Byggnads

Byggnads varnar bostadsrättföreningar: ”Har blivit måltavlor för kriminella”

Dela
I spåren av minskat bostadsbyggande har oseriösa byggföretag hittat nya marknader. Nu varnar fackförbundet Byggnads för att privatpersoner och bostadsrättsföreningar är byggskurkarnas nya måltavlor.
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Rapporterna om kriminalitet, fusk och utnyttjande i byggbranschen har duggat tätt de senaste åren. Oberoende granskningar har konstaterat att kriminaliteten både blivit mer utbredd och mer internationellt organiserad.

I takt med att bostadsbyggandet minskar får byggfacket Byggnads nu allt fler rapporter om att oseriösa bolag riktar in sig på privatpersoner och bostadsrättsföreningar.

– Att upphandla byggtjänster kräver sin kunskap och den som inte gör några kontroller är lätt byte för oseriösa företag. Nu går vi ut med en riktad informationskampanj för att hjälpa privatpersoner och bostadsrättsföreningar att göra rätt, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Byggnads har tagit fram informationsmaterial som man bland annat delar ut till bostadsrättsföreningar och villaägare. Man erbjuder även tjänsten Kollektivavtalskollen där vem som helst kan kolla upp om ett företag har kollektivavtal med Byggnads.

– Det finns många skickliga företag därute som gör fantastiska jobb, tyvärr riskerar många bli utkonkurrerade om beställarna bara tittar på lägsta pris. Att kräva att utföraren har kollektivavtal är det minsta man kan göra som beställare eller upphandlare, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Fakta: Det ska du tänka på när du köper byggtjänster

Ska du upphandla en byggtjänst måste du säkerställa att arbetet utförs enligt de regler som finns. Att hantverkarna har rätt behörighet, auktorisering och försäkringar samt att företaget har en ansvarsförsäkring för entreprenadverksamhet.

Kolla om företaget har kollektivavtal

Har företaget tecknat ett kollektivavtal vet du att försäkringar och F-skatt finns på plats. Anlitar du ett företag som tecknat och följer kollektivavtalet kan man dessutom vara säker på att de anställda har rätt till bra arbetsvillkor. Du kan enkelt kolla det på byggnads.se/kollektivavtalskollen

Begär försäkringsbevis

Ett försäkringsbevis visar att företaget har allriskförsäkring för skador, samt ansvarsförsäkring för entreprenadverksamhet. Har företaget kollektivavtal finns detta.

Behörighet for el-, rör- eller våtrumsarbete

För exempelvis kakling av badrum, elinstallationer och VVS-arbeten behöver du kontrollera att företaget har behörighet eller är auktoriserade enligt byggbranschens regler för det arbetet. Finns inte det kan det innebära att din försäkring inte täcker eventuella fel eller skador.

Upprätta ett skriftligt avtal

Det minskar risken för oenighet och hjälper dig att kräva ansvar om företaget inte håller vad de lovat. Kom ihåg att även få skriftligt på ändringar och tillägg under arbetets gång.

Intyg och andra kvalitetsdokument

Glöm inte att du har rätt att få intyg och andra kvalitetsdokument på utfört arbete.

Kontrollera fakturorna

Kontrollera att kostnaden stämmer och att de verkligen är utställda på den som gjorde jobbet.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Ladda ned bild

Dokument

Om

Byggnads
ByggnadsByggnads är fackförbundet som organiserar arbetstagare inom bygg och anläggning och har idag över 100 000 medlemmar.

Följ Byggnads

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggnads

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum