Skriande efterfrågan på gröna kompetenser
Gapet mellan utbud och efterfrågan på gröna kompetenser på arbetsmarknaden växer lavinartat för varje år som går. Trots att efterfrågan på vissa kompetenser ökat med flera hundra procent under bara de senaste åren, finns det få indikatorer på att det ska räta ut sig framåt.
– Det finns en stor mismatch i utbud och efterfrågan på arbetsmarknaden när det gäller gröna kompetenser. Och det kommer bli ännu mer kännbart framåt. Naturvetenskap måste göras tillgängligt och intressant för fler, och tidigare i livet, säger Petra Malm, samhällspolitisk chef på Naturvetarna.
Suget efter gröna kompetenser har ökat kraftigt det senaste decenniet. Det visar fackförbundet Naturvetarnas analys av över fem miljoner jobbannonser publicerade i Arbetsförmedlingens databas Historiska jobb under åren 2014–2022.
Databasen täcker drygt 50 procent av alla jobbannonser på svensk arbetsmarknad och ger en tydlig indikation på arbetsgivarnas förändrade behov av kompetens. I genomsnitt ökade antalet jobbannonser som efterfrågar grön kompetens med 33 procent per år, vilket är tre gånger så snabbt jämfört med samtliga jobb på arbetsmarknaden.
– Ett exempel är efterfrågan på kompetenser som listas inom exempelvis ”klimatexpert”, ”hållbar energi” samt ”utsläppsrätter” i annonserna. Dessa, samt ytterligare några titlar, har ökat med nära 530 procent under de senaste åtta åren. Särskilt märkbar är ökningen inom energisektorn när det gäller rådgivning och strategiska roller, säger Petra Malm.
Och samtidigt som efterfrågan växer, förblir antalet examinerade inom dessa områden relativt konstant. Vidare visar både internationella studier och Skolverkets data på ett minskande intresse för naturvetenskapliga och tekniska ämnen bland ungdomar. Det minskade intresset kan leda till ett ännu större framtida utbudsgap.
Dessutom är utbildningsnivån och andelen forskarutbildade låg i miljöbranschen. Detta är problematiskt, eftersom klimat- och miljöfrågor är komplexa och beslut som fattas behöver grunda sig på fakta och vetenskap.
– Naturvetare spelar en viktig roll i den gröna omställningen och kommer att behövas i ännu större utsträckning i framtiden. Utan rätt kompetens kommer Sverige att halka efter inom innovation och utveckling, säger Petra Malm.
Nyckelord
Kontakter
Petra MalmChef Marknad & Samhällspolitisk påverkan
Tel:073-366 24 10petra.malm@naturvetarna.seNaturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap
Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.
Vi har drygt 34 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Universitetet hetaste arbetsgivaren i Uppsala10.11.2023 12:00:30 CET | Pressmeddelande
Är man naturvetare och bor i Region Uppsala är Uppsala universitet är den mest attraktiva arbetsgivaren. Det visar fackförbundet Naturvetarnas stora undersökning Naturvetarbarometern, där nästan 6 000 personer rankat de hetaste arbetsgivarna i Sverige.
Här är de hetaste arbetsgivarna för naturvetare10.11.2023 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Nästan 6 000 akademiskt utbildade naturvetare har sagt sitt och listat vilka arbetsgivare de helst vill jobba hos. Vinnare är Länsstyrelsen som även klassas som den mest hållbara arbetsgivaren. – Vi är så glada och stolta för utmärkelsen, säger Johanna Lindgren, miljödirektör på Länsstyrelsen.
FOI favorit hos naturvetare inom tech10.11.2023 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Totalförsvarets forskningsinstitut FOI är för andra året i rad den mest populära arbetsgivaren hos naturvetare inom it och tech. Det visar Naturvetarbarometern, en stor undersökning där nästan 6 000 personer har rankat de hetaste arbetsgivarna i Sverige.
Lunds universitet hetaste arbetsgivaren i Skåne10.11.2023 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Är man naturvetare och bor i region Skåne är Lunds universitet den mest attraktiva arbetsgivaren. Det visar fackförbundet Naturvetarnas nya enkätundersökning Naturvetarbarometern där nästan 6 000 personer rankat de hetaste arbetsgivarna i Sverige.
SMHI hetaste arbetsgivaren i Östergötland10.11.2023 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Är man naturvetare och bor i Region Östergötland är SMHI är den mest attraktiva arbetsgivaren. Det visar fackförbundet Naturvetarnas stora undersökning Naturvetarbarometern, där nästan 6 000 personer rankat de hetaste arbetsgivarna i Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum