Konkurrensverket

Konkurrensverket godtar frivilligt åtagande från Finnair

Dela

Finnair har frivilligt åtagit sig att inte längre begränsa hur onlineresebyråer marknadsför rabatterade priser på företagets flygbiljetter. Det innebär att de konkurrensproblem som flygbolagets beteende befaras ha lett till nu åtgärdas. Konkurrensverket godtar därför Finnairs åtagande och avslutar utredningen.

Konkurrensverket har utrett om flygbolaget Finnair sedan i oktober 2019 har begränsat konkurrensen på den svenska marknaden för försäljning av flygbiljetter. Utredningen visar att Finnairs krav på hur onlineresebyråerna ska marknadsföra sina priser kan ge upphov till konkurrensproblem på marknaden.

– Att Finnair nu åtar sig att ändra sitt beteende innebär att det framöver kommer finnas större utrymme för priskonkurrens. Det gynnar såväl onlineresebyråer som konsumenter, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten. 

Enligt ett klagomål som kom in till Konkurrensverket 2020 förhindrade Finnair onlineresebyråer att fritt marknadsföra erbjudanden om rabatter på företagets flygbiljetter till kunder som söker resor på internet, vanligen via prisjämförelsesajter. De onlineresebyråer som inte anpassade sig efter Finnairs krav fick sina rättigheter att sälja företagets biljetter indragna.

Konkurrensverket har gjort bedömningen att onlineresebyråer inte är agenter i konkurrensrättslig mening, vilket innebär att de är oberoende ekonomiska aktörer som får styra sin egen prissättning.

Finnair har nu frivilligt åtagit sig att ändra sitt beteende och inte längre begränsa hur onlineresebyråer marknadsför rabatter på flygbolagets priser. Den befarade begränsning av konkurrensen som Konkurrensverket har utrett, det vill säga att Finnair begränsar onlineresebyråers möjlighet att marknadsföra och sätta egna försäljningspriser, kommer därmed att upphöra.

Det åtagande som Finnair nu gör gäller i fem år. Beslutet är förenat med vite.

För ytterligare information, kontakta:

Erika Svärdh, enhetschef kommunikation och it, 08-700 16 50, erika.svardh@kkv.se

Nyckelord

Kontakter

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Konkurrensverkets årliga uppsatstävling avgjord28.11.2023 13:03:35 CET | Pressmeddelande

Vindkraft som kan ge elproducenter med diversifierad elproduktion incitament att tillfälligt minska annan elproduktion. Hur Digital Markets Act (DMA) och konkurrensrätten överlappar varandra och vilka följder det har för den rättsliga prövningen av ett agerande. Det är ämnena för de två uppsatser som vinner första pris i Konkurrensverkets uppsatstävling 2023 i kategorierna ekonomi respektive juridik.

Grossistbolag får betala sanktionsavgift för sena betalningar till leverantörer26.10.2023 16:05:49 CEST | Pressmeddelande

Frukt- och gröntföretaget Everfresh har använt sig av en otillbörlig handelsmetod genom att inte betala sina leverantörer i rätt tid. Det anser Konkurrensverket som nu har beslutat att företaget ska betala en sanktionsavgift om fem miljoner kronor. Det är första gången Konkurrensverket beslutar om sanktionsavgift enligt lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter, LOH.

Åtaganden från två bryggeriföretag öppnar för bättre konkurrens om leverans av starköl25.10.2023 14:52:03 CEST | Pressmeddelande

Bryggeriföretagen Carlsberg och Spendrups har åtagit sig att ändra sina villkor vid försäljning av starköl till hotell, restauranger och caféer. Företagens åtaganden kommer att göra det möjligt för andra leverantörer att konkurrera om kundernas efterfrågan genom att kunderna nu får större möjligheter att samtidigt ta in starköl från flera bryggerier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum