Linköpings kommun

Ökning av feriearbete till gymnasieungdomar

Dela
Varje år erbjuder Linköpings kommun feriearbete till gymnasieungdomar som syftar till att ge ungdomar såväl inblick i arbetslivet som reell arbetslivserfarenhet, samt låta dem prova på arbetsuppgifter som innebär att ungdomar ges möjlighet att orientera sig inom olika yrken. Denna sommar har fler ungdomar fått ta del av denna möjlighet jämfört med förra året.

Feriearbete kan sökas av ungdomar som är folkbokförda i Linköpings kommun och som går i årskurs 1 och 2 på gymnasiet och ska fortsätta sina gymnasiestudier till hösten. De kan då söka kommunalt feriearbete, feriearbete i kombination med lovskola, feriearbete i samarbete med näringslivet eller entreprenörskapsplatser inom Ung Drive. I år lämnades 1430 ansökningar in, en ökning med 211 jämfört med förra året, och 619 gymnasieungdomar har i år tackat ja till någon form av arbete under sommarlovet, vilket är en ökning med 25 ungdomar jämfört med sommaren 2022.

– Det är väldigt positivt att så många gymnasieungdomar är intresserade av ett feriearbete och att intresset ökar. Ett jobb ger ungdomar viktig arbetslivserfarenhet och är även studiemotiverande, så det blir även en insats för att öka antalet elever som går ut gymnasiet med godkända betyg. Samtidigt kan vi visa upp kommunens verksamheter som möjliga framtida arbetsplatser, säger Linnea Jägestedt (M), bildningsnämndens ordförande.

Fördelningen av arbetsplatser varierar från år till år. I år är det färre platser inom näringslivet men desto fler i de kommunala verksamheterna, främst genom en utökning av Idrottsspåret som är ett samarbete med idrottsföreningar runt om i kommunen. I år har det även genomförts särskilda informationsinsatser för att öka intresset i socioekonomiskt utsatta områden/familjer.

– Vi kommer nog alla ihåg våra första jobb, vikten av att känna sig behövd och att få en egen lön kan inte nog överskattas. Alla har inte samma förutsättningar och möjligheter att skaffa sig ett feriearbete, det är inte enkelt utan egna kontakter. Därför är det så viktigt att kommunen hjälper till att utjämna skillnader i deras förutsättningar. Förhoppningsvis ger arbetet och lönen mersmak, som både ger en första insikt i arbetslivet men även stimulerar till slutförda gymnasiestudier. Det är den enskilt viktigaste faktorn för att i framtiden vara en del av arbetsmarknaden, menar Fredrik Lundén (M), arbetsmarknadsnämndens ordförande.

Nyckelord

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 43
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Lägsta antalet hushåll med ekonomiskt bistånd på tio år21.2.2024 08:00:06 CET | Pressmeddelande

Under flera år har antalet hushåll med ekonomiskt bistånd sjunkit i Linköping. Januari 2024 var antalet utbetalningshushåll 616 stycken färre än i januari 2021. I januari 2024 erhöll 2087 hushåll ekonomiskt bistånd vilket är det lägsta antalet på åtminstone 10 år. Även det långvariga ekonomiska biståndet fortsätter att minska. Under hela 2023 har trenden varit nedåtgående. Januari 2024 var det 287 färre långvariga hushåll jämfört med januari 2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye