Sverige för UNHCR

Med stöd av IKEA Foundation skickar svenska Better Shelter 3 000 nödbostäder till UNHCR:s insatser i Tchad.

Dela

IKEA Foundation donerar motsvarande 77 miljoner kronor till Better Shelter för att stödja distributionen av nödboenden för sudanesiska flyktingar i Tchad. Flyktingboendena förvaltas av UNHCR och ger drägliga boendeförhållanden till över femton tusen människor på flykt från kriget i Sudan. Den första leveransen av flyktingboendena är redan på plats.

Foto: Jonas Nyström
Foto: Jonas Nyström

– Det är ett fantastiskt viktigt stöd till UNHCR:s arbete för att skydda människor på flykt från krigets Sudan. Tchad är ett väldigt utsatt och fattigt land och allt stöd för att lindra situation och göra ett värdigt och kontrollerat mottagande möjligt är enormt värdefullt, säger Sverige för UNHCR:s generalsekreterare Åsa Widell.  

Den 15 april utbröt stridigheter mellan olika grupperingar i Sudan. Konflikten har främst utspelat sig i huvudstaden Khartoum och andra tätbefolkade städer i landet. Det har inneburit förödande konsekvenser – för hela stadsdelar och viktig infrastruktur. Raketer, bomber, flygattacker och andra typer av explosiva vapen dödar och skadar civila och skadar tillgången till vatten och sjukvård. Många civila har fångats i korselden och utsätts för riktade attacker, inklusive rapporterade fall av sexuellt och könsbaserat våld. Sedan konflikten bröt ut i april har 2,1 miljoner människor tvingats på flykt inom Sudan och till grannländer som Tchad och Etiopien. 

Hälso- och sjukvården har också påverkats svårt, med attackerade sjukhus och vårdcentraler och allvarlig brist på mediciner och viktiga förnödenheter.  

Johan Mast, tillförordnad VD, Better Shelter säger att han är djupt oroad över utvecklingen.

– Striderna har tvingat hundratusentals människor att fly till säkrare områden. I landet råder stor osäkerhet med brist på mat och vatten. Tack vare IKEA Foundations generösa stöd kommer vi att kunna ge skydd åt 15 000 människor som har flytt från landet. En bostad som inte bara ger ett fysiskt skydd mot omvärlden utan också är en trygg plats för återhämtning från traumatiska upplevelser är ett grundläggande mänskligt behov, säger Johan Mast.

Per Heggenes är VD för IKEA Foundation:

– Våldet i Sudan är en förödande mänsklig tragedi. Det är vårt ansvar att lindra lidandet för dem som drabbats. Vi uppmanar starkt andra givare att ansluta sig och leverera livsviktigt humanitärt bistånd till Sudan. Låt oss gå samman och göra en betydande skillnad för dem vars liv ödeläggs av konflikten, säger Per Heggenes, vd för IKEA Foundation.

Bilder

Om oss

Sverige för UNHCR är UNHCR:s samarbetspartner i Sverige och arbetar med att samla in pengar samt öka medvetenheten bland allmänheten om situationen för människor som tvingats fly sina hem. Sverige för UNHCR har 90-konto.

UNHCR är FN:s flyktingorgan och leder internationella insatser för att skydda människor som har tvingats fly från sina hem på grund av konflikt eller förföljelse. UNHCR ger livräddande nödhjälp som tak över huvudet, mat och vatten, skyddar grundläggande mänskliga rättigheter och tar fram lösningar som ger människor en säker plats de kan kalla sitt hem och där de kan skapa en bättre framtid. UNHCR arbetar även för att statslösa människor ska få en nationalitet.

Följ Sverige för UNHCR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sverige för UNHCR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye