Tredje raka för Alexandersson

Dela

För tredje gången i rad så tar Tove Alexandersson hem segern på ett imponerande sätt. Och fortsatt dominans av de svenska damerna med Sara Hagström på tredjeplats och Lisa Risby på femteplats på dagens världscuptävling. På herrsidan smällde Gustav Bergman till med en tredjeplats på den tuffa långdistansen.

Prispallen på damernas långdistans. Simona Aebersold, Tove Alexandersson, Sara Hagström
Prispallen på damernas långdistans. Simona Aebersold, Tove Alexandersson, Sara Hagström

Långdistans fick avsluta denna runda två av världscupen i Tjeckien. Att det skulle bli tufft för löparna kom inte som någon överraskning då damernas bana mätte 9.4 kilometer med 720 höjdmeter. För herrarna väntade 12.9 kilometer orientering med en stigning på svindlande 990 meter. Den tjeckiska terrängen består till stor del av massor av djupa dalar krönta av massiva sandstensformationer. På långdistansen var det en helt annan orientering som krävdes för att hitta de olika vägvalsalternativen.

I damklassen tog Tove Alexandersson hem segern på ett imponerande sätt. Tove kopplade greppet tidigt och var ikapp tvåan Simona Aebersold vid tionde kontrollen. Sedan kom ett misstag av Tove och Simona gick ifrån.

– Jag sprang väldigt, väldigt bra fram tills jag kom ikapp Simona. Andra halvan var inte alls lika bra, jag är lite besviken över att jag inte höll ihop det hela vägen, säger Alexandersson efter loppet till SVT.

Men det var inte bara Tove som levererade idag. Tredje gången på prispallen denna vecka var Sara Hagström som blev trea på dagens långdistans.

- Detta var precis det jag tänkte jag skulle göra denna vecka, stabila lopp.

Berätta om dagens lopp.

- Det var väldigt mycket upp och ned, man kastas mellan hopp och förtvivlan på en sån här långdistans. Jag tyckte jag gjorde det bra idag och höll ihop det, men sen har jag en rygg som är väldigt strulig. Jag opererade den för några år sedan och den gör sig påmind, säger Sara.

Lisa Risby gjorde sin sista internationella tävling i landslagsdräkten och avslutar med en suverän femteplats på dagens tävling.

- Det känns väldigt bra. Jag sprang ordentligt, skulle man kunna säga. Jag tänkte igenom mina val och försökte vara konsekvent i det. Jag gjorde inte heller några kontrollmissar och då blir det väldigt bra i den här terrängen för jag kände mig stark fysiskt, säger Lisa

På herrsidan var det idag Gustav Bergman som stod för dagens bästa prestation och blev trea på den tuffa banan. Gustav sprang ett bra lopp men blev ändå ikappsprungen av dagens tvåa Matthias Kykurz.

- Jag blev förvånad när Matthias kom ifatt mig så tidigt. Sen hade jag en jättefin period i mitten av banan där jag låg och drog klungan. Sen kom klubban på slutet och då var det bara att försöka överleva sista 20 minuterna. Men det var stabilt och jag är nöjd, säger Gustav.

Vann gjorde norrmannen Kasper Harlem Fosser en minut och 15 sekunder före Matthias Kyburz och sex minuter och tre sekunder före Bergman.

Nu är världscuptävlingarna avslutade här i Tjeckien och nästa stora internationella mästerskap är EM i sprintdistans i Italien.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lisa Risby tackades av efter sin sista landslagstävling
Lisa Risby tackades av efter sin sista landslagstävling
Ladda ned bild
Gustav Bergman spurtar i mål på långdistansen.
Gustav Bergman spurtar i mål på långdistansen.
Ladda ned bild
Tove Alexandersson springer i mål med tredje raka segern.
Tove Alexandersson springer i mål med tredje raka segern.
Ladda ned bild

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

O-Ringen Åre blev en fullträff för besöksnäringen6.12.2023 09:54:01 CET | Pressmeddelande

Sommarens O-Ringen, som genomfördes 22-28 juli 2023 i Åre, lockade hela 15 045 unika turister till regionen. Den del av turistomsättningen som omsattes i Åre beräknas vara ca 116,3 miljoner kronor medan ca 1,1 miljoner kronor hamnar i kringliggande kommuner. Den totala turistekonomiska omsättningen hamnar alltså på hela 117,4 miljoner kronor där de svenska turisterna står för ca 94, 6 miljoner av summan.

Tove Alexandersson framröstad som Årets orienterare – för tionde gången19.11.2023 10:10:00 CET | Pressmeddelande

2012 var första gången Tove Alexandersson röstades fram som Årets orienterare. I år tar hon hem titeln – för tionde gången. Det stod klart när orienteringssverige samlades under lördagskvällen i Jönköping för att summera det gångna året. Andra som prisades var bland annat Sara Hagström som årets sprinter och Hudiksvall som årets Hitta ut-projekt. Se alla pristagare i listan nedan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum