Jämställdhet är en förutsättning för att nå de globala målen
Just nu pågår FN:s högnivåmöte i New York om arbetet med Agenda 2030. Diakonia menar att nyckeln till framgång med en hållbar utveckling är att integrera jämställdhet i hela ramverket och att ständigt förankra och konsultera de som berörs.

Arbetet med att nå målen i Agenda 2030 närmar sig halvtid. Men coronapandemin, klimatkrisen och Rysslands invasion i Ukraina har lett till att arbetet tappat fart och förutsättningarna att nå målen har försämrats. Därför måste arbetet med Agenda 2030 skalas upp.
– En viktig nyckel till framgång är att låta flickors, kvinnors och hbtqi+-personers rättigheter genomsyra hela ramverket, säger Anna Berggren som är genderrådgivare på biståndsorganisationen Diakonia.
Forskning visar att kvinnorättsorganisationer, hbtqi+-organisationer och feministiska organisationer och rörelser är avgörande för att uppnå jämställdhet, demokrati och fred och utrota fattigdom. Ändå är de resurser som läggs på att främja jämställdhet mycket små i förhållande till annan typ av bistånd, i synnerhet till de lokala organisationer som arbetar med att främja jämställdhet. Detta samtidigt som coronapandemin ytterligare försämrat förutsättningarna för jämställdhet bland annat på grund av mer obetalt hemarbete och ökade risker för våld. FN beräknar att det kommer ta uppåt 300 år att nå full jämställdhet globalt.
– FN:s generalsekreterare har inför högnivåmötet vädjat till länder att stärka arbetet för kvinnors och flickors mänskliga rättigheter. Sverige har aviserat att jämställdhet är en av regeringens utrikespolitiska prioriteringar och att de vill driva ett strategiskt jämställdhetsarbete. Nu hoppas vi att regeringen visar att de menar allvar, säger Anna Berggren.
Ett av de mål som granskas extra noga på årets högnivåmöte är mål 17: genomförande och globalt partnerskap. Anna Berggren menar att ständig förankring och konsultation av de människor som berörs är en förutsättning för en hållbar utveckling.
– Jag hoppas att regeringen skalar upp arbetet med att stötta, finansiera och flytta makten till lokala feministiska organisationer. De är experter på sin egen verklighet och de utmaningar de möter. Allt annat är ett kolonialt och ineffektivt sätt att bedriva bistånd på, säger Anna Berggren.
Kontakter
Annette WallqvistPressekreterare
Tel:08-453 69 33annette.wallqvist@diakonia.seAnna BerggrenGenderrådgivare
Tel:084536933anna.berggren@diakonia.seOm oss
Diakonia är en biståndsorganisation som sedan 1966 arbetar för en rättvis, jämlik och hållbar framtid. Tillsammans med människor runt om i världen skapar vi smarta och hållbara lösningar på världens stora problem.
Följ Diakonia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diakonia
Både Hamas och Israel har allvarligt kränkt krigets lagar6.12.2023 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Båda Israel och Hamasledda beväpnade grupper från Gaza, har brutit mot internationell humanitär rätt, IHL. Det framkommer i en ny rapport från Diakonias IHL-center.
Utan bistånd ökar risken för radikalisering30.11.2023 07:15:00 CET | Pressmeddelande
Den humanitära krisen, hopplösheten och bristen på rättssäkerhet och respekt för mänskliga rättigheter i Palestina ökar risken för radikalisering. Organisationer som med stöd av svenska biståndspengar arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet är viktiga för att ge hopp om en annan framtid och verktyg för människor att arbeta för en förändring.
Sverige måste ta ställning för eldupphör30.10.2023 16:11:08 CET | Pressmeddelande
Diakonia fördömer urskillningslösa attacker mot civila i Gaza, Västbanken och Israel. Sverige måste omedelbart kräva ett vapenstillestånd för att skydda civila och se till att människor i nöd får den humanitära hjälp de har rätt till.
Diakonia uppmanar båda parter att följa internationell humanitär rätt7.10.2023 20:15:25 CEST | Pressmeddelande
Diakonia fördömer Hamas urskillningslösa attacker mot Israel. Vi följer händelseutvecklingen med bestörtning och känner sorg över döda och skadade på båda sidor.
Paradigmskifte för biståndet - varför är det så få som granskar?31.8.2023 10:23:56 CEST | Pressmeddelande
Svenskt bistånd står inför en historisk förändring, regeringen talar om ett paradigmskifte. Men vad innebär det? I samarbete med Mälardalens frilansklubb bjuder Act Svenska kyrkan och Diakonia in till ett kunskapsseminarium om det svenska biståndet. Förhoppningen är att du som journalist ska få nya verktyg att granska biståndet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum