Parlamentet antar nya regler för att främja energibesparingar
-
Energieffektivitetsdirektivet fastställer nya besparingsmål för 2030
-
11,7 procent minskning av energiförbrukningen på EU-nivå
-
Ny lag kommer att bidra till att bekämpa klimatförändringarna och öka energitryggheten
På tisdagen godkände Europaparlamentet planer som fastställer nya energibesparingsmål för 2030, som en del av den europeiska gröna given.
Den nya lagen, som Europaparlamentets förhandlare redan nått en informell överenskommelse med rådet om, kommer att fastställa energibesparingsmål för både primär och slutlig energiförbrukning i EU.
EU-länderna måste tillsammans säkerställa en minskning av energiförbrukningen med minst 11,7 procent på EU-nivå senast 2030 (jämfört med prognoserna i EU:s referensscenario 2020). En robust mekanism för övervakning och kontroll av efterlevnad kommer att åtfölja detta mål för att se till att medlemsländerna levererar sina nationella bidrag till detta bindande EU-mål.
Till 2030 måste medlemsländerna spara i genomsnitt 1,5 procent per år. De årliga energibesparingarna kommer att börja med 1,3 procent under perioden fram till slutet av 2025, och kommer gradvis att nå 1,9 procent under den sista perioden fram till slutet av 2030.
Besparingsmålet bör uppnås med åtgärder på lokal, regional och nationell nivå inom olika sektorer, såsom offentlig förvaltning, byggnader, företag eller datacentraler. Ledamöterna insisterade på att systemet särskilt ska omfatta den offentliga sektorn, som måste minska sin slutliga energiförbrukning med 1,9 procent varje år. Medlemsländerna bör också se till att minst tre procent av de offentliga byggnaderna renoveras varje år så att de blir nära noll- eller nollutsläppsbyggnader. Direktivet innehåller också nya krav på effektiva fjärrvärmesystem.
Citat
Föredragande Niels Fuglsang (S&D, Danmark), sade: ”Energikrisen är inte över. Det finns ingen garanti för att de kommande vintrarna blir lika milda som den senaste. Under de kommande sju åren måste vi genomföra de nödvändiga strukturella förändringarna. Jag är mycket glad över att vi lyckades driva medlemsländerna mot mycket mer ambitiösa energieffektivitetsmål. Detta är avgörande för att vi inte längre ska vara beroende av rysk energi i framtiden och för att vi ska kunna uppfylla våra klimatmål. Dagens omröstning är en stor seger; den är inte bara bra för vårt klimat, utan också dålig för Putin.”
Nästa steg
Parlamentet antog lagstiftningen med 471 röster för, 147 röster emot och 17 nedlagda röster. Den måste nu också godkännas av EU-ländernas representanter i rådet innan den kan träda i kraft.
Bakgrund
Den 14 juli 2021 antog EU-kommissionen 55 %-paketet, som anpassar befintlig klimat- och energilagstiftning för att uppfylla det nya EU-målet om en minskning av växthusgasutsläppen med minst 55 procent senast 2030.
55 %-paketet omfattar en omarbetning av det gällande energieffektivitetsdirektivet (EED) för att anpassa dess bestämmelser till det nya 55-procentiga målet.
Konferensen om Europas framtid
Genom att främja detta direktiv svarar Europaparlamentets ledamöter på medborgarnas förslag i slutsatserna från konferensen om Europas framtid. Energieffektivitetsdirektivet behandlar förslag 3(3), som syftar till att minska beroendet av olje- och gasimport genom energieffektivitetsprojekt och utbyggnad av ren och förnybar energi.
Direktivet är också i linje med förslag 3(5) som förespråkar investeringar i teknik för förnybar energi, och förslag 3(6) som främjar utforskning av nya miljövänliga energikällor och lagringsmetoder, vilket stöder EU:s klimatmål. Dessutom överensstämmer det med förslag 11(1) som främjar grönare produktionsprocesser från företagens sida och hjälper dem att identifiera de bästa lösningarna.
Kontakter
Viktor AlmqvistPressansvarig, Europaparlamentets presstjänst i Bryssel
Tel:(+32) 2 28 31834Tel:(+32) 470 88 29 42viktor.almqvist@ep.europa.euTherese DomischPressansvarig, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel:0709-989 606therese.domisch@ep.europa.euOm

Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm
08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv
Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.
Följ Europaparlamentet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet
Pressinbjudan: Så kan Europa bli en AI-kontinent31.3.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Kulturhuset för att lyssna till Europaparlamentariker Arba Kokalari (M) om hur Europa kan bli en AI-kontinent.
Påminnelse: Pressträff den 28 mars inför plenarsessionen27.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Pär Holmgren (MP) den 28 mars kl. 10.00. Vi går igenom de viktigaste frågorna inför kommande veckas plenarsammanträde i Strasbourg den 31 mars-3 april.
Pressträff den 28 mars inför plenarsessionen25.3.2025 14:39:10 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Pär Holmgren (MP) den 28 mars kl. 10.00. Vi går igenom de viktigaste frågorna inför kommande veckas plenarsammanträde i Strasbourg den 31 mars-3 april.
Undersökning bekräftar att Europas befolkning vill att EU ska skydda dem25.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
74 % av EU-medborgarna tycker att deras land har gynnats av EU-medlemskapet 66 % av befolkningen i EU vill att EU ska spela en större roll för att skydda dem mot globala kriser och säkerhetsrisker Försvar, säkerhet och konkurrenskraft anses vara de viktigaste politiska prioriteringarna Nio av tio (89 %) tillfrågade anser att EU:s medlemsländer bör agera mer enat för att möta dagens globala utmaningar
Påminnelse: Pressresa till Bryssel i maj17.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Säkerheten, konkurrenskraften och klimatkrisen. Europa står inför utmaningar utan motstycke. Nu kan du som yrkesverksam journalist ansöka om resestipendium för en pressresa till Europaparlamentet i Bryssel den 20-22 maj som ger en inblick i de pågående diskussionerna, förhandlingarna och utmaningarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum