Stiftelsen Skansen

Från tatuerare till möbeltapetserare – Hantverksdagarna på Skansen återvänder med spektakulär bredd i september

Dela

I höst är Hantverksdagarna på Skansen tillbaka, i år arrangerade i samarbete med Hantverkarna Stockholm. Helgerna 2–17 september får Skansens gäster uppleva ett spektrum av historiskt och samtida hantverk med allt från yxmakare, ölbryggare och skulptörer till tapetserare och båtbyggare. Nytt för i år är också utställningen Bred blick på hantverk, en utställning med samtida konsthantverk inne i Skansens första och annars stängda byggnad Bredablick.

Varje höst arrangerar Skansen Hantverksdagarna för att synliggöra hantverkstraditionen och dess traderade kunskaper som en del av ett både traditionellt och fortlevande immateriellt kulturarv. Under årets upplaga får Skansens gäster uppleva en bredd av svenskt hantverkskunnande med både traditionella och samtida tekniker. Nytt för i år är att dagarna arrangeras i samarbete med föreningen Hantverkarna Stockholm. 

– Hantverkarna Stockholm är hantverkarnas givna röst, stöd och mötesplats. Vi ser fram emot att få synliggöra våra medlemmar och deras kunskap på Skansen under Hantverksdagarna, säger Mari-Louise Franzén, VD Hantverkarna Stockholm. 

– Att bevara och visa upp hantverkstraditionen är en del av vårt uppdrag som museum och det är en helt magisk del av gästupplevelsen. Att tillsammans med Hantverkarna Stockholm få förstärka traditionen genom att parallellt blicka framåt till hantverket idag ska bli så roligt! Som gäst kommer du att få uppleva mycket mer än det som många förknippar med hantverk, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen. 

En bredd av samtida och historiskt hantverk 

Skansens egna hantverkare, som verkar i museets historiska verkstäder, bjuder in till bland annat papperstillverkning, guld- och silversmide, båtbygge och vävning. Utöver detta gästas parken av samtida hantverkare såsom tatuerare, yxmakare och ölbryggare som visar upp, och låter gäster testa på, deras hantverk. Under helgerna kommer det även finnas möjlighet att förkovra sig i byggnadsvård, följa med på guidade visningar och pröva på olika hantverksaktiviteter.  

Utställning med fjorton konsthantverkare 

Som en del av hantverksdagarna kommer stockholmslandmärket Bredablick, Skansens första och annars stängda byggnad, omvandlas till utställningslokal. I utställningen Bred blick på hantverk, som kureras av Stefan "Trendstefan" Nilsson, lyfts samtida konsthantverk och de 14 hantverkare som står bakom dem. Det blir broderad keramik, återvunna jeans som blivit till en klänning till Ellegalan, vaser tillverkade med lapptäcksteknik i metall och mycket annat.  

– Det finns ett ökande intresse i samhället för det genuina hantverket, inte minst märker vi på Skansen det hos det stora antalet gäster som kommer hit för att hämta inspiration och kunskap. Genom att visa på den bredd som finns i hantverksbegreppet vill vi inspirera fler till att ställa frågor som: Varför är hantverkets traditionsburna kunskap viktig? Hur kan den användas, nu och i framtiden?, säger Elvira Svedmalm, kreativ producent för Hantverksdagarna. 

Hantverksdagarna och utställningen ingår i Skansens ordinarie entréavgift. 

Hantverksdagar på Skansen, helger 2–17 september 2023 

Om Hantverkarna Stockholm 

Stockholms Hantverksförening, Hantverkarna Stockholm, är hantverkarnas givna röst, stöd och mötesplats. De har haft samma uppdrag i 175 år; att värna hantverks- och småföretagen, att bedriva aktiv näringspolitisk verksamhet, att främja hantverket, yrkesutbildningen och yrkesskickligheten samt att främja samarbetet och umgänget mellan medlemmar och branscher.

Medverkande konstnärer i Bred blick på hantverk 

Oscar Wall, Arianna E. Funk, Bea Szenfeld, Mirjam Hemström, Sofia Vusir Jansson, Emma Dahlkvist, Finn Ahlgren, Åsa Lockner, Tove Knuts, Anna Fernell, Gunilla Kilgren, Caroline Harrius, Helena Malm, Viktor Erlandsson. 

Kontakter

Bilder

Länkar

Om Skansen

Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Skansen prisas av stockholmarna för trivsammaste miljö och starkaste varumärke 202512.2.2025 11:09:35 CET | Pressmeddelande

Skansen har ännu en gång hyllats av stockholmarna och tilldelats prestigefyllda utmärkelser i Evimetrix undersökning Stockholmarnas favoritmuseum 2025. Skansen tar hem förstaplatserna i kategorierna Trivsammaste miljö och Starkaste varumärke (Nöjd Kund Index vägt mot kännedom). Dessutom placerar sig Skansen som tvåa för barnperspektivet och trea som barnfamiljernas favoritmuseum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye