Myndigheten för press, radio och tv

Granskningsnämnden friar uppmärksammat SVT-program om surrogatmödraskap

Dela

Carina Bergfeldts intervju med festfixaren Micael Bindefeld och hans man anmäldes av ett flertal personer samt Sveriges Kvinnoorganisationer när det sändes i mars i år i SVT1. Nämnden konstaterar att programmet väcker vissa etiska frågor men att det inte var partiskt eller uppenbart kränkande mot kvinnor.

Granskningsnämnden konstaterar i sitt beslut att surrogatmödraskap är en kontroversiell fråga där det ställs särskilda krav på att programledaren intar ett förhållningssätt som förmedlar det. Samtidigt utgick frågan om surrogatmödraskap tydligt från parets personliga berättelse och erfarenhet. Att ämnet skildrades ensidigt var därför inte ett problem i förhållande till opartiskhetskravet. Programledaren tog inte heller ställning i den kontroversiella frågan. När det gäller urvalsprocessen för att få fram vissa ärftliga egenskaper som det medverkande paret redogjorde för anser nämnden att det väcker vissa etiska frågeställningar som hade förtjänat en bättre behandling, men att inslaget inte var uppenbart kränkande mot kvinnor. (23/01174).

Övriga ärenden

Nämnden har också fattat beslut i följande ärenden:

Friade ärenden

  • Inslag i SR:s Nyheter P4 Sjuhärad, Morgon i P4 Sjuhärad och Eftermiddag i P4 Sjuhärad om en ideell förening (23/00498).
  • Inslag i SVT:s Aktuellt om surrogatmödraskap (23/01217).
  • Inslag i SVT:s Fråga doktorn om Hjärt- och lungräddning (23/01068).
  • SVT:s Forum sändning av presskonferenser om utredningen kring en polischef  (23/00732 och 772).
  • SVT:s Uppdrag granskning: Aldrig mer elit (23/00616).
  • Inslag i TV4:s Nyhetsmorgon om protester i Israel (23/01010).

Nyckelord

Kontakter

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum