European Energy

European Energy i Almedalen: Vind- och solkraft som möjliggörare för ett livskraftigt jordbruk

Dela

Hur kan etableringen av förnybar energi, sol- och vindparker, skapa ett mer livskraftigt jordbruk och öka såväl mat- som elproduktionen? Det är kärnfrågan på European Energys arrangemang under årets Almedalsvecka i Visby. Det blir ett välmatat samtal med representanter från flera sektorer, med olika perspektiv på kombinationen av jordbruk och förnybar energi.

– Många lantbrukare befinner sig i en tuff ekonomisk situation och behöver ha en långsiktig och stabil intäkt. Här kan sol- och vindkraft bidra till att stärka den ekonomiska bärkraften, vilket även skapar förutsättningar för ökad livsmedelsproduktion, säger Ted Bergdahl, kommunikationschef för European Energy i Sverige Norge och Finland.

Ett ämne som är extra hett är just nu är synen på solparker på jordbruksmark. Olika länsstyrelser gör olika bedömningar och sju länsstyrelser i södra Sverige har skrivit till regeringen med önskemål om förtydligande av reglerna.

­­­– Vi välkomnar initiativet och hoppas att det ska bli en klok och bra avvägning, där regeringen ser att solparker kan samverka med jordbruket på ett positivt sätt, säger Ted Bergdahl. 

Frågan är en av flera som kommer att diskuteras under panelsamtalet, där bland andra europaparlamentarikern Emma Wiesner (C) deltar.    

– EU är en starkt pådrivande kraft för mer förnybar energi och Emma Wiesner har en väldigt tydlig profil de just de frågorna. Det känns också väsentligt att vi får med forskar- och myndighetsperspektivet, liksom förstås markägarnas syn på synergier för en förstärkning av såväl livsmedelsproduktionen som produktionen av grön el, säger Ted Bergdahl.


Panelsamtal: Vind- och solparker som möjliggörare för ett livskraftigt jordbruk
Tid: Fredagen den 30 juni, kl 10:30 - 11:15
Plats: Arena Energi (Energiföretagens scen), Klosterlängan vid Stora Torget, S:ta Katarinagatan 6, Visby

Medverkande:
Emma Wiesner (C), ledamot i Europaparlamentet
Bengt Stridh, universitetslektor vid Mälardalens universitet och expert på solcellssystem
Martin Sjödahl, senior rådgivare, Länsstyrelsen i Kronobergs län
Carl-Adam von Arnold, sekreterare Skåne-Blekinge Jordägareförbund och vd Jordberga Gård
Peter Braun projektchef Sverige, Norge och Finland, European Energy.
Moderator: Madeleine van der Veer, Hållbarhets- och näringspolitisk expert, Svensk Solenergi.

Kontakter

Länkar

Om oss

European Energy utvecklar, finansierar, bygger och driver vind- och solkraftparker samt storskaliga Power-to-X-anläggningar i hela världen. Vi levererar helhetslösningar och tar fram våra egna system, metoder och tekniska lösningar.  Sverige är en av bolagets nyckelmarknader. European Energys vision är att vara en världsledande kraft i den gröna omställningen. Läs mer om European Energy på LinkedIn eller https://se.europeanenergy.com/

Följ European Energy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från European Energy

European Energy och Svea Vind Offshore undersöker möjligheterna för e-metanolfabrik i Söderhamn12.2.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Den danska energiutvecklaren, European Energy och den svenska aktören för havsbaserad vindkraft, Svea Vind Offshore, har undertecknat en avsiktsförklaring för köp av detaljplanerad industrimark i Ljusne-Vallvik utanför Söderhamn. Målet är att använda marken för bygget av en e-metanolfabrik som kan bli en av världens största och en stor arbetsgivare i Söderhamn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye