Diakonia

Stephan Wilson cyklade 1000 kilometer för Diakonias Cykelprojekt

Dela

Drygt 330 000  kronor har tv-profilen Stephan Wilson tillsammans med 150 cyklister samlat in till förmån för Diakonia i samband med Vätternrundan. Men Stephan nöjde sig inte med enbart rundan runt sjön. För att uppmärksamma insamlingen, cyklade han dessutom både till och från tävlingen. Det blev sex dagar på cykeln och sammanlagt 1000 kilometer i benen. Under måndagen 19 juni kom han i mål. 

När Stephan Wilson stod vid starten på Vätternrundan, var det med den största gruppen i Vätternrundans historia. Hela 150 personer hade anmält sig till att vara ambassadörer för biståndsorganisationen Diakonia och hjälpa till med att samla in pengar till Diakonias Cykelprojekt. De har också hjälpt till med att sprida budskapet om projektets mål - att öka rörelsefriheten för flickor i Bangladesh så att de kan få gå i skolan och därmed ökar chanserna att de inte gifts bort tidigt. 

Men Stephan Wilson nöjde sig inte med själva tävlingen. Under sex dagar har han cyklat sammanlagt 1000 km för att uppmärksamma Diakonias cykelprojekt i Bangladesh. Under måndagen den 19 juni kom han i mål.

– Jag har så otroligt ont i kroppen! Jag älskar utmaningar och har pressat mig förr. Men det här var något helt annat. Min motivation har hela tiden varit flickorna i Bangladesh! Att göra vad jag kan för att förhindra barnäktenskap. Men jag är glad att jag inte har  varit själv i detta, säger Stephan Wilson.

Redan för ett år sedan lade han ut utmaningen i sociala medier. Att tillsammans cykla Vätternrundan. Intresserade anmälde sig via sociala medier har under våren peppat och hjälpt varandra i en Facebookgrupp.

–Jag har cyklat Vätternrundan tidigare och det var det värsta jag någonsin gjort. Men när Stephan la ut om möjligheten att delta i den här gruppen kände jag att det var värt att anmäla sig. Och det var riktigt tungt även i år. Men den här gången kände jag mig så stolt! Stolt att klara det och stolt att få bidra till projektet, berättar Ingrid Castillo, en av deltagarna.

De 150 cyklisterna startade på kvällen fredagen den 16 juni och fick tillsammans uppleva både solnedgången och soluppgången innan de åter nådde Motala. Gruppen blev något utspridd under loppets gång och kom i mål på lite olika tider. Men med en snittfart på 22 kilometer i timmen, exklusive pauser, gick Stephan och en stor del av gruppen i mål på 18 timmar. Tillsammans samlade de in drygt 330 000 kronor.

–Vi är så otroligt imponerade av cyklisternas och Stephans insats. Att orka cykla så långt, hålla modet uppe, berätta om vårt projekt och samla in pengar. Bättre ambassadörer kunde vi inte få, säger Unni Jonsson, kommunikatör på Diakonia. Hon har följt Stephan Wilson under alla hans 1000 kilometer i en följebil.

Snabbfakta:

Vätternrundan är 315 km lång

Stephan cyklade 1000 km, drygt tre Vätternrundor

Stephan Wilson blev ivägskickad på sitt äventyr av förskolebarn på Förskolan Lyktan i Skarpnäck där Allianskyrkan i Skarpnäck är huvudman. Han besökte också Equmeniakyrkan Betania i Örebro och Equmeniakyrkan i Linköping under sin färd till och från Motala. Diakonias personal på huvudkontoret i Alvik tog emot honom på måndagen när han kom tillbaka till Stockholm igen.

Följ insamlingen på insamling.diakonia.se

För intervjuer med Stephan, eller någon av deltagarna, kontakta pressekreterare Annette Wallqvist. Kontaktuppgifter finns nedan.

null

Kontakter

Bilder

Hela 150 personer antog utmaningen att cykla Vätternrundan till förmån för Diakonias Cykelprojekt och flickors frihet i Bangladesh.
Hela 150 personer antog utmaningen att cykla Vätternrundan till förmån för Diakonias Cykelprojekt och flickors frihet i Bangladesh.
Ladda ned bild
Stephan Wilson och Tilde Persson ingick båda i den rekordstora grupp cyklister som under Vätternrundan samlade in pengar till Diakonias Cykelprojekt för flickors frihet i Bangladesh
Stephan Wilson och Tilde Persson ingick båda i den rekordstora grupp cyklister som under Vätternrundan samlade in pengar till Diakonias Cykelprojekt för flickors frihet i Bangladesh
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Biståndsorganisationen Diakonia

Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.

Följ Diakonia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diakonia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum