Röda korset

Svenskar mer förberedda på kris visar ny undersökning

Dela

En ny novusundersökning gjord på uppdrag av Röda Korset visar att svenskarna står bättre rustade för samhällskriser. Sex av tio uppger att de gjort förberedelser hemma för klara av en kris – det är betydligt fler än jämfört med en liknande undersökning 2022. Samtidigt upplever färre än hälften att de kan lita på hjälp från sina grannar.  

Hjälpinsatser under skogsbränderna 2018
Hjälpinsatser under skogsbränderna 2018

Undersökningen som gjorts på uppdrag av Röda Korset visar ett ökat intresse för krisberedskap. 60 procent uppger sig ha gjort förberedelser hemma, som lager av mat, ett första hjälpen-kit, en vattenreserv eller genom att ha gjort en krisplan. Vid liknande undersökningar 2021 och 2022 gällande graden av förberedelser var siffrorna 26 respektive 42 procent. 

Det är positivt att beredskapen tycks öka, men inte så förvånande när det pågår ett krig i Europa. Många är dock fortfarande inte förberedda på en kris. Om något allvarligt händer kommer stora delar av befolkningen inte kunna ta hand om vare sig själva eller sina närstående. Ett första steg att bli krisredo är att skaffa sig en krislåda med mat, vatten och en batteridriven radio. Att vara förberedd för kris är en medmänsklig handling, säger Ylva Jonsson Strömberg, krisberedskapschef på Svenska Röda Korset.   

Även om en ökning skett så är det fortfarande knappt hälften, 48 procent, som uppger att man förberett sig på att be sina grannar om hjälp vid en kris (2022: 42%). Sju av tio (68%) tillfrågade har låg kännedom om hur de ska agera vid en militär konflikt i Sverige. Kunskapen är låg om var skyddsrum finns och vilket stöd som myndigheter kan ge.   

Om Sverige skulle utsättas för ett väpnat angrepp måste vi som land kunna skydda civilbefolkningen – det vill säga alla människor som lever i vårt land som inte deltar i stridigheter. Röda Korset spelar en viktig roll i att främja krisberedskap och utbilda allmänheten i olika nödsituationer. Genom att sprida kunskap och ge praktisk träning hjälper vi till att stärka samhällets motståndskraft, säger Ylva Jonsson Strömberg. 

 
Gör dig krisredo i sommar – 6 enkla tips 
Med enkla förberedelser kan du göra dig krisredo inför semestern. 

1. Håll kontakten  
Meddela någon vart du ska inför att du reser iväg och berätta var du befinner dig under semestern.  

2. Bra att ha-saker  
Packa med saker som kan vara användbara i en kris. Exempelvis mediciner, värktabletter, vätskeersättning, handsprit, toalettpapper, vattenreningstabletter, ficklampa, värmeljus, powerbank och batteridriven radio.  

3. Väderkoll  
Följ väderleksrapporten och se till att ha med dig kläder efter väder. Kom ihåg att vädret i fjällen eller på sjön kan skifta fort.  

4. Första hjälpen  
Lär dig första hjälpen och ta med dig ett första hjälpen-kit. Läs på om psykologisk första hjälpen och hur du kan stötta i kris. 

5. Följ nyhetsrapporteringen  
Håll koll på vad som händer där du befinner dig och ta reda på frekvensen för den lokala radiokanalen.  

6. Viktiga nummer  
Skriv ner viktiga nummer till exempelvis polis och sjukvårdsrådgivning samt lägg in ICE-nummer i din mobil.  

Att vara förberedd för kris är en medmänsklig handling där var och en bidrar med det den kan. Lär dig mer på www.rodakorset.se.  


Utdrag från undersökningen:
  

  • 60 procent har gjort förberedelser för att klara av en kris (42% vid liknande frågeställning 2022).  
  • 48 procent är förberedda på att be sina grannar om hjälp vid en kris (43% vid samma frågeställning 2022) 
  • 68 procent har låg kännedom om hur de som privatperson ska agera vid en militär konflikt (60% vid samma frågeställning 2022) 

Fakta om undersökningen   
Metod: webbaserad undersökning, urval ur Novus riksrepresentativa Sverigepanel  
Målgrupp: allmänheten, 18-79 år  
Antal intervjuer:  1005   
Fältperiod: 27 april – 3 maj 2023 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Röda Korsets krisberedskapschef Ylva Jonsson Strömberg.
Röda Korsets krisberedskapschef Ylva Jonsson Strömberg.
Ladda ned bild

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Fortsatt starkt folkligt stöd för familjeåterförening20.11.2023 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Den 8 november har riksdagen gått vidare med ett av de lagförslag som aviserades i Tidöavtalet 2022. Lagändringen som börjar gälla den 1 december innebär bland annat att det blir ännu svårare för familjer att återförenas och leva tillsammans i Sverige och begränsningar möjligheten till uppehållstillstånd av humanitära skäl. Undersökningsföretaget Novus har på uppdrag av Röda Korset genomfört en opinionsundersökning som visar att lagändringarna strider mot folkviljan och att en majoritet av den svenska befolkningen stöder en mer human migrationslagstiftning.

Svenska Röda Korset i nytt forskningsprojekt kring avfallshantering i humanitära insatser6.11.2023 11:05:00 CET | Pressmeddelande

Svenska Röda Korset har inlett ett forskningsprojekt med målet att undersöka och utveckla avfallshanteringen i humanitära insatser. I ett första steg fokuserar studien på att utforska möjligheterna att använda förgasning som teknisk lösning för att hantera det avfall som oundvikligen uppstår under kriser. Projektet finansieras av Europeiska Unionen (DG ECHO).

Internationella rödakorsrörelsen kraftsamlar mot psykisk ohälsa10.10.2023 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Den 10 oktober är Världsdagen för psykisk hälsa, World Mental Health Day. Nästan en miljard människor över hela världen lever med psykisk ohälsa, och denna siffra ökar dramatiskt på grund av pågående konflikter, naturkatastrofer och andra kriser. Som ett led i att svara upp mot de enorma behoven anordnar Svenska Röda Korset en stor internationell konferens – men fler insatser och investeringar behövs.

3 400 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2023 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Just nu saknar minst 1000 personer i Sverige information om vad som hänt nästan 3 400 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum