Tjänstemän har svårt att släppa jobbmejlen under semestern

Dela

Tre av tio tjänstemän förväntas vara tillgängliga för jobbet under semestern – trots att de har semester. Och sex av tio läser jobbmejl fastän de är lediga. Det visar en ny undersökning om tjänstemäns tillgänglighet för jobbet under semestern som Unionen gjort tillsammans med Novus.

Peter Hellberg, 1:e vice ordförande Unionen
Peter Hellberg, 1:e vice ordförande Unionen Fotograf: Camilla Svensk

– En ostörd semester är viktig för återhämtning och för att vi ska orka ett helt arbetsliv, säger Peter Hellberg, 1:e vice ordförande i Unionen.

Sex av tio läser jobbmejl på semestern

Trots att majoriteten inte har några förväntningar från sin arbetsgivare att de ska vara tillgängliga för sitt arbete under semestern svarar sex av tio att de kommer att läsa sin jobbmejl under sin semester. En av tio kommer att göra det varje dag. Sex av tio svarar att de upplever det som negativt att vara tillgänglig för jobbet under semestern.

– Det visar att det finns ett stort glapp. Arbetsgivaren har inte uttalat att det finns krav på att hålla sig uppdaterad om jobbet - ändå vågar tjänstemännen inte helt stänga av mejl och mobil. Man kan fråga sig vad det beror på? Har arbetsgivaren varit tillräckligt tydlig med vad som gäller under semestern? Eller finns det inte förutsättningar att faktiskt vara helt ledig på semestern? Eller håller man koll på jobbet under semestern för att man inte vill mötas av ett överfullt skrivbord när man kommer tillbaka efter semestern, undrar Peter Hellberg.

– Vi ser allvarliga risker med att man inte får en ordentlig återhämtning under semestern. Särskilt eftersom de flesta också svarar att de upplever det som negativt att vara tillgängliga på semestern. För att fler medarbetare ska komma tillbaka till sitt jobb utvilade och med ny energi är det viktigt att fler arbetsgivare tar sitt ansvar och tydliggör vad som gäller på semestern, säger Peter Hellberg.

Chefer mer tillgängliga - och mer positiva

Chefer uppger i högre grad att de förväntas vara tillgängliga för jobbet under semestern, de uppger i högre grad att de kommer att läsa jobbmejl under semestern. Men de är också mer positiva till att vara tillgängliga på semestern.

– Även om chefer ser positivt på att vara tillgänglig så behöver även chefer ostörd semester. Och medarbetarna gör ofta som chefen gör. Därför är det viktigt att man som chef föregår med gott exempel och visar att semestern är till för att just ha semester, poängterar Peter Hellberg.

Unionens undersökning om tillgänglighet under semestern

Förväntas du vara tillgänglig för ditt jobb i sommar, även när du är på semestrar?

  • Ja, helt och hållet: 2 procent
  • Ja, till viss del: 27 procent
  • Nej, inte direkt: 31 procent
  • Nej, inte alls: 39 procent
  • Vet ej: 1 procent    

Har du någon form av jour/beredskap, utan ersättning, på jobbet under semester

  • Ja: 11 procent'
  • Nej, jag får ersättning för att ha jour/beredskap: 9 procent
  • Nej, jag har inte jour/beredskap: 79 procent
  • Vet ej: 1 procent

Kommer du att läsa jobbmejl under din semester?

  • Ja, dagligen: 11 procent
  • Ja, någon gång ibland: 51 procent
  • Nej: 36 procent
  • Vet ej: 2 procent

         

Vad känner du inför att vara tillgänglig på mejl och telefon under semestern?

  • Jag tycker att det är positivt: 26 procent
  • Jag tycker att det är negativt: 61 procent
  • Vet ej : 13 procent  

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Detta innebär att resultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen.

Antal genomförda intervjuer: 1000
Fältperiod: 31 maj - 10 juni 2023
Deltagarfrekvensen för undersökningen om semesterjobb låg på 52 procent.

Kontakter

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

8 av 10 politiker i norra Sverige har inte funderat på sin kompetensutveckling – dags att sluta skillgissa4.7.2024 10:31:32 CEST | Pressmeddelande

Få politiker i regionala utvecklingsnämnder i norra Sverige har funderat på den egna kompetensutvecklingen och de tror inte att de behöver kompetensutveckling för att kunna ta ett nytt jobb. Det visar en ny undersökning från Unionen. – De som sitter på makten måste inse betydelsen av vidareutbildning mitt i arbetslivet, säger Peter Hellberg, ordförande i Unionen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye