Sverige får ledande roll inom cirkulär ekonomi i Europa
Nu är det klart att Sverige startar och kommer att leda en europeisk kommitté för cirkulär ekonomi, med uppgift att utveckla standarder inom området. Frågan är högprioriterad när Europa nu ställer om till en cirkulär grön ekonomi. Arbetet med nya standarder är en förutsättning för att lyckas med omställningen eftersom företag och organisationer är beroende av gemensamma lösningar för att använda resurser så effektivt som möjligt.
Uppdraget, som Svenska institutet för standarder nu fått, innebär att samla europeisk expertis inom cirkulär ekonomi för att tillsammans ta fram standarder för bland annat gemensam terminologi och metod, som alla länder kan sluta upp kring.
– Sverige och svenska företag är drivande i omställningen mot en cirkulär ekonomi. Vår kunskap och förslag på lösningar har möjlighet att bli en del av gemensamma standarder och vägledningar som påverkar hela den europeiska industrin, och vi välkomnar alla intresserade organisationer, privata och offentliga, att delta i arbetet, säger Laura Linnala, projektledare, Svenska institutet för standarder.
Cirkulär ekonomi är ett systematiskt arbetssätt för att hantera resurser optimalt. I dag ställs allt högre krav på hållbarhet för att klara de globala utmaningarna. Alla företag kommer att behöva ställa om på kort tid och är beroende av tydlighet kring vad som gäller. Här spelar standarder en viktig roll, och bidrar till bland annat gemensamma definitioner och vägledningar. Standardisering bygger på samverkan och konsensus och gör det därför möjligt att nå en kraftfull uppslutning hos europeiska länder kring lösningar som har stor påverkan på miljö och människor.
– Standarder och definitioner är viktiga för att skapa och sprida lösningar för att klara av omställningen till en cirkulär grön ekonomi. Det här uppdraget är glädjande och innebär en stor möjlighet för svenska företag, organisationer och myndigheter att påverka och öka svenskt inflytande inom området på europanivå, säger Annika Andreasen, vd, Svenska institutet för standarder.
Beslutet att ge Sverige uppdraget att starta en europeisk kommitté för cirkulär ekonomi har tagits av medlemsländerna i den europeiska standardiseringsorganisationen CEN. Det formella arbetet startar under hösten 2023 med att identifiera vilka områden som är i störst behov av nya standarder. Ordförande för den europeiska kommittén blir Raul Carlsson, senior forskare på RISE.
För mer information, kontakta:
Laura Linnala, projektledare, SIS: 08 555 521 18, laura.linnala@sis.se
Henning Törner, sektionschef, SIS: 08 555 520 49, henning.torner@sis.se
Mychèle Östman, kommunikationschef: 08 555 520 50, mychele.ostman@sis.se
Nyckelord
Kontakter
Laura LinnalaProjektledare Svenska institutet för standarder, SIS
Tel:08-555 521 18laura.linnala@sis.seHenning TörnerSektionschef Miljö och energi, Svenska institutet för standarder, SIS
Tel:08 555 520 49henning.torner@sis.seMychèle ÖstmanKommunikationschefSvenska institutet för standarder, SIS
Tel:08 - 555 520 50mychele.ostman@sis.seSIS är en del av ISO och CEN som är nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer. SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.
Följ Svenska institutet för standarder, SIS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS
Ny kravstandard ska få företag och organisationer att växla upp innovationsarbetet14.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Nu har världens första kravstandard för innovationsledning utvecklats. Den ska hjälpa verksamheter inom både privat och offentlig sektor att arbeta systematiskt med innovation och lättare uppnå och redovisa verkliga resultat. Framöver blir det även möjligt för organisationer att certifiera sig inom innovationsledning.
Ökat behov av standarder – Svenska institutet för standarder förstärker med vice vd12.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska institutet för standarder, SIS, rekryterar Carl Mörch som vice vd och CFO, en ny roll för att stärka SIS i den utveckling som verksamheten genomgår.
Prisat initiativ banar väg för lösningar på globala hälsoutmaningar för kvinnor och flickor15.10.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
För sin förmåga att identifiera och adressera globala hälsoutmaningar, och för att ha varit starkt bidragande till att den första globala standarden för säkra mensprodukter nu utvecklas, tilldelas hälsoinvesteraren The Case for Her Standardiseringspriset. Priset är en årlig utmärkelse som lyfter standardiseringens betydelse för utveckling och ett hållbart samhälle.
FN-organisation ger bidrag till det svenskledda arbetet för en global standard för mensprodukter10.10.2024 07:25:10 CEST | Pressmeddelande
På svenskt initiativ utvecklas världens första globala standard för mensprodukter, ett arbete som väckt stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Nu har Svenska institutet för standarder, SIS, fått över 2,5 miljoner kronor av The Sanitation and Hygiene Fund, SHF, bland annat för att fler låg- och medelinkomstländer ska kunna delta i utvecklingen av standarden.
Säkra mensprodukter, klimatsmarta byggmaterial och hållbar textilproduktion - samhällsviktiga initiativ gemensamt för finalisterna till Standardiseringspriset26.9.2024 07:25:09 CEST | Pressmeddelande
Hälsoinvesteraren The Case for Her, familjeföretaget Målarkalk och klädföretaget Kappahl är de tre finalisterna till Standardiseringspriset. Priset delas ut varje år och lyfter standardiseringens betydelse för utveckling och ett hållbart samhälle.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum