Linköpings kommun

Tio miljoner i EU-bidrag för förebyggande arbete i Skäggetorp

Dela
Linköping inleder en satsning riktad mot barn och unga i Skäggetorp, efter att kommunen beviljats EU-bidrag. Fokuset blir att erbjuda fler barn en meningsfull fritid och förhindra rekrytering in i kriminalitet.

Skäggetorp är en stadsdel med högre arbetslöshet och lägre skolresultat än övriga kommunen. Flera allvarliga händelser kopplade till kriminalitet har ägt rum, och enligt Polismyndigheten har kriminella påverkan på lokalsamhället. De individer som är inblandade i kriminella nätverk är dock mycket få i förhållande till alla som bor i Skäggetorp.  

För att ge fler unga en meningsfull fritid och bättre förutsättningar att klara skolan, kommer Linköpings kommun använda de tio miljonerna till att utöka utbudet av fritidsaktiviteter och ge fler barn möjlighet att gå på fritids. 

– Vi vet att en meningsfull fritid ökar chansen till en lyckad skolgång, och skolan är avgörande för att förhindra att unga dras in i kriminalitet, säger Elias Aguirre (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.


Som en del i satsningen kommer barn i årskurs ett och två, vars vårdnadshavare varken jobbar eller studerar, få möjlighet att gå på fritids. Annars är sysselsättning hos föräldrarna ett krav för att erbjudas fritidsplats. Mötesplatsen Agora kommer även utöka antalet fritidsaktiviteter riktade till barn i mellanstadiet. 

– Den här satsningen har kommit till tack vare ett väldigt aktivt arbete från många håll inom kommunen, där många nu drar åt samma håll för att vända den negativa utveckling som vi haft kring kriminalitet och trygghet på senare år, fortsätter Elias Aguirre (S).

Kommunen kommer utöver det att anställa en person som ska samordna samarbetet SSPF, vilket är en förkortning för insatser mellan skola, socialtjänst, polis och fritid. Satsningen går ut på att ge stöd åt barn som löper risk att hamna i kriminalitet. 

Samtliga insatser är planerade för de kommande tre åren.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 43
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Lägsta antalet hushåll med ekonomiskt bistånd på tio år21.2.2024 08:00:06 CET | Pressmeddelande

Under flera år har antalet hushåll med ekonomiskt bistånd sjunkit i Linköping. Januari 2024 var antalet utbetalningshushåll 616 stycken färre än i januari 2021. I januari 2024 erhöll 2087 hushåll ekonomiskt bistånd vilket är det lägsta antalet på åtminstone 10 år. Även det långvariga ekonomiska biståndet fortsätter att minska. Under hela 2023 har trenden varit nedåtgående. Januari 2024 var det 287 färre långvariga hushåll jämfört med januari 2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye