Stiftelsen Skansen

Sjörapporten kompletteras med rapport om tillståndet under ytan i ny version signerad BSSC på Skansen

Dela

I över 100 år har Sjörapporten hjälpt svenskar att navigera till havs, likväl som uppe på land. Formatet har aldrig ändrats och den välbekanta rösten tycks ha en lugnande effekt för många i tider då världen skakar. I SRs Somna till Sjörapporten vaggas lyssnarna till sömns av gamla sändningar ackompanjerade av klassisk musik. Men hur lugnande är rapporten egentligen? Baltic Sea Science Centers nya version av radioklassikern belyser läget i Östersjön – genom en Sjörapport som tar lyssnarna under ytan.

14 länders sötvatten rinner rakt ut i Östersjön, och allt som hamnar där blir kvar länge. Trettio år tar det innan vattnet hunnit varvet runt för att tillslut nå västkusten. Östersjön jämförs därför ofta med ett badkar. Samtidigt trängs nu badsugna med varandra längs med havskusten. Det är högsommar i Sverige – den tid på året flest känner en stark anknytning till våra glittrande hav.

I samband med detta lanserar därför Baltic Sea Science Center en uppdaterad version av Sjörapporten. Den nya rapporten låter som vanligt, information om vindriktning och vattenstånd läses upp traditionsenligt – men vidgas till att även redogöra för havets tillstånd. Aktuella uppgifter om utfiskning och gifthalter förmedlas i samma trygga och sakliga ton som alltid. Tvärt emot insomning, vill man att “Sjörapporten under ytan” istället ska fungera som väckarklocka.

– Det sägs att människan måste bry sig om något för att vilja vårda det. Vi tror att många runt om i landet värnar om våra hav – men inte har tillräcklig kunskap om den alarmerande situationen i Östersjön eller vad man kan göra åt den. Detta gör sommaren till en extra viktig tid för oss – havet står redan i centrum för de flesta. Vi hoppas att det välbekanta radioformatet bidrar till att fler vill bekanta sig med Östersjön. På Skansen välkomnar vi alla besök, privat- företag och skolor, för att ta ett djupdyk i Östersjöns vatten, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef Skansen.

Sjörapporten sänds i Skansens digitala kanaler och i kommersiell radio med start 14 juli. Lyssna på den fullständiga versionen på skansen.se. Sjörapporten under ytan har tagits fram av Perfect Fools för Baltic Sea Science Center. BSSC på Skansen i Stockholm är en lärplattform som bland annat rymmer akvarier, filmsal och lektionssal med Östersjön som tema.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Nu startar julen på Skansen – folkkära julmarknaden firar 120 år22.11.2023 13:00:00 CET | Pressmeddelande

På fredag, den 24 november, slås portarna upp till julen på Skansen. En magisk och traditionsfylld upplevelse för både gammal och ung. I år fyller den prisade julmarknaden 120 år – vilket firas med längre öppettider och nyheten mellandagsmarknad. Dessutom kan gäster färdas bakåt i tiden och uppleva hur högtiden firats förr, gå på julkonserter, träffa tomten och stöpa ljus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum