Röda korset

Ny skottlossning nära räddningsbåt på Medelhavet

Dela

Den 7 juli genomförde en humanitär besättning från Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) och SOS Meditarranee en räddningsinsats av en båt med migranter på centrala Medelhavet. Besättningen från IFRC, SOS Meditarranee och personerna ombord på migrantbåten utsattes under insatsen för stor fara i möte med libysk kustbevakning. Den libyska kustbevakningen avfyrade skott i närheten av räddningsstyrkan. Detta är den tredje incidenten i år och del av en utveckling av ökande osäkerhet på Medelhavet.

Personal från IFRC och SOS Mediterranee genomför en räddning av 86 personer den 27 juni 2023
Personal från IFRC och SOS Mediterranee genomför en räddning av 86 personer den 27 juni 2023 Claire Juchat / SOS MEDITERRANEE

Besättningen ombord på det humanitära räddningsfartyget Ocean Viking, som drivs av SOS Mediterranee och IFRC, svarade på ett nödanrop om en mindre båt i sjönöd på internationellt vatten mellan Libyen och Italien utanför den libyska kusten. Det var dagens andra insats, efter att ha genomfört en räddningsinsats av 46 personer som också ägde rum på internationellt vatten i den libyska sök- och räddningsregionen.   

Strax efter att besättning ombord på Ocean Viking evakuerat de elva skeppsbrutna personerna med hjälp av mindre räddningsbåtar närmade sig ett patrullfartyg från den libyska kustbevakningen i hög fart och avlossade flera skott på nära håll. Skotten avlossades mindre än 100 meter från den humanitära räddningsstyrkan och de skeppsbrutna. Ombord på båten fanns bland annat en kvinna och fem ensamkommande barn. Alla skeppsbrutna och besättningsmedlemmarna lyckades ta sig i säkerhet ombord på Ocean Viking, men samtliga var chockade och några har skadats på grund av kustbevakningens farliga manövrer.  

Den kölvattenvåg som det libyska patrullfartyget skapade var så stark att jag skadade ryggen. Eftersom de fortsatte att skjuta och jaga oss var de räddade människornas och besättningens säkerhet i händerna på en beväpnad man, säger Giannis som styrde räddningsbåten närmast det libyska patrullfartyget. 

Detta är tredje gången sedan början av 2023 som besättningen ombord Ocean Viking utsätts för denna typ av agerande under en räddningsinsats. IFRC och SOS Mediterranee uppmanar alla regeringar att säkerställa att humanitära organisationer kan genomföra livräddande insatser till sjöss utan att riskera sina liv. Som humanitära organisationer fokuserar vi på att rädda liv på Medelhavet och dessa situationer utsätter människor för stora risker. Samtidigt fortsätter antalet döda och saknade vid Europas södra gräns att öka.  

Vi är mycket oroade över säkerhetsläget på Medelhavet. Vi har sett allt för många människor omkomma på flykt över havet, med det fruktansvärda skeppsbrottet utanför Greklands kust som ett färskt exempel. Samtidigt fruktar humanitära organisationer som försöker att hjälpa människor i sjönöd för deras säkerhet. Den här farliga situationen kan leda till att fler människor mister livet, trots att alla dessa dödsfall till havs skulle kunna förhindras, säger Maria Alcazar Castilla, biträdande regionchef för Europa och Centralasien på IFRC.  

2023 har hittills varit ett särskilt dödligt år: Sedan januari i år har 1728 människor dött när de försökt korsa centrala Medelhavet i flykt mot säkerhet och fred i Europa. Det är den högsta dödssiffran sedan 2017 och mörkertalen förmodas vara stora.  

För att förhindra fler dödsfall är det avgörande att humanitära hjälporganisationer kan arbeta säkert för att hjälpa människor i sjönöd. 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om Röda Korset

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Fortsatt starkt folkligt stöd för familjeåterförening20.11.2023 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Den 8 november har riksdagen gått vidare med ett av de lagförslag som aviserades i Tidöavtalet 2022. Lagändringen som börjar gälla den 1 december innebär bland annat att det blir ännu svårare för familjer att återförenas och leva tillsammans i Sverige och begränsningar möjligheten till uppehållstillstånd av humanitära skäl. Undersökningsföretaget Novus har på uppdrag av Röda Korset genomfört en opinionsundersökning som visar att lagändringarna strider mot folkviljan och att en majoritet av den svenska befolkningen stöder en mer human migrationslagstiftning.

Svenska Röda Korset i nytt forskningsprojekt kring avfallshantering i humanitära insatser6.11.2023 11:05:00 CET | Pressmeddelande

Svenska Röda Korset har inlett ett forskningsprojekt med målet att undersöka och utveckla avfallshanteringen i humanitära insatser. I ett första steg fokuserar studien på att utforska möjligheterna att använda förgasning som teknisk lösning för att hantera det avfall som oundvikligen uppstår under kriser. Projektet finansieras av Europeiska Unionen (DG ECHO).

Internationella rödakorsrörelsen kraftsamlar mot psykisk ohälsa10.10.2023 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Den 10 oktober är Världsdagen för psykisk hälsa, World Mental Health Day. Nästan en miljard människor över hela världen lever med psykisk ohälsa, och denna siffra ökar dramatiskt på grund av pågående konflikter, naturkatastrofer och andra kriser. Som ett led i att svara upp mot de enorma behoven anordnar Svenska Röda Korset en stor internationell konferens – men fler insatser och investeringar behövs.

3 400 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2023 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Just nu saknar minst 1000 personer i Sverige information om vad som hänt nästan 3 400 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum