Hur Ukraina framgångsrikt bekämpar den ryska informationskrigföringen

Dela

På MPF:s Arena i Almedalen behandlar två seminarier idag hur Ukraina arbetar och vad Sveriges stöd till Ukraina innebär. Bryggarsalen, Mellangatan 54.

13:00 – 14:00
Hur motverkar Ukraina rysk informationspåverkan?
Ukraina har framgångsrikt bekämpat och motverkat Rysslands informationskrigföring. Hur har den ukrainska regeringen arbetat?

Liubov Tsybulska, Strategic communication and hybrid war expert, Ukraina
Mikael Tofvesson, Chef för den operativa avdelningen, Myndigheten för psykologiskt försvar

14:15 – 15:15
Sveriges stöd till Ukrainas psykologiska försvar – vad har det lärt oss?
Informationskrigföring utgör en väsentlig faktor för att påverka motståndskraft och försvarsvilja. Vad innebär Rysslands påverkan, vilka lärdomar kan Sverige dra av stödet till och samarbetet med ukrainska myndigheter och hur kan vi använda dem för att stärka det psykologiska försvaret i Sverige?

Oscar Jonsson, Forskare, Försvarshögskolan
Mikael Tofvesson, Chef för den operativa avdelningen, Myndigheten för psykologiskt försvar

Kontakter

Myndigheten för psykologiskt försvar

Syftet med det psykologiska försvaret är att värna det öppna och demokratiska samhället, den fria åsiktsbildningen samt Sveriges frihet och oberoende.

Myndigheten för psykologiskt försvar ska identifiera, analysera, och kunna lämna stöd i bemötandet av otillbörlig informationspåverkan och annan vilseledande information som riktas mot Sverige eller svenska intressen.

Myndigheten ska även stärka befolkningens förmåga att kunna upptäcka och stå emot påverkanskampanjer och desinformation. På så sätt skapar vi motståndskraft och försvarsvilja.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye