bildar familj. När du är över 55 år är du ofta väletablerad på bostadsmarknaden och barnen har kanske flyttat ut. Privatekonomin har påverkats av inflationen och räntorna men man kanske upplever att de svarta hålen är färre än när man var 35. Semestern kan därmed prioriteras högre även i tuffare ekonomiska tider, säger Linda Hasselvik.

- Mitt främsta tips för en lyckad semester är att redan innan semestern sätta sig ner och fundera på vad du, och de du eventuellt ska spendera semestern med, vill få ut av den. Fundera på hur mycket pengar ni vill lägga på semestern, vad som står överst på önskelistan och vad som kan prioriteras ned. Stärk semesterkassan genom att hyra ut bostaden om ni inte använder den eller få ett billigt miljöombyte genom att byta bostad med en kompis som bor någon annanstans. Sverige är fantastiskt på sommaren och många aktiviteter behöver faktiskt inte kosta mycket alls – särskilt inte om man tar med egen matsäck, säger Linda Hasselvik.

Några tips för att få semesterkassan att räcka längre

1. Gör en budget
Fundera redan innan semestern på vad du eller ni skulle vilja göra. Bestäm vad som får kosta och vad som kan prioriteras ned.

2. Hyr ut din bostad
Om du ska resa bort kan det vara klokt att hyra ut din bostad. På så vis får du en extra inkomst att stärka semesterkassan med. Glöm dock inte att du behöver tillstånd om du bor i en hyres- eller bostadsrätt och se över vad som gäller för din hemförsäkring om du hyr ut.

3. Byt bostad med en kompis som bor på ett annat ställe
Ett väldigt kostnadseffektivt sätt att få ett miljöombyte är att låna bostad av varandra. Även här krävs tillstånd om du bor i en hyres- eller bostadsrätt.

4. Gör egen matsäck till utflykterna
Ofta är det de små men många utgifterna för fika och mat som drar i väg, särskilt om man är en familj.

5. Turista i din närhet
Sverige är som bäst på sommaren. Passa på att upptäcka det. Vårt avlånga land erbjuder så väl bad som kultur och friluftsliv – och mycket är kostnadsfritt.


Om undersökningen:
Enkätundersökningen genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av SBAB i maj 2023. Drygt 1 000 individer deltog i undersökningen.

Se tabell Semesterekonomi i bifogad fil för mer detaljerad information.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

SBAB Bank
SBAB Bank
Svetsarvägen 24
171 04 Solna

0771-45 30 00https://www.sbab.se/

Om SBAB

SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 291 000 och 652 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 juni 2024). Antal medarbetare (FTE) är 1 008. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.

Följ SBAB Bank

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank

SBAB sänker räntorna på bundna bolån17.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

SBAB sänker nu listräntorna för bundna bolån med löptider på 1–10 år med 0,10-0,25 procentenheter. Det ger exempelvis en listränta på 3,51 procent för ett tvåårigt lån. Räntan för rörliga bolån lämnas oförändrad. Räntesänkningen är framför allt en anpassning till marknadsräntornas rörelser, vilka påverkar bankens upplåningskostnader. Förändringarna träder i kraft idag tisdag den 17 september.

Ännu inte mycket att glädjas över i bostadsbyggarbranschen16.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sänkta räntor och lägre inflation, men än syns inga tecken på någon tydlig uppgång i bostadsbyggarbranschen. Antalet sålda nya bostäder ligger kvar på låga tal. Andelen prissänkta och försäljningstiderna ligger kvar på höga nivåer. Efterfrågan på nya bostäder, uppskattad utifrån bland annat hushållens betalningsförmåga, visar att det under kvartal 2 i genomsnitt var balans mellan efterfrågan och utbudet av nya bostäder för samtliga boendeformer i Sverige som helhet och i storstadsområdena. Däremot finns obalanser i flera kommuner och regionstäder med både över- och underskott. SBAB:s prognos om cirka 25 000 – 30 000 bostäder i genomsnitt per år fram till 2030 bedöms som en tillräcklig byggtakt för att hålla jämna steg med befolkningstillväxten i SCB:s senaste framskrivning. Fokus i bostadsbyggandet kommande år bör vara att bygga där efterfrågan och behovet är som störst och med hänsyn till förändringar i hushållens sammansättning. Någon stor allmän bostadsbrist ser det inte ut att bli

Svag BNP-tillväxt sista spiken i kistan för inflationen11.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

BNP väntas i år öka med måttliga 0,6 procent. Sjunkande bostadsinvesteringar och svag hushållskonsumtion utgör de största sänkena. Nästa år väntas BNP växa med hyggliga 2,3 procent, främst drivet av ökad hushållskonsumtion. Avklingade globala utbudsstörningar är den viktigaste förklaringen till att inflationen har normaliserats följt av stram penning- och finanspolitik. Den svaga inhemska BNP-tillväxten bör vara sista spiken i inflationskistan och borgar för tre sänkningar till av styrräntan innan årsskiftet. Antalet påbörjade nya bostäder når i år nätt och jämnt upp till 20 000 för att sedan öka svagt kommande år. Bostadspriserna väntas öka med knappt 5 procent under helåret 2024. Sett till att priserna hittills ökat med 8 procent innebär det att bostadspriserna väntas falla tillbaka med 3 procent fram till årsskiftet. Den prognosen är dock ovanligt osäker. Detta är några av slutsatserna i den nya prognosen i årets tredje nummer av Bomarknadsnytt som publiceras i dag.

Bostadsmarknaden i Stockholms innerstad tillbaka på normal nivå - Göteborg och Malmö har en bit kvar5.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar en uppgång för lägenheter under augusti, medan uppgången för villor tappade fart. Det är dock alltjämt långt kvar till normala nivåer för Sverige som helhet. De faktorer som tynger marknaden mest är det stora utbudet följt av många återpublicerade annonser och långa försäljningstider. Det finns dock ett område som sticker ut i positiv bemärkelse, nämligen Stockholms innerstad. Där är marknaden för lägenheter tillbaka på normal nivå igen. Göteborgs och Malmös dito har dock en bit kvar.

Bostadspriserna steg med 2 procent i augusti2.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bostadspriserna steg med 2,0 procent i augusti i Sverige som helhet, varav lägenhetspriserna med 1,5 procent och villapriserna med 2,2 procent. Villapriserna steg i samtliga regioner och lägenhetspriserna i fem av sex regioner. Mest steg lägenhetspriserna i Storgöteborg. Villapriserna steg mest i Södra Sverige tätt följt av Storgöteborg. Rensat för säsong och andra tillfälliga effekter steg bostadspriserna för Sverige som helhet med 0,7 procent – lägenhetspriserna med 0,5 procent och villapriserna med 0,8 procent. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för augusti.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye