Union to Union

Global Rights Index 2023: Grova kränkningar av arbetstagares rättigheter – negativ trend håller i sig

Dela

Attackerna mot arbetare ligger på en permanent hög nivå globalt. Det visar Global Rights Index 2023, som kartlägger hur mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras.

Global Rights Index 2023, världsfacket ITUCs tionde rättighetsindex, visar på en fortsatt negativ utveckling där yttrandefriheten är hårt ansatt och fackligt arbete förenat med livsfara. Totalt har 149 länder granskats och betygssatts utifrån 97 kriterier, med utgångspunkt från rättspraxis och FN-organet ILO:s konventioner. Årets rapport visar att:

  • Arbetstagare utsattes för våld i 44 länder.
  • Fackligt aktiva dödades i 8 länder.
  • Arbetstagare greps eller häktades i 69 länder.
  • 77 procent av länderna i rapporten förbjöd arbetstagare att gå med i facket.
  • 87 procent av länderna har inskränkt strejkrätten.
  • 42 procent av länderna begränsade yttrande- och organisationsfriheten.

- När människor som lever i fattigdom och förtryck organiserar sig kan de förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Tyvärr ser vi att 9 av 10 länder kränkte strejkrätten och 8 av 10 länder satte stopp för kollektiva förhandlingar, säger Maria Nyberg, generalsekreterare på Union to Union.

Tio sämsta länderna för arbetstagare

Rapporten listar också världens tio sämsta länder för arbetstagare: Bangladesh, Belarus, Ecuador, Egypten, Eswatini (tidigare Swaziland), Guatemala, Myanmar, Tunisien, Filippinerna och Turkiet.

Ecuador och Tunisien är nykomlingar på fackets bottenlista som presenteras för tionde året.

- Det är en dyster summering av det senaste decenniet. Den globala situationen för mänskliga rättigheter i arbetslivet är orimlig när arbetstagare mördas och utsättas för våld i fyra av tio länder på grund av sitt fackliga engagemang och viljan att förbättra villkoren på jobbet, säger Maria Nyberg, generalsekreterare på Union to Union.

IKEA på svarta listan

Rapporten pekar också ut en mängd företag och koncerner med konkreta fall där; arbetstagarnas rättigheter kränkts, är kopplade till en kränkning eller där företagen brustit i sitt ansvar. Ikea, Ryanair, Uber, Apple och Amazon är några av de företag som pekas ut i granskningen.

- Datan i indexet visar att förutsättningarna för fackligt arbete ser väldigt olika ut i olika länder. Det behöver man som företag vara medveten om och ha strategier för att hantera, säger Maria Nyberg, generalsekreterare på Union to Union.

Global Rights Index redovisar överträdelser av arbetstagares rättigheter enligt en femgradig skala från 1 till 5+ där ett är bäst. Läs hela rapporten på www.uniontounion.org/gri2023

För mer information, kontakta:

Anna Kakuli, kommunikationschef, Union to Union, 070-884 73 38

Maria Nyberg, generalsekreterare Union to Union, 070-256 50 32

Följ Union to Union

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Union to Union

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye