Myndigheten för Psykologiskt Försvar

Myndigheten för psykologiskt försvar i Almedalen

Dela

Under onsdag 28 juni till fredag 30 juni anordnar Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, dryga tiotalet seminarier om informationskrigföring, stärkt försvarsvilja och hur man kan öka sin egen motståndskraft mot desinformation. Allt äger rum på MPF:s Arena, i Bryggarsalen på Mellangatan 54.

Varmt välkommen!

ONSDAG 28 JUNI

08:30 – 09:30
Informationskriget – det moderna slagfältet
Den som vinner informationskriget har bäst förutsättningar att vinna på slagfältet, eller? Hur stor är vikten av ett starkt psykologiskt försvar? Hur påverkar kommunikation befolkningens försvarsvilja? Och har Ukrainas strategiska kommunikation bidragit till västvärldens uppslutning?

09:45 – 10:45
Berättelser som bär – om att skapa mening och motståndskraft  
I moderna konflikter strävar fientliga aktörer efter att bryta ned sammanhållning och tilltro till samhället genom otillbörlig informationspåverkan. Ett av redskapen kan vara kraftfulla narrativ, berättelser som sår misstro och splittring i samhället.

13:00 – 14:00
Hur motverkar Ukraina rysk informationspåverkan?
Ukraina har framgångsrikt bekämpat och motverkat Rysslands informationskrigföring. Hur har den ukrainska regeringen arbetat?

14:15 – 15:15
Sveriges stöd till Ukrainas psykologiska försvar – vad har det lärt oss?
Informationskrigföring utgör en väsentlig faktor för att påverka motståndskraft och försvarsvilja. Vilka lärdomar kan Sverige dra av stödet till och samarbetet med ukrainska myndigheter och hur kan vi använda dem för att stärka det psykologiska försvaret i Sverige?

15:30 – 16:30
Sveriges identitet som Natomedlem
Stödet för ett svenskt medlemskap i Nato har ökat kraftigt sedan förra året och nära sju av tio svenskar är för ett svenskt medlemskap. Kommer medlemskapet att påverka den svenska självbilden och vår kulturella identitet?

TORSDAG 29 JUNI

13:00 – 14:00
Hur påverkar AI våra åsikter?
Vi befinner oss i en infodemi online där aktörer använder desinformation för att påverka svenska intressen, beslutsfattande och opinion. Vad ser vi för risker, sårbarheter och konsekvenser med AI utifrån ett försvarsperspektiv? Hur arbetar sociala medieföretagen med att identifiera desinformation?

14:15 – 15:15
Motståndskraftens mångfald – röster från Ukraina, civilsamhället och offentlig sektor
Det allvarliga säkerhetspolitiska läget idag kräver att alla parter i samhället krokar arm i arbetet med att rusta upp vårt totalförsvar. Hur inverkar sociodemografiska faktorer på försvarsviljan och hur säkrar vi ett intersektionellt perspektiv i arbetet med att stärka samhällets motståndskraft?

15:30 – 17:00
Hur stärker vi det psykologiska försvaret på alla nivåer – från lokalt till centralt?
Det psykologiska försvarets uppgift är att stå emot främmande makts försök att påverka beslut och uppfattningar genom falsk och vilseledande information. Hur kan aktörer på lokal, regional och central nivå stärka sin motståndskraft och hur ska de agera om de utsätts för informationspåverkan?

FREDAG 30 JUNI

08:30 – 09:30
Gräv i ljug – hur gör vi desinformation till nyheter?
Desinformation är en metod för att göra oss dummare än vi är. Vi ska tvivla på våra egna sinnen, misstro varandra, våra medier och vårt samhälle. Men desinformationen kan användas som källa till kunskap om dem som ljuger för oss.

09:45 – 10:45
Psykologiskt försvar, forskning och fake news
Det psykologiska försvaret ska värna det öppna och demokratiska samhället, den fria åsiktsbildningen samt Sveriges frihet och oberoende. I tider av desinformation och otillbörlig informationspåverkan – vilken roll spelar kunskap och forskning för att värna den svenska demokratin?

13:00 – 14:30
Påverkanskampanjen som vill polarisera Sverige
En koordinerad påverkanskampanj mot svenska myndigheter och svensk lagstiftning eskalerade snabbt under 2022. I centrum stod lagen om vård av unga (LVU) och svensk socialtjänst. Vad innebar detta för enskilda tjänstemän och för Sverige? Och är det över nu?

14:45 – 16:10
Försvarsvilja – motståndet upphör aldrig
Generationer av svenskar har lärt sig utantill att alla besked om att motståndet ska upphöra är falska, vad är försvarsvilja, hur har det sett ut historiskt, vad är det idag och hur har Ukraina påverkat Sverige?

16:15 – 17:00
Att dö för regeringsformen – försvarsvilja och existentiella frågor i händelse av krig
Sverige har ingen lag för hur man ger upp, lagstiftarens avsikt är att motståndet aldrig upphör, men det kommer också att kräva det yttersta offret vilket väcker existentiella frågor kopplat till försvarsvilja.

- - -

Kontakter

Myndigheten för psykologiskt försvar

Syftet med det psykologiska försvaret är att värna det öppna och demokratiska samhället, den fria åsiktsbildningen samt Sveriges frihet och oberoende.

Myndigheten för psykologiskt försvar ska identifiera, analysera, och kunna lämna stöd i bemötandet av otillbörlig informationspåverkan och annan vilseledande information som riktas mot Sverige eller svenska intressen.

Myndigheten ska även stärka befolkningens förmåga att kunna upptäcka och motstå påverkanskampanjer och desinformation. Därigenom bidrar det psykologiska försvaret till att skapa motståndskraft och försvarsvilja.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye