Specsavers Sweden AB

Barns ögon extra känsliga – optikerns råd om solglasögon

Dela

Barn, ut och lek i det fina vädret – men glöm inte att använda solglasögon, det är optikerns råd inför sommarlovet:

– Man pratar ofta om vikten av att smörja in sig i solen, men att skydda ögonen är minst lika viktigt. Eftersom barns ögon samtidigt mår väldigt bra av att vistas utomhus så är det bra att tänka på att också uppmuntra till det, säger Caroline Schiller, optiker och produktchef på Specsavers.

Det har varit en riktigt solig vår, och sommaren fortsätter än så länge i samma stil. Att skydda barnens ögon mot solens UV-strålar – är något man inte får glömma:

– Barn bör vara extra försiktiga och använda solglasögon i det fina sommarvädret. Barns pupiller är större och ögats strukturer är ljusare än hos vuxna, så mer ljus kommer in i ögat hos barn och därför kan en större mängd UV-strålar träffa ögat och på sikt orsaka skada. Ju tidigare våra barn börjar använda rätt solglasögon, desto bättre, säger Caroline Schiller, optiker och produktchef på Specsavers.

Utan skydd mot solen kan ögonen och synen i värsta fall ta permanent skada, som till exempel tidig utveckling av grå starr, vilket kan minska synförmågan.

Att uppmuntra barnen att undvika att vara utomhus på grund av solen är däremot inget bra alternativ! Barns ögon mår nämligen väldigt bra av att vara utomhus, liksom att ta regelbundna pauser från skärmar.

– Ny forskning visar att exempelvis närsynthet för barn kan förebyggas med regelbunden utomhusvistelse, säger Caroline Schiller.

Med det sagt, är det inte alla gånger lätt att få barnen att slita sig från skärmarna och vara ute. I en undersökning* gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Specsavers tidigare i år svarade en majoritet av svenska föräldrar diskussioner om skärmtid leder till mycket tjat och en tredjedel upplevde samma problem när det handlar om mer utomhusvistelse.

– Prata och resonera med barnen om det, och tänk på att sommaren är den perfekta tiden att etablera nya goda vanor, bara man skyddar sig ordentligt med solglasögon och solkrämer och håller sig i skuggan när solen är som starkast, så är det ju väldigt hälsosamt att vara utomhus så mycket det bara går, för såväl ögon som kropp, säger Caroline Schiller.

Optikerns 5 råd om barnens solglasögon

1. Välj glasögon som är märkta med ”CE” vilket ger bra skydd mot UV-strålning.

2. Se till att glasögonen smiter åt vid sidan, eftersom risken är mindre att ljuset strålar in genom sidorna.

3. Se till att solglasögonen sitter bra och är bekväma så att barnen vill ha dem på sig. Det finns inget värre än solglasögon som glider ner, eller något som skaver mot huvudet.

4. Ta med solglasögon även till stranden och båtturen – både vatten och sand reflekterar solens strålar.

5. Lyssna på barnets önskemål. När glasögonen är behagliga och ser fina ut går barnet med på att bära solglasögon.

* Fakta/Undersökningen från Kantar Sifo

Resultatet bygger på webbintervjuer med totalt 1300 statistiskt utvalda föräldrar med hemmavarande barn i åldrarna 5–13 år. Fältperiod 8–30 december 2022.

null

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Välkommen till Specsavers

Specsavers är en av Sveriges största optikkedjor. Genom att erbjuda bra  priser, god service och hög professionell kunskap ger Specsavers sina  kunder värde för pengarna. Specsavers är ett familjeägt företag som grundades 1984 på Guernsey. Företaget har över 2000 butiker med cirka  40 000 medarbetare i Storbritannien, Irland, Nederländerna, Sverige, Norge, Danmark, Finland, Spanien, Nya Zeeland, Australien och Kanada. Specsavers etablerade  sig i Sverige 2004 och har idag 118 butiker över hela landet. 

Följ Specsavers Sweden AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Specsavers Sweden AB

Ögats dag med fokus på synskadades vardag: Grön linje i centrala Uppsala11.10.2023 12:27:29 CEST | Pressmeddelande

Uppsalaborna möts idag av en ovanlig syn – en lång grön linje som löper längs gator centrala Uppsala. Linjen tar omvägar runt hinder som en synskadad kan möta i vardagen. Syftet: att rikta uppmärksamhet mot Synlinjen, en jourhjälp som synskadade kan vända sig till med utmaningar och problem i vardagen. – Med den gröna linjen vill vi påminna om att vardagen för människor med synnedsättning kan vara fylld av utmaningar, säger Tomas Wallén, Synskadades Riksförbund, SRF Uppsala, som idag också arrangerar Ögats Dag i Missionskyrkans lokaler.

Fokus på synskadades vardag: Grön linje i Stenungstorg centrum9.10.2023 08:30:00 CEST | Pressmeddelande

Stenungsundsborna möts idag av en ovanlig syn – en flera hundra meter lång grön linje som löper inne i Stenungstorg centrum. Linjen tar omvägar runt hinder som en synskadad kan möta i vardagen. Syftet: att rikta uppmärksamhet mot Synlinjen, en jourhjälp som synskadade kan vända sig till med utmaningar och problem i vardagen. Idag genomförs även Ögats dag på Folkets hus med fokus på ögonhälsa. – Med den gröna linjen vill vi påminna om att vardagen för människor med synnedsättning kan vara fylld av utmaningar, säger Camilla Svensson, ombudsman, SRF Synskadades Riksförbund Bohuslän

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum