Linköpings kommun – Politik

Ny språksatsning för utrikesfödda mammor

Dela
Kunskaper i svenska språket är första vägen in i samhället och ofta avgörande för att bli anställningsbar. Från och med september 2023 kommer därför föräldralediga med barn upp till ett år att kunna läsa SFI under föräldraledigheten.

Många utrikesfödda kvinnor och mammor befinner sig långt ifrån både utbildning och jobb. Genom att börja erbjuda SFI för föräldralediga räknar S-M-styret med att fånga upp föräldralediga mammor med små barn så att de inte halkar efter i språkundervisningen. Initialt startar språksatsningen i Ryd, efter utvärdering är ambitionen att kunna starta upp på flera platser. Verksamheten kommer att vara särskilt anpassad så att det är möjligt för föräldrar att ta med sitt barn, där de tas om hand av förskolan under lektionstiden.

– Vi behöver röja undan varje hinder för integration i det svenska samhället. Genom ett samarbete mellan SFI och öppna förskolan, kan vi nu erbjuda föräldralediga möjlighet till SFI-studier samtidigt som barnen tas om hand. Det här initiativet kan göra stor skillnad, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande för barn- och ungdomsnämnden.

SFI för föräldralediga finns redan på några orter i Sverige, bland annat i Uppsala där resultaten har varit goda. Utbildningens utformning har, utöver språkundervisningen, gett föräldrar en social samvaro samt information om hur samhället fungerar. En kombination som ger en snabbare integration och en snabbare väg till egen försörjning.

– Många utrikesfödda kvinnor som får barn riskerar att tappa sina kunskaper i svenska under föräldraledigheten vilket gör att de får börja om och det tar längre tid innan man kan få en anställning eller vidareutbilda sig. Genom att erbjuda dem möjligheten att ta med sitt barn under SFI-studierna får de en bättre chans att snabbare etablera sig i samhället, avslutar Fredrik Lundén (M), ordförande för arbetsmarknadsnämnden.

SFI för föräldralediga startar i september 2023 och utbildningen kommer att hållas i Familjecentralen/Öppna förskolans lokaler i Ryd.

Mer information finns att läsa här:

https://www.linkoping.se/forskola-och-utbildning/vuxenutbildninglinkoping/centrum-for-vuxenutbildning/nyheter-vux/sfi-for-foraldralediga/

Kontakter

Elias Aguirre (S)
Kommunalråd, ordförande barn- och ungdomsnämnden
Tel: 013-20 73 37


Fredrik Lundén (M)
Ordförande arbetsmarknadsnämnden
Tel: 076-764 65 83

Om

Linköpings kommun – Politik
Linköpings kommun – Politik
Storgatan 43
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se

Tillsammans för Linköping.

Följ Linköpings kommun – Politik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun – Politik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum