Försäkringskassan

Pandemins inverkan på socialförsäkringen klingar av men vissa mönster består

Dela
Pandemins effekter på socialförsäkringen avtog 2022. Det märks bland annat genom att antalet mottagare av sjukpenning i stort återgick till 2019 års nivåer. Däremot är det fortfarande färre som går till tandläkaren än före pandemin och rekordmånga föräldrar är hemma med sjuka barn. Det visar årets upplaga av rapporten Socialförsäkringen i siffror som presenteras i dag.

– Statistiken för 2022 visar tydligt att vissa effekter av pandemin är avtagande men att vissa mönster består. Det var bland annat två procent färre som fick tandvårdsbidrag jämfört med 2019, och trots borttagna restriktioner har uttagna dagar för vab fortsatt att öka under 2022, främst bland kvinnor. Under förra året togs det totalt ut 8,6 miljoner dagar med tillfällig föräldrapenning för vård av barn, säger Ulrik Lidwall, analytiker vid Försäkringskassan.

  • Dagarna med ersättning för tillfällig föräldrapenning för vård av barn har ökat under och efter pandemin och var i genomsnitt 10,2 dagar för kvinnor och 8,4 dagar för män under 2022 vilket är en ökning jämfört med 2019 med 1,9 dagar för kvinnor och 1,7 dagar för män.

  • Totalt fick 618 000 personer sjukpenning någon gång under år 2022 varav 63 procent var kvinnor och 37 procent var män. Jämfört med 2021 minskade antalet mottagare med 2 procent bland män och ökade med 1 procent bland kvinnor.

  • Psykiska sjukdomar var fortfarande den vanligaste diagnosen i pågående sjukfall i slutet av 2022 med 50 procent av sjukfallen för kvinnor och 39 procent av sjukfallen för män.

  • Smittbärarpenning brukar omkring 300-400 personer få årligen vilket ökade till över 100 000 personer år 2022 då covid-19 klassades som samhällsfarlig sjukdom under pandemin.

  • Totalt 67 procent av befolkningen i åldrarna 24 år eller äldre har använt det allmänna tandvårdsbidraget under tvåårsperioden 1 juli 2020 till 30 juni 2022. Andelen är högre bland kvinnor än bland män i alla åldersgrupper upp till 79 år.

  • 1,7 miljoner föräldrar tog emot allmänt barnbidrag, flerbarnstillägg och/eller förlängt barnbidrag under år 2022. Av dessa föräldrar var 66 procent kvinnor och 34 procent män.

  • Försäkringskassans utbetalningar i trygghetssystemet var 245,9 miljarder kronor 2022 vilket motsvarar 4,1 procent av BNP. År 2021 var samma andel 4,6 procent av BNP.

Socialförsäkringen i siffror

Den årliga skriften Socialförsäkringen i siffror ger en övergripande beskrivning av den svenska socialförsäkringen med hjälp av lättillgänglig och kommenterad statistik.

Socialförsäkringen i siffror 2023

Nyhetsbrev

Om du vill ta del av fler av våra publikationer, prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev statistik och analys

Nyckelord

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Rekordmånga sjukskrivningar på grund av stress17.10.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Aldrig tidigare har så många varit sjukskrivna på grund av stress. Psykisk ohälsa står idag för över hälften av alla längre sjukfall och det är stressrelaterade sjukfall som är vanligast. Innan millennieskiftet var sjukskrivning på grund av sjukdomar i rörelseorganen, till exempel ont i rygg eller nacke, vanligast vid längre sjukfall. I det nya arbetslivet har kvinnor betydligt högre sjukfrånvaro än män och vissa branscher är mer drabbade än andra. Samtidigt är forskningen tydlig med att arbetsmiljö är den viktigaste faktorn bakom utvecklingen. Idag släpper Försäkringskassan rapporten Från ryggont till utmattning, det första numret i den årligt återkommande serien Försäkringskassans lägesrapport – psykisk ohälsa i dagens arbetsliv.

Sjukfrånvaro i Europa – så sticker Sverige ut30.8.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Jämfört med andra europeiska länder har Sverige både hög sysselsättningsgrad, relativt sett starka trygghetssystem och därtill en historiskt sett låg och stabil sjukfrånvaro. Dessa tre politiskt fastslagna mål kan delvis vara i konflikt med varandra men i Sverige tyder utfallet på att de går att kombinera – det visar en ny analys från Försäkringskassan som jämfört sjukfrånvaron och sjukförsäkringssystemen i ett antal europeiska länder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum