Myndigheten för press, radio och tv

Viaplay fälls för otillåten reklam i skidsändningar

Dela
Granskningsnämnden har prövat flera sändningar av världscupen i längdskidor och Tour de ski och fäller Viaplay för att i två fall ha använt annonsering med delad skärm där det inte varit tillåtet.

Granskningsnämnden har under vintern och våren tagit emot flera anmälningar mot vintersportsändningar som har haft reklam med delad skärm. Anmälarna har störts av reklamen och nämnden har nu i två ärenden prövat sändningar av längdskidåkning i TV6.

Nämnden fäller två av sändningarna eftersom de innehöll reklam med delad skäm där det inte var tillåtet. Under sprintkvalificeringarna till världscupen och sändningen av Tour de ski var loppen som sändes bara cirka 20 och 30 minuter långa. Enligt nämndens bedömning var reklamen inte tillåten under sändningarna av dessa lopp.

Eftersom det är första gången Viaplay fälls för att ha brutit mot bestämmelsen om annonsering med delad skärm kommer nämnden inte ansöka hos domstol om att Viaplay ska betala avgift. (22/03661 och 23/00010)

Fakta

I radio- och tv-lagen finns regler om hur reklam får sändas. Det är tillåtet med annonsering med delad skärm i tv-sändningar som består av direktsända evenemang som pågår utan avbrott. Reklam med delad skärm får inte användas om den kränker programmets integritet och värde eller rättighetshavarnas rättigheter.

Tanken med bestämmelsen är att annonsering med delad skärm mest ska komma till användning vid exempelvis sporttävlingar som pågår en längre tid där det inte är möjligt för programföretaget att göra annonsavbrott utan att publiken missar vad som händer.

Granskningsnämnden har vid ett fåtal tidigare tillfällen prövat frågan om annonsering med delad skärm. Då har det gällt egenreklam för kommande program. Det är i dagens beslut första gången som nämnden fäller ett programföretag för att ha använt reklam med delad skärm.

Under hösten kommer nämnden att fatta beslut i fler ärenden där Viaplay använt annonsering med delad skärm i vintersportsändningar.

Övriga granskade program

Nämnden har också fattat beslut i följande ärenden.

Friade ärenden

  • Inslag i SVT:s Agenda om polisens arbete mot narkotika (23/00605).
  • SVT Barns program Världens värsta kungar (23/00338).

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum