Serviceföretagen

Serviceföretagen kritiserar Konkurrensverkets beslut om Samhall

Dela

Konkurrensverket konstaterar i ett nytt beslut att Samhall ägnar sig åt underprissättning på städmarknaden. Samtidigt vidtas inga åtgärder mot det statliga bolaget. – Det är ett systemfel i konkurrenslagstiftningen, säger Marcus Lindström, chef Almega Serviceföretagen.

Marcus Lindström, chef, Almega Serviceföretagen
Marcus Lindström, chef, Almega Serviceföretagen Fotograf: Kate Gabor

Konkurrensverket skriver att Samhall tillämpar en prissättning som ”i genomsnitt tydligt understiger marknadspris” (Dnr 628/2021). Beslutet bygger på en utredning efter klagomål från Almega Serviceföretagens medlemmar och omfattar ramavtal med tre rikstäckande livsmedelskedjor för städuppdrag i cirka 2 000 butiker. Trots konstaterandet uppger myndigheten att det är svårt att ingripa mot konkurrensbegränsande säljverksamhet hos en statlig aktör. 

– Oaktat beslutet är det bra att Konkurrensverkets generaldirektör uppmanar Samhall att vidta kraftfulla åtgärder för att motverka underprissättningen, säger Marcus Lindström. 

– Vi tolkar beslutet som en tydlig markering från myndigheten om att Samhall bedriver osund konkurrens. Det är allvarligt att ett statligt bolag inte följer marknadens regler, avslutar Marcus Lindström.

För mer information, kontakta:

Marcus Lindström, chef, Almega Serviceföretagen
tel: 08- 762 69 03, mejl: marcus.lindstrom@almega.se 

Michelle Jacobsson, kommunikatör, Almega Serviceföretagen
tel: 08 -762 69 74, mejl.michelle.jacobsson@almega.se 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Marcus Lindström, chef, Almega Serviceföretagen
Marcus Lindström, chef, Almega Serviceföretagen
Ladda ned bild

Almega Serviceföretagen

Vi är bransch- och arbetsgivar­organisationen för landets service­företag, där branscherna facility management, fönsterputs, hemservice, sanering och städ ingår. Totalt har föreningen 1 300 medlems­företag som tillsammans sysselsätter över 55 000 personer.

Följ Serviceföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Serviceföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye