Yamaha Motor Scandinavia AB

Nästan var fjärde båtägare väljer båten framför familjen

Dela
Sommaren är här, och med det en efterlängtad båtsäsong. Kärleken till båten är stor för många, och semesterplanerna består av långa dagar ute till havs. För vissa går det till och med så långt att de hellre prioriterar tid med båten istället för familjen – det visar en ny undersökning från Yamaha.

För många skandinaver är båtlivet inte bara en hobby, utan en livsstil som innebär frihet, äventyr och spänning. Yamaha har tillsammans med skandinaviska båtmedier gjort en undersökning som visar att nästan var fjärde båtägare väljer båten framför familjen, och att många är beredda på att dra ner på andra utgifter för att prioritera båten. Exempelvis resor och semestrar (34 procent), nöjen, restaurangbesök och bio (26 procent) samt andra fritidsaktiviteter och hobbys (25 procent).

Att många båtägare prioriterar båten förstbehöver inte betyda att de är hjärtlösa sjöfarare, det är snarare ett tecken på passion och kärlek. Det är inte alltid hela familjen delar båtintresset och det blir därför naturligt att vissa spenderar mer tid med att både fixa och vara ute på vattnet än andra. Ibland känner man sig nästan mer hemma på vattnet än på land, och båten kan vara den ultimata avkopplingen, säger Lena Nygårdhs, Brand Manager på Yamaha Motor Scandinavia.

Undersökningen visar samtidigt att båten för många är ett sätt att umgås med familjen, och spendera tid tillsammans. Nära varannan båtägare (46 procent) spenderar mer tid med familjen under båtsäsongen tack vare båten, och två av fem (39 procent) spenderar lika mycket tid med familjen som under andra delar av året. 

Som båtägare uppskattar man de unika upplevelserna som en båt kan erbjuda, friheten att utforska nya platser och adrenalinkicken av att köra fort på vattnet. Det är ett sätt att skapa väldigt fina minnen tillsammans med hela familjen på flera olika sätt som lek på vattnet, en heldag vid en orörd strand eller till och med övernattning. Även om det kan verka svårt för icke-båtägare att förstå, är det en känsla som bara de som älskar båtlivet kan förstå och uppskatta, fortsätter Lena.

Undersökningen visar även att: 

  • Nästan alla båtägare är nöjda med att vara båtägare (98 procent)
  • Majoriteten har båt för nöjes skull (81 procent), var femte för nöje och transport (18 procent) och endast en procent för transport
  • Det bästa med att ha båt är friheten (38 procent), att kunna ta sig till platser man inte når utan båt (22 procent) och närheten till naturen (16 procent)
  • Majoriteten av båtägare lägger mer tid på att åka med båten, än på service och underhållsarbete (72 procent)
  • Stor majoritet av båtägare har åkt ut med sin båt varje båtsäsong (83 procent), medan enbart var sjätte (16 procent) har missat att åka ut någon båtsäsong
Om undersökningen:
En enkätundersökning genomfördes mellan 2 och 23 februari på fyra olika plattformar: Hamnen (SE), Båtens Verden (NO), Baadmagasinet (DK) samt på Facebook. En urvalsfråga ställdes först för att säkerställa att respondenterna äger en båt. Endast de som svarade ja på denna fråga fick delta i undersökningen. Totalt deltog 675 personer från Skandinavien, med 350 svarande från Sverige, 170 svarande från Norge och 155 svarande från Danmark.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Yamaha Motor Scandinavia AB
Yamaha Motor Scandinavia ABFölj Yamaha Motor Scandinavia AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Yamaha Motor Scandinavia AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye