Umeå kommun

Boendestöd införs som insats inom socialtjänsten

Dela
Individ- och familjenämnden fattade under dagens sammanträde 21 juni att införa insatsen boendestöd inom socialtjänsten. Det innebär att personer med behov av boendestöd ska få beslut om boendestöd i stället för som idag beslut om hemtjänst eller beslut om personligt stöd.

Enligt Socialstyrelsen är boendestöd den vanligaste insatsen för personer under 65 år med funktionsnedsättning. Umeå sticker tillsammans med 12 mindre kommuner ut i den nationella statistiken att inte ha några personer med boendestöd. För Umeås del handlar det om att de personer som har behov av boendestöd istället fått beslut om hemtjänst eller personligt stöd. Detta innebär att målgruppen osynliggjorts och förutsättningarna för att tillgodose behovet av boendestöd har varit olika beroende på vilken enhet inom socialtjänsten som fattat beslutet. För att säkra ett likvärdigt stöd och öka rättssäkerheten inför Umeå kommun nu boendestöd som beslut och insats. Förändringen kommer att gälla från april 2024.

– Införande av insatsen boendestöd är ett oerhört viktigt beslut som innebär att personer med funktionsnedsättning nu får tillgång till en mer ändamålsenlig insats än hemtjänst varit. Detta är en viktig jämlikhetsreform för att öka människors självständighet och kunna få leva som alla andra. Vi har dessutom beslutat att insatsen ska vara avgiftsfri vilket gör att stödet kommer kunna ges efter behov till enskilda, säger Andreas Lundgren(S), ordförande i individ- och familjenämnden.

Skillnaden mellan boendestöd och hemtjänst

Boendestöd är ett flexibelt stöd som innefattar att motivera, vägleda och ge stöd vid sämre mående och/eller svåra situationer i syfte att skapa trygghet och struktur för den enskilde. Vanliga aktiviteter som den enskilde kan behöva stöd i kan vara att sköta sin ekonomi, att ta ansvar för sitt boende, myndighetskontakter och kontakt med vården samt meningsfull sysselsättning.

Hemtjänst innebär att personen får hjälp i hemmet med service eller personlig omvårdnad. Hemtjänstpersonalen hjälper personen med de sysslor som hen inte klarar av själv.

Behov av boendestöd kan gälla personer med intellektuell funktionsnedsättning, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och/eller psykisk ohälsa, personer med skadligt bruk eller beroende samt personer med annan social utsatthet, exempelvis unga vuxna som kommer från placering eller personer som utsatts för våld i nära relation.

Införande beräknas till april 2024

För personer med beslut om hemtjänst kommer förändringen ske under en övergångstid från och med när det nya hemtjänstavtalet träder i kraft, planerat till 1 april 2024. För de personer som har beslut om hemtjänst och som handläggare bedömer har behov av boendestöd kommer handläggare vid uppföljning informera att personen har behov av insatsen boendestöd och att personen själv kan söka om boendestöd. Om personen inte vill ansöka om boendestöd görs en uppföljning av hemtjänstbeslutet i vanlig ordning och insatsen löper på med den utförare som personen väljer enligt LOV (lagen om valfrihetssystem) för hemtjänst. För de beslut som idag inte omfattas av LOV för hemtjänst kan införandet ske gradvis från och med tidigast 1 januari 2024.

Boendestöd ska vara en avgiftsfri insats

Individ- och familjenämnden beslutade också om Socialdemokraternas tilläggsyrkanden, som stöddes av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, att

  • boendestöd ska vara en avgiftsfri insats för den enskilde.
  • Förvaltningen ska se över konsekvenser för enskilda med anledning av övergången från beslut om hemtjänst till beslut om boendestöd i syfte att säkerställa att de får sina individuella behov tillgodosedda. Återrapport till nämndens sammanträde i oktober.
  • förtydliga skrivningen i Vägledning inför beslut om boendestöd på sida 4 av 9 under rubriken 2.3.3 kontaktperson och ledsagning.

Allianspartierna (Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna) hade ett tilläggsyrkande som avslogs. Allianspartierna reserverade sig mot beslutet om Socialdemokraternas tilläggsyrkanden.

– Allianspartierna står bakom beslutet att införa ett sammanhållet boendestöd, men känner en oro för vilka konsekvenser införandet kan få för enskilda personer om förändringen sker utan respekt för de som under lång tid fått insatsen utförd av externa utförare, säger Hanna Lundin Jernberg (L), vice ordförande. 

Mer information

Andreas Lundgren (S)
ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-330 63 24
andreas.lundgren@umea.se

Hanna Lundin Jernberg (L)
vice ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-206 70 81
hanna.lundinjernberg@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye