Stiftelsen Skansen

Musiker i världsklass till sommarens Jazz på Skansen

Dela

Den 19 juli är det premiär för årets Jazz på Skansen från Sollidenscenen. Jazzmusikern Nils Landgren återvänder som värd med kapellmästare Hans Backenroth vid sin sida. Under sex onsdagskvällar gästas de och Skansen av artister som Lisa Nilsson, grammybelönade Magnus Lindgren och jazzlegendaren Karin Krog. 

Onsdag den 19 juli är det dags för årets första Jazz på Skansen, en tradition sedan 1950-talet. Under sex onsdagskvällar blir det förstklassig jazz från Sollidenscenen. Trombonisten och sångaren Nils Landgren återvänder för andra året som värd för jazzkvällarna. Vid sin sida har han den internationellt renommerade basisten, tillika husbandets kapellmästare, Hans Backenroth.  

– Vi är så glada att kunna presentera jazzupplevelser i världsklass från Sveriges vackraste livescen. Sommarens jazzkvällar kommer att bjuda på ett varierat innehåll där jazzklassikerna löper som en röd tråd, för musikälskare i stort men också för inbitna jazzrävar, säger Matilda Klein, evenemangschef på Skansen. 

I år gästas Jazz på Skansen av flera välrenommerade svenska och internationella jazzmusiker. Premiären bjuder på den amerikanske tenorsaxofonisten Harry Allen och jazzsångerskan Margareta Bengtsson i en hyllning till jazzpianisten Bengt HallbergMagnus Lindgren, som i början av året belönades med en Grammy, intar Sollidenscenen tillsammans med Nadin Al Khalidi som sjunger på arabiska ur sin egen repertoar till jazzarrangemang. Sommaren bjuder även på den en norska jazzlegendaren Karin Krog, Danmarks största jazzvokalist Caecilie Norby och Anders Bergcrantz, en av de främsta jazztrumpetarna i världen. Avslutar sommarens program gör Lisa Nilsson, en av Sveriges största och mest älskade artister.  

– Jazzmusiken är en stor del av min uppväxt. Som dotter till jazzmusiker har det präglat mig djupt. Jag träffade Nils Landgren redan som barn hemma hos pappa. Jazzen är även ett sätt att förhålla sig till musiken rent allmänt för mig. Att improvisera, uppfinna musik i farten. Det är att tillåta sig att sätta sin egen unika prägel på melodier och harmonier, men aldrig utan respekt för låten. Skansens jazzscen har jag gästat tidigare hos Svante Thuresson. Nu ser jag fram emot en kväll med Nisse, som jag känt så himla länge och spelat med i alla möjliga sammanhang, säger Lisa Nilsson.

– Jazz på Skansen 2023 blir en enda stor hyllning till den nordiska sommaren. Alla dessa fantastiska musiker kommer att göra sommaren på Sollidenscenen om möjligt ännu ljusare och jazzigare, säger Nils Landgren. 

Ingen separat biljettförsäljning utan jazzen ingår i Skansens ordinarie entréavgift. 

Jazz på Skansen, 19 juli–23 augusti 2023, kl 19.00–20.15 

Musiker under årets Jazz på Skansen

Husbandet Hans Backenroth trio består av kapellmästare Hans Backenroth på kontrabas, Leo Lindberg på piano, Joakim Ekberg på trummor samt Nils Landgren, trombon/sång. 

19 juli ”En hyllning till Bengt Hallberg” 

Harry Allen (USA) 
Margareta Bengtsson, sång 
Jan Lundgren, piano 
Hans Backenroth, kontrabas 
Kristian Leth, trummor 
Nils Landgren, trombon/sång och konferencier  

26 juli 

Silje Nergaard (Norge) 
Anders Bergcrantz 
Hans Backenroth trio 

2 augusti 

Karin Krog (Norge)  
John Surman (Storbritannien) 
Hans Backenroth trio 

9 aug 

Nadin Al Khalidi, sång   
Magnus Lindgren
Hans Backenroth trio 

16 aug 

Caecilie Norby, sång (Danmark)  
Lars Danielsson, kontrabas 
Hans Backenroth trio 

23 aug 

Lisa Nilsson, sång 
Claes Janson, sång 
Hans Backenroth trio 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nils Landgren och Hans Backenroth. Foto: Anna Hugosson / Skansen
Nils Landgren och Hans Backenroth. Foto: Anna Hugosson / Skansen
Ladda ned bild
Nils Landgren. Foto: Anna Hugosson / Skansen
Nils Landgren. Foto: Anna Hugosson / Skansen
Ladda ned bild
Hans Backenroth. Foto: Anna Hugosson / Skansen
Hans Backenroth. Foto: Anna Hugosson / Skansen
Ladda ned bild
Lisa Nilsson. Foto: Nikola Stankovic
Lisa Nilsson. Foto: Nikola Stankovic
Ladda ned bild
Magnus Lindgren. Foto: Mats Lefvert
Magnus Lindgren. Foto: Mats Lefvert
Ladda ned bild
Karin Krog. Foto: Erik Paus
Karin Krog. Foto: Erik Paus
Ladda ned bild

Länkar

Om Skansen

Mitt på den gröna ön Djurgården i Stockholm finns Skansen. En plats som levandegör upplevelser av natur och kultur – nu, då och i framtiden. Stiftelsen Skansen är världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891 av Artur Hazelius, och varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till oss.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Nu startar julen på Skansen – folkkära julmarknaden firar 120 år22.11.2023 13:00:00 CET | Pressmeddelande

På fredag, den 24 november, slås portarna upp till julen på Skansen. En magisk och traditionsfylld upplevelse för både gammal och ung. I år fyller den prisade julmarknaden 120 år – vilket firas med längre öppettider och nyheten mellandagsmarknad. Dessutom kan gäster färdas bakåt i tiden och uppleva hur högtiden firats förr, gå på julkonserter, träffa tomten och stöpa ljus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum