100 miljoner i stöd för lokal journalistik

Dela

Mediestödsnämnden beslutade den 14 juni om stöd för lokal journalistik till svagt bevakade områden i landet. Stödet fördelades till medier i 111 kommuner i 20 län över hela Sverige.

Syftet med stödet för lokal journalistik är att främja och stödja insatser för journalistisk bevakning i svagt bevakade områden som är eller riskerar att bli vita fläckar på mediekartan.

I år kom det in 209 ansökningar till MPRT och det sökta beloppet uppgick till 259 miljoner kronor. Mediestödsnämnden har, utifrån de cirka 100 miljoner som funnits att fördela, gjort en prioritering av samtliga ansökningar. Totalt beviljas 140 ansökningar stöd för insatser i 111 kommuner i 20 län.

- Stödet för svagt bevakade områden är viktigt för att undvika medieskugga i våra kommuner. Det är därför glädjande att vi nu kan dela ut 100 miljoner till lokaljournalistiken  i hela landet, säger Kajsa Rohdin, enhetschef på Myndigheten för press, radio och tv.

Ytterligare ca 60 miljoner kronor finns redan intecknade till 102 pågående insatser som tidigare beviljats stöd över tre år.

Bakgrund

Stöd för lokal journalistik är en del av mediestödsförordningen (2018:2053) och har delats ut sedan 2019. Stödet kan sökas av allmänna nyhetsmedier som planerar att starta, utöka eller upprätthålla den journalistiska bevakningen i svagt bevakade områden. Ett område utgörs i första hand av en kommun men kan också vara en del av en kommun eller flera närliggande kommuner. Mediestödsnämnden kan bevilja stöd upp till två miljoner kronor för en insats och område per kalenderår.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Mediestödsnämnden är ett självständigt beslutande organ som fördelar statens stöd till dagspressen. Nämnden prövar ansökningarna om press- och mediestöd och beslutar om en tidning har rätt till stöd. Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum