Digitala systemen inom vården – ett arbetsmiljöproblem
Regeringen meddelade i fredags att man gett i E-hälsomyndigheten i uppdrag att bland annat ta fram en färdplan för en mer enhetlig och gemensam digital infrastruktur inom vården där staten tar ett större ansvar. För Läkarförbundet som länge påtalat behovet av en standardisering av vårdens digitala system är det ett välkommet besked. De digitala systemen inom vården har stora brister och är idag ett stort arbetsmiljöproblem. Det visar en ny rapport från Läkarförbundet.
- Digitala system ska vara användarvänliga och underlätta patientarbete men idag är det i många fall precis tvärtom, säger Marina Tuutma, andre vice ordförande i Läkarförbundet och ordförande i Läkarförbundets digitaliseringsråd.
Läkarförbundets rapport visar att:
- bara 15 procent av läkarna instämmer helt i att de digitala systemen är enkla att använda,
- närmare hälften, 42 procent, instämmer inte alls eller i låg grad i att deras digitala system är enkla att använda,
- stora regionala skillnaderna mellan läkarnas upplevelser av de digitala systemen,
- läkare inom privat verksamhet är mer involverade vid införskaffande av digitala system och även mer nöjda med de digitala systemen,
I rapporten föreslår Läkarförbundet ett antal åtgärder som är nödvändiga för att effektivisera sjukvårdens digitala verktyg. Vid sidan av en standardisering av de digitala systemen vill man bland annat också ha en gemensam inloggning till alla digitala system, trådlösa system som gör det möjligt att komma åt data överallt och att information bara ska behöva dokumenteras på ett ställe.
Läkarförbundet uppmanar nu E-hälsomyndigheten att i sitt utredningsarbete ha en nära dialog med de anställda inom vården.
- De digitala systemen måste anpassas utifrån vårdens faktiska behov. Läkarna behöver involveras tidigt i en standardiseringsprocess så att kravställningen matchar verksamhetens behov, säger Marina Tuutma.
E-hälsomyndigheten har även fått i uppdrag att genomföra en förstudie om hur en sammanhållen intygshantering kan utvecklas, organiseras och förvaltas. Även förutsättningarna för en nationell teknisk lösning som ska möjliggöra automatisk informationsöverföring till nationella kvalitetsregister ska utredas.
- Läkarna lägger idag allt för mycket tid på att uppdatera olika digitala stöd med samma information vilket är ett stort slöseri med läkarresurserna i samhället. Att få till förenklingar i administrationen är viktigt och skulle underlätta mycket i hälso- och sjukvårdens vardag, säger Marina Tuutma.
Rapporten bifogas detta pressmeddelande.
Kontakter
Björn LundellPressekreterare
Tel:070-927 91 16bjorn.lundell@slf.seBilder
Dokument
Om oss
Sveriges läkarförbund är läkarnas professions- och fackförbund med över 57 000 medlemmar. Läkarförbundet har till uppgift att tillvarata medlemmarnas yrkesmässiga, sociala och ekonomiska intressen och verka för en god och värdig anda inom läkarkåren. Förbundets uppgift är också att främja medlemmarnas utbildningsmässiga och vetenskapliga intressen samt arbeta för en ändamålsenlig utveckling av hälso- och sjukvården.
Följ Sveriges läkarförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund
Läkarförbundet välkomnar utredning om insatser mot välfärdsbrottslighet16.4.2025 12:02:07 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterade regeringen en ny utredning för insatser mot välfärdsbrottslighet och ökad patientsäkerhet.
Läkare: Vårdplatsbristen har förvärrats29.3.2025 09:41:05 CET | Pressmeddelande
Trots statliga satsningar upplever läkarna att vårdplatsbristen har förvärrats under de senaste tre åren. Fler uppger att de skickar hem patienter som borde ha lagts in och att de skriver ut patienter för tidigt. Det visar en ny undersökning från Sveriges läkarförbund.
Engångsinsatser för kortare vårdköer kan både hjälpa och stjälpa20.1.2025 11:44:50 CET | Pressmeddelande
Idag överlämnade utredaren Anna Nergårdh en promemoria till sjukvårdsminister Acko Anckarberg Johansson med förslag på statliga engångsinsatser som syftar till att korta väntetiderna i vården. Förslaget är att staten under 2025 finansierar tillfälliga satsningar för att beta av köer till katarakt-, höft- och framfallskirurgi.
Krafttag krävs för att lösa bristen på vårdplatser2.1.2025 08:48:36 CET | Pressmeddelande
Bristen på vårdplatser är ett stort hot mot patientsäkerheten. På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen lagt fram en nationell handlingsplan för fler vårdplatser. Enligt myndigheten kan vårdplatsbristen vara löst redan 2026. Läkarförbundet delar inte den bedömningen utan vill att staten ska ställa hårdare krav på regionerna.
Dags att satsa på läkarna!20.12.2024 15:02:29 CET | Pressmeddelande
Nu börjar avtalsrörelsen för 33 000 läkare inom Sveriges kommuner och regioner. Utöver löneökningar minst i nivå med industrins märke kräver Läkarförbundet riktade lönesatsningar mot de läkargrupper vars löneutveckling halkat efter de senaste åren. Dessutom yrkar förbundet högre ersättning för jour och beredskapsarbete.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum