Ökad kunskap – ytterligare kliv mot en mer jämlik idrott
Riksidrottsförbundet har med hjälp av det lokala aktivitetsstödet (LOK-stöd) utvecklat ytterligare metoder för att bättre förstå barn- och ungdomsidrotten och vilka målgrupper som idrotten når och inte når. Underlagen ger förbund förutsättningar att rikta insatserna tydligare framåt.

I samverkan med Statistiska centralbyrån har Riksidrottsförbundet analyserat bakgrundsdata i det lokala aktivitetsstödet (LOK-stödet) för att förstå skillnader i deltagande utifrån ålder, kön, geografi, socioekonomi samt om individen har en svensk eller utländsk bakgrund.
− Idrottens arbete mot en mer jämlik idrott är en del av det pågående förändringsarbetet och tack vare ytterligare specificerat underlag per förbund kan de olika idrotterna få stöd i det fortsatta arbetet framåt. Även RF-SISU distrikt har stor hjälp av underlagen i dialogerna med kommuner. Genom samverkan och med ökad kunskap kan vi få fler i rörelse och ge fler barn och ungdomar en meningsfull fritid, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande Riksidrottsförbundet.
Resultaten visar, likt tidigare undersökningar, att idrottsrörelsen inte når alla barn och ungdomar i lika stor utsträckning. Idrotten har en överrepresentation av barn födda i Sverige och inom socioekonomiskt välmående områden. Idrottsrörelsen liknar därmed samhället i stort.
− Forskningen visar att människors förutsättningar kopplat till boende och livssituation många gånger återspeglas i skolresultat, utbildningsnivå, möjligheter på arbetsmarknaden, hälsa och levnadsvanor. Idrottsrörelsen blir ett av många sammanhang där förutsättningar och sammanhang har betydelse. Resultaten visar att fler insatser behövs för att skapa en mer jämlik idrott vilket i sig är ett viktigt steg mot en mer jämlik hälsa, möten över gränser och meningsfull fritid för fler. Idrottsrörelsen har ett viktigt arbete framför sig som kräver tålamod, långsiktighet och prioriteringar, säger Karl-Erik Nilsson.
Resultat i korthet
- Nästan 1 miljon barn och ungdomar deltar årligen i föreningsidrotten.
- Flest deltagare har idrotten vid 8–12 års ålder
- Idrottsrörelsen når något fler pojkar än flickor
- Pojkar tränar också oftare än flickor
- Flest träningstimmar har barn och ungdomar mellan 13–17 år
- Idrottsrörelsen når alla målgrupper i samhället, men i olika utsträckning
- Idrottsrörelsen har svårare att nå barn och ungdomar i socioekonomiskt svagare områden
- Idrottsrörelsen når fler barn och ungdomar med svensk bakgrund
- Föräldrar till föreningsaktiva barn och ungdomar har i genomsnitt en högre utbildningsnivå och inkomst
- Det är vanligare att män tränar barn och ungdomar
- Men fler unga ledare (13–20 år) är kvinnor
Idrottsklivet
Idrottsklivet är en satsning som möjliggörs genom medel från regeringen för att skapa en meningsfull fritid för fler barn och unga och stärka idrottsrörelsens närvaro i de områden som Polismyndigheten benämner som utsatta. Regeringen tillför ett årligt stöd på 100 miljoner under treårsperiod till idrottsrörelsen.
Kort om metoden
Analysen bygger på lokalt aktivitetsstöd (LOK-stöd). Varje utövare (7–25 år) och ledare som deltog i minst en LOK-stödsaktivitet under 2021 räknas här som aktiva. Den aktiva individen kopplas sedan samman med bakgrundsdata försedd av SCB. RF tar sedan del av de aggregerade resultaten som visar aktiva barn och ungdomar utifrån olika bakgrundsvariabler såsom geografi, bakgrund och ekonomiska förutsättningar. Resultaten är framtagna på aggregerad nivå för att ingen enskild person ska identifieras.
För mer information kontakta
Anna Setzman
Press- kommunikationschef Riksidrottsförbundet
070-564 52 16
Nyckelord
Kontakter
Anna SetzmanPressansvarig, Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Pressjour: 08-699 61 90
Bilder

Om RF/SISU
Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 73 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.
Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Sara Enqvist utses till årets ledare i Västerbotten26.4.2025 16:30:00 CEST | Pressmeddelande
Varje år delar RF-SISU Västerbotten ut utmärkelsen Årets ledare till en idrottsledare som under året haft en stor betydelse för idrotten och den egna föreningen. Nu är det klart att 2024 års pris går till Sara Enqvist, ledare i Skellefteå Skidklubb.
Riksidrottsstyrelsens förslag för fördelning av ekonomiskt stöd24.4.2025 16:27:05 CEST | Pressmeddelande
Riksidrottsstyrelsen föreslår att taket för det ekonomiska stödet till specialidrottsförbunden behålls men höjs från 10 till 12 procent.
Krafttag för en trygg idrott24.4.2025 16:19:40 CEST | Pressmeddelande
Riksidrottsstyrelsen föreslår flera betydande förändringar för att främja en trygg idrottsmiljö. Bland annat nytt bestraffningsreglemente, ändringar i stadgar, förstärkta insatser inom uppföljning och utvärdering och även utbildningsinsatser för ökad kunskap.
Idrottsrörelsen tar sikte mot 203524.4.2025 16:15:00 CEST | Pressmeddelande
Idrottsrörelsen vill att svensk idrott ska bli världens bästa. Vid Riksidrottsmötet 23–25 maj kommer nya strategier mot 2035 att antas – både för idrottsrörelsen och för idrottsrörelsens studieförbund SISU Idrottsutbildarna.
Anna Iwarsson föreslås som ordförande23.4.2025 16:57:40 CEST | Pressmeddelande
Anna Iwarsson föreslås till omval som ordförande i Riksidrottsstyrelsen och Förbundsstyrelsen. Maria Krafft-Helgesson, Martin Åkerman och Tina Acketoft föreslås som nya ledamöter, de två förstnämnda på fyra år och sistnämna som fyllnadsval på två år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum