Svenskt Trä

Sommarens 10 populäraste byggprojekt: ”I sommar bygger vi altan, trädäck, staket och bastu”

Dela
Många av oss älskar att ha ett eller flera spännande byggprojekt på gång när semestern närmar sig. Kanske har du redan börjat bygga ditt eget attefallshus, en carport eller en lådbil tillsammans med dina barn. Varje år sammanställer branschorganisationen Svenskt Trä en tio-topp-lista över de mest populära byggprojekten för hemmafixaren.
Nummer ett på listan är trädäck på mark. Fotograf: Emil Nordin.
Nummer ett på listan är trädäck på mark. Fotograf: Emil Nordin.

Under pandemin byggde vi både till och om som aldrig förr. Ett stort antal hemmaprojekt planerades och genomfördes. Nu är byggtakten tillbaka på mer normala nivåer som innan pandemin, men inför varje vår och sommar sker alltid en markant ökning.

– Många ser det som ren avkoppling att få lägga tid på bygg-, renoverings- och trädgårdsprojekt under semestern och något som ger en längre utomhussäsongen. I sommar kommer vi bygga både nya altaner och trädäck på mark samt renovera de redan byggda. Vi har också sett ett intresse för att bygga staket och egen bastu, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och handel på Svenskt Trä.

Att använda trä i byggprojekten är ofta uppskattat då det är ett lättbearbetat, beständigt och estetiskt material som ger en modern och snygg design. Allt fler hemmafixare efterfrågar också klimatsmarta material som går att renovera och återanvända.

– Trä är dagens enda förnybara byggmaterial och många vill både bidra till bra miljöval och ha naturliga material omkring sig och sin familj, menar Johan Fröbel.

För att förenkla för de som vill förverkliga sina byggdrömmar har Svenskt Trä tagit fram ett sextiotal kostnadsfria byggbeskrivningar. Under våren lanserades instruktioner för hur du kan bygga en entréportal till trädgården, två olika solsängar med bord, en grillstad med bänkar, praktisk förvaring för dynor och ett snyggt vedskjul.

– Byggbeskrivningarna är överskådliga instruktioner och är enkla att följa även för den som är nybörjare. Vi har också tagit fram en dimensioneringsguide och andra snickartips som underlättar ditt byggprojekt i sommar, säger Johan Fröbel.

Då altanbygge är ett ständigt populärt projekt för hemmabyggare har Svenskt Trä nyligen lanserat AltanGuiden, ett helt nytt kostnadsfritt designverktyg för de som vill bygga en altan. Guiden finns att hitta på webbsidan byggbeskrivningar.se/altanguiden.

Topp 10 mest populära byggbeskrivningarna 2023:

1. Trädäck på mark

2. Altan

3. Skruv- och spikguide

4. Staket och plank

5. Bastu

6. Trappor

7. Takpåbyggnad

8. Enkelstugan

9. Tillbyggnad

10. Bygglov och anmälan

Källa: Svenskt Trä. Statistiken bygger på antal beställda och nedladdade byggbeskrivningar under januari till maj 2023.

Om Svenskt Träs byggbeskrivningar

Byggbeskrivningar.se visar på ett enkelt sätt hur man lyckas med sitt byggprojekt, både översiktligt och i detalj. Här finns till exempel pedagogiska beskrivningar i form av ritningar, realistiska illustrationer och instruktionsfilmer, samt möjlighet att måttanpassa och skriva ut materialspecifikationer, arbetsritningar och underlag för bygglovsansökan. På byggbeskrivningar.se finns även ett dimensioneringsprogram som hjälp för att beräkna dimensioner för till exempel takbalkar, nockbalkar, pelare eller golv- och altanbjälkar i konstruktionsvirke, limträ eller lättbalkar. Svenskt Träs byggbeskrivningar finns i tryckt format i bygghandeln och att ladda ned på byggbeskrivningar.se.

Fler aktuella byggtips finns på Facebook Byggbeskrivningar och Instagram Byggbeskrivningar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nummer ett på listan är trädäck på mark. Fotograf: Emil Nordin.
Nummer ett på listan är trädäck på mark. Fotograf: Emil Nordin.
Ladda ned bild
Bygg en altan med AltanGuiden.
Bygg en altan med AltanGuiden.
Ladda ned bild
Snickartips från Svenskt Trä
Snickartips från Svenskt Trä
Ladda ned bild

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Svenskt Trä lanserar en ny generation av Produktdatakatalog för byggmaterial och träprodukter23.11.2023 09:27:58 CET | Pressmeddelande

Den nya Produktkatalogen underlättar för underhåll och cirkularitet av träprodukter. Den ska även möta behov av generisk produktdata för utformning av miljö- och klimatpåverkansmål samt fungera som underlag vid upphandling och leveranser. Produktkatalogen är baserad på EU-harmoniserade produktstandarder i kombination med nationella data mallar och specifikationer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum