Sverige och Norge möttes vid riksgränsen för att inviga gränsmarkeringar
Sveriges och Norges gränskommissioner möttes idag vid riksgränsen mellan Värmland och Viken fylke för att inviga två återupprättade gränsmarkeringar. Arbetet görs som en del av översynen av den gemensamma riksgränsen, bland annat för att få en mer exakt gränsdragning.
– Välskötta gränser bäddar för goda grannar, både när det gäller fastighetsägare och länder emellan. Översynen av riksgränsen bidrar till goda relationer våra länder emellan, något som inte är självklart i dagens Europa. Arbetet ger oss också en mer exakt gränsdragning, säger Susanne Ås Sivborg, generaldirektör på Lantmäteriet och tillika Sveriges gränsöverkommissarie.
Gränskommissionerna invigde på onsdagen två gränsmarkeringar. På förmiddagen invigdes först ett nytt riksröse vid stranden till Vittsjön i Årjängs kommun, på en plats som tidigare bara varit ungefärligen definierad som ”Tufwan i Tåken”. På eftermiddagen återinvigdes Oscarsstenen från 1887 vid E18 efter att ha återförts till sitt korrekta läge. Stenen utgör Riksröse 31A och hade hamnat ett par meter fel i samband med vägbreddningar.
– Att kontrollera gränsens exakta läge samt restaurera och mäta in alla riksrösen är en viktig del i förvaltningen av riksgränsen. Bara någon meters osäkerhet kan få stora konsekvenser på allt från värdet på fastighets- och skogsinnehav till polisväsendet, där gränsdragningen kan avgöra i vilket land brott begåtts, säger Sveriges gränskommissarie Martin Lidberg.
De gemensamma svensk-norska aktiviteterna under onsdagen är en manifestation för översynen av riksgränsen mellan Sverige och Norge som genomförs 2020–2024. I arbetet ingår även att gränskommissionerna röjer gränsgatan.
Läs mer om riksgränserna www.lantmateriet.se/riksgransen.
Om gränskommissionerna
Gränskommissionerna har i uppdrag att tillsammans utstaka, beskriva och kartlägga ländernas gemensamma gränser. Den svenska gränskommissionen består av Susanne Ås Sivborg (generaldirektör/gränsöverkommissarie), Martin Lidberg (enhetschef/gränskommissarie), Dan Norin (geodet/geodetisk expert och sekreterare) och Per Sörbom (strategichef/fastighetsinformationsexpert), alla från Lantmäteriet.
Om riksgränsen och riksrösen
Riksgränsen på land mellan Sverige och Norge – från Idefjordens i Bohuslän till Treriksröset – är 1620 kilometer lång, vilket gör det till den längsta landgränsen mellan två europeiska stater. Gränsen utgörs av 860 kilometer kalfjäll, 570 kilometer skog- och buskområden, 170 kilometer vattendrag samt 20 kilometer odlad mark. Gränsen markeras av 642 riksrösen, samt ett stort antal utliggare (mindre rösen) och vägvisare. Det högst belägna riksröset finns på 1743 meters höjd i Sylmassivet.
Kontakter
Martin Lidberg, enhetschef inom Geodata/gränskommissarie
E-post: martin.lidberg@lm.se
Telefon: 026-63 38 42 eller 070-598 69 70
Dan Norin, geodet/geodetisk expert och sekreterare
E-post: dan.norin@lm.se
Telefon: 026-63 37 45 eller 072-736 43 37
Bilder
Följ Lantmäteriet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantmäteriet
Regeringen öppnar för koordinatbestämda fastighetsgränser28.11.2023 13:42:06 CET | Pressmeddelande
Regeringen har beslutat om att tillsätta en utredning inför ett skifte till koordinatsbestämda fastighetsgränser, något som skulle få stora positiva effekter både för fastighetsägare och för Lantmäteriet.
Lantmätare i historien – kartläggare och konstnärer24.11.2023 15:27:36 CET | Pressmeddelande
De första generationernas lantmätare var i många fall konstnärligt lagda. Kartorna fylldes ofta med keruber, främmade djur och andra exotiska inslag. Tre av de mer konstnärliga lantmätarna var Bo Kempensköld, Adolf Castman och Hans Ranie, alla verksamma i slutet av 1600-talet.
Laga skifte – när ägor slogs ihop och byar sprängdes24.10.2023 09:45:54 CEST | Pressmeddelande
När Laga skifte genomfördes på 1830-talet moderniserades Sverige, framför allt för bönderna. Ägor slogs ihop och byar splittrades – den som satt på sämsta huset kunde få flytta ut ur bykärnan. I Lantmäteriets kartskatt går det att följa genomförandet av laga skifte i byar genom historiska kartor och förteckningar – nedladdningsbara och tillgängliga för alla.
Nedåt på bolånemarknaden13.10.2023 12:54:57 CEST | Pressmeddelande
Den nedåtgående trenden i på bostadsmarknaden håller i sig – antalet inteckningar under tredje kvartalet 2023 minskade med cirka fem procent jämfört med det andra kvartalet. Nedgången märks tydligast i södra Sverige, framför allt i Kronobergs län (-22,3 %) och Jönköpings län (-16,9%). Det visar Lantmäteriets statistik för inteckningar i fastighetsmarknaden under tredje kvartalet 2023.
Goda resultat från Lantmäteriets arbete i Nordmakedonien27.9.2023 16:04:46 CEST | Pressmeddelande
Ett adressregister tillgängligt för alla medborgare, ett nytt positioneringssystem med centimeterprecision och viktiga steg mot att digitalisera historiska handlingar. Det är några av resultaten från Lantmäteriets femåriga samarbete med Nordmakedonien som nu går i mål.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum