Trafikverket

I sommar avslutar vi upprustningen av tågtunnlarna i Solna

Dela

Från den 1 juli kl. 02:00 till den 14 augusti kl. 04:30 kommer Trafikverket stänga av ett av tunnelrören i Solnatunnlarna, under Hagalund. Avstängningen påverkar en del av tågtrafiken norr om Stockholm som får dela på de tre övriga järnvägstunnlarna. När hela upprustningen snart är klar har tunnelrören i Solnatunnlarna säkrats upp och moderniserats, för en ökad trafiksäkerhet och framkomlighet.

Solnatunnlarna söderifrån. Foto: Trafikverket
Solnatunnlarna söderifrån. Foto: Trafikverket

Arbetet har planerats för att passa in i sommarens trafikupplägg och tågbolagens tidtabeller har anpassats efter sommarens avstängning.

– Trafikverket planerar arbetena för att så få som möjligt ska påverkas. Under semestertider är det färre som arbetspendlar eftersom skolorna har lov och många är lediga från jobbet. Det gör det möjligt för oss att stänga av under en längre sammanhängande period istället för flera kortare avstängningar. Det innebär i sin tur att arbetet kan bli klart snabbare, säger Camilla Markén, projektledare på Trafikverket.
Upprustningen är omfattande och innebär bland annat att berget och tunneltaken säkras upp och förstärks. I dagsläget utgörs bergförstärkningen i järnvägstunnlarna framförallt av självbärande berg och betongvalv.

– Järnvägstunnlarna har tjänat tågtrafiken länge. Den äldsta tunneln byggdes för 110 år sedan och den näst äldsta för ca 60 år sedan, så därför är de i stort behov av renovering, säger Camilla Markén.

För resenärer kan resan ta längre tid än normalt. Tågtidtabellerna är anpassade till arbetena i tunneln. Mer information om hur din resa påverkas finns hos ditt tågbolag.

Kontakter

För mer information

Camilla Markén, projektledare, Trafikverket, camilla.marken@trafikverket.se,
010-123 12 41

Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Omkörningsförbud på E4 norr om Gävle – för bättre flyt i påsktrafiken25.3.2024 07:35:00 CET | Pressmeddelande

Påsken står för dörren och därmed även en av årets stora trafikhelger, vilket syns tydligt på E4:an norr om Gävle som en av de mest trafikerade vägarna under påskhelgen när trafikanter ska till och från fjällen. Därför har Trafikverket i samverkan med Polisen även i år beslutat att förbjuda omkörningar mellan Gävle och Tönnebro för att skapa ett bättre flyt i trafiken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye