Örnsköldsviks Kommun

Riktade insatser ska öka andelen lokala anbud

Dela
Kommunen vill bidra till fler anbud från lokala företag i Örnsköldsvik. I höst startar en anbudsskola för näringslivet. Syftet är att stärka kunskapen och förståelsen för den offentliga affären, öka dialogen samt ge företagen så goda förutsättningar som möjligt att delta i upphandlingar.
Kommunen hoppas på fler anbud från lokala företag med ny anbudsskola Bild: Örnsköldsvik kommun
Kommunen hoppas på fler anbud från lokala företag med ny anbudsskola Bild: Örnsköldsvik kommun

Upphandling av varor och tjänster är viktigt för att säkerställa kvaliteten i servicen till kommunens invånare. Varje år upphandlar Örnsköldsviks kommun varor och tjänster för cirka 700 miljoner kronor. Under hösten kommer kommunen arbeta extra mycket med fokus på upphandling via en ny anbudsskola, för att stötta och guida lokala företagare kring dessa frågor och få fler att våga göra affärer med kommunen.

-Vi vill gärna göra affärer med lokala och mindre företag i så hög utsträckning som möjligt. Därför satsar vi under hösten på att bjuda in lokala näringslivet till anbudsskolan.Vi hoppas att denna satsning ska underlätta för fler som vill leverera till kommunen och att så många företag som möjligt vill delta och känner att de kan fråga och ta hjälp av oss om de har funderingar, säger Jens Hannemann, upphandlingschef Örnsköldsviks kommun.

Vid fem tillfällen under hösten får företagare chansen att lära sig mer om bland annat upphandlingsverktyget E-avrop och hur det går till att lämna anbud, samt de lagar och regler som både företagen och kommunen behöver förhålla sig till. Det är även ett tillfälle för frågor och synpunkter och bygga relationer som gynnar en givande dialog för både kommunen och företagen.

Camilla Rodin är näringslivsutvecklare och möter under sina besök många företagare i kommunen. Hon upplever att företagare ibland tycker det kännas snårigt, främmande och övermäktigt att ge sig in i upphandlingarnas värld.

-Det kan bland annat handla om att man upplever att man är för liten och inte har chans att leverera de volymer som efterfrågas, att det är svårt eller att beställningarna inte känns relevanta. Kommunen vill ju göra affärer med våra lokala leverantörer. Vi kände att vi vill möta företagen i de utmaningar som de upplever och avdramatisera hela processen och sänka tröskeln, säger Camilla.

Att dra nytta av företagens kompentens och ta reda på vad det lokala näringslivet kan leverera är en del i detta. Något som både skapar vassare upphandlingar och bidrar till att lokala företag får växa och ta nya marknader.

-Tanken är att vi tillsammans ska få en ökad förståelse för varandra och att företagarna ska känna sig trygg i processen och förstå varför vi ställer vissa krav. Men det handlar även om att öka vår förståelse för företagarnas situation och göra det vi kan för att förenkla och underlätta, säger Jens.

Anbudsskolan erbjuds vid fem tillfällen under perioden 10 oktober- 21 november i både centrum och i varje Bygdsamområde. Anmälan öppnar i augusti.

Nyckelord

Kontakter

Jens Hannemann, upphandlingschef Örnsköldsviks kommun, telefon 0660-888 63

Bilder

Kommunen hoppas på fler anbud från lokala företag med ny anbudsskola Bild: Örnsköldsvik kommun
Kommunen hoppas på fler anbud från lokala företag med ny anbudsskola Bild: Örnsköldsvik kommun
Ladda ned bild

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum