Mycket begränsat liv för kungens elefanter efter 20 år
I år är det 20 år sedan Carl XVI Gustaf fick två elefanthonor av Thailands dåvarande kung Bhumibol. Nu lever Saonoi och Bua tillsammans med hanen Tonsak ett mycket begränsat liv i Kolmården. I stark kontrast till hur elefanterna har det i reservaten som World Animal Protection stödjer i Thailand.
Roger Pettersson, generalsekreterare för World Animal Protection Sverige, säger:
”När jag nyligen besökte Kolmården var det sorgligt att se Saonoi, Bua och Tonsak i ett litet hägn som nästan bara består av sand. De kan bada och jag vet att djurvårdarna gör vad de kan för att aktivera dem. Men det är otillräckligt. Skillnaden är milsvid, när jag jämför med de elefanter som vi varit med och räddat från turistindustrin i Thailand och som nu kan röra sig över stora områden i djurvänliga reservat. Jag hoppas svenska djurparker slutar att hålla elefanter i fångenskap. Vi borde istället satsa pengar på att bevara elefanter där de hör hemma”.
Hög dödlighet
Elefanterna i Kolmården har drabbats av ett flertal dödsfall de senaste decennierna. För omkring 20 år sedan avlivades alla fem elefanter som då fanns i Kolmården, på grund av att de smittats av tuberkulos.
Idag har Kolmården tre elefanter, som alla är gåvor från den tidigare thailändska kungen Bhumibol. Förutom Carl XVI Gustafs elefanter som kom till Kolmården 2004 finns sedan 2015 också Tonsak där. Han flyttades från Köpenhamn Zoo och var en gåva till drottning Margarethe i Danmark 2001.
Det har varit svårt att få nya elefantungar att överleva. Bua har varit dräktig tre gånger. Ungen Namsai bor numera i Tyskland, men en av ungarna var död redan vid födseln och en dog innan den hade fyllt två år.
Muthu tillbaka i Thailand
Roger Pettersson säger:
”Muthu, en annan av kung Bhumibols elefanter, är ett glädjande aktuellt exempel på en elefant som befriades från sin fångenskap och fick komma tillbaka till Thailand för att leva ett mer värdigt elefantliv”.
Muthu skänktes av Bhumibol till Sri Lanka 2001 och bodde i ett buddhistiskt tempel där han bland annat utnyttjades i parader. Efter att djurrättsaktivister slagit larm om att Muthu vanvårdades bad regeringen i Sri Lanka offentligt om ursäkt för hur han behandlats och han flögs nyligen hem igen till Thailand.
Regeringen i Thailand stod för alla kostnader för transporten. Väl hemma i Thailand transporterades Muthu till ett av världens bästa elefantsjukhus, där han ska få vård. Efter vistelsen i karantän är planerna att Muthu ska få leva sitt liv i ett djurvänligt naturreservat.
Roger Pettersson säger:
”Jag hoppas innerligen att den här historien slutar lyckligt och jag är tacksam för att regeringen i Thailand tog djurrättsaktivisternas larm på allvar och grep in. Förhoppningsvis är Muthus öde ett tecken i tiden på att elefanters välfärd nu börjar tas på större allvar och att antalet elefanter i fångenskap kommer att minska”.
Nyckelord
Kontakter
Roger PetterssonGeneralsekreterare
Arbetat professionellt med djurskyddsfrågor sedan slutet av 1980-talet. Arbetar globalt, regionalt och nationellt med djurskyddsfrågor.
Claes KampeKommunikationsansvarig
Tel:08-617 79 84Tel:08-617 79 87claeskampe@worldanimalprotection.seBilder
Följ World Animal Protection Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från World Animal Protection Sverige
Nytt världsprojekt ska skydda djur och natur19.10.2023 10:02:21 CEST | Pressmeddelande
World Animal Protection och World Cetacean Alliance presenterar i dag ett samarbete för att skydda djur och natur över hela världen. I helt unika Wildlife Heritage Areas får vilda djur leva i sina naturliga livsmiljöer och här tillåts bara djurvänlig turism, som bland annat stöds av Ving.
Organisationer startar gemensam kampanj för kors rätt att beta2.10.2023 10:05:52 CEST | Pressmeddelande
Idag lanseras kampanjen Jag vill beta. Bakom kampanjen står Sveriges fyra största djurskyddsföreningar; World Animal Protection, Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige och Svenska Djurskyddsföreningen samt konsumentorganisationen Vi Konsumenter. Syftet med kampanjen är att skapa opinion för den idag lagstadgade betesrätten för mjölkkor men att även utöka betesrätten till att gälla även kalvar och andra nötdjur.
Ny rapport: Köttjätten JBS tjänar stora pengar på miljöförstöring och djurlidande26.9.2023 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport från World Animal Protection visar att världens största köttproducent JBS är en katastrof för djur och miljö. Risken är nu uppenbar att företaget bidrar till att Brasilien inte når målet att stoppa skogsskövlingen till 2030.
Ny rapport: Makakapor utsätts för djurplågeri på sociala medier19.9.2023 08:06:49 CEST | Pressmeddelande
Det är ofta ett osynligt lidande förklätt till underhållning. Makakapor kläs ut, utsätts för falska räddningsaktioner eller plågas, ibland till döds, för gilla-markeringar och stora pengar. Rapporten “The cruelty you don't see: The suffering behind pet macaques on social media” avslöjar sanningen bakom de “gulliga” apbilderna.
Regeringens förslag början på slutet för minkuppfödningen13.9.2023 16:42:40 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterade regeringen ett förslag om ekonomiskt stöd till minkuppfödare som frivilligt avvecklar sin verksamhet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum