De vandrar för hela jordens skull
Just nu pågår två månadslånga pilgrimsvandringar genom Sverige - för den biologiska mångfalden och för klimatnödlägets skull. Vandringarna avslutas i Vadstena lördag 2 september där det bland annat blir samtal med Världsnaturfonden och en minnesgudstjänst för utdöda arter.

Pilgrimsvandringarna ”Härlig är Jorden” och “Hela jorden” påbörjades i början av augusti i Älvdalen respektive vid den norska riksgränsen i Värmland. De arrangeras av Pilgrim's Walk for Future, Nordens största vandrande folkrörelse för klimaträttvisa.
"Människor har alltid gett sig ut på pilgrimsvandringar i tider av hot och ovisshet. Vi ser vandringarna som ett sätt att adressera de ödesfrågor mänskligheten nu står inför. Genom att vandra tillsammans hoppas vi kunna sprida hopp och mod att agera", säger Emanuel Eriksson, projektledare för Pilgrim’s Walk for Future.
"Hela jorden" vandrar genom Västra Värmlandsleden, ner mot Vänern, med båtresor till Lurö och vidare på Västergötlands S:t Olofsleder. Vandringen kulminerar med båtresa över Vättern och en fortsatt färd längs dess östra strand, upp till Vadstena. "Härlig är Jorden" vandrar genom Dalarna, Västmanland och Närke, delvis längs Romboleden, ner till Vadstena. Med på ”Härlig är jorden” finns några av Sveriges främsta folkmusiker: Ulrika Bodén, Sofia Sandén och Rostam Mirlashari.
Vandrare ansluter sig för kortare eller längre sträckor. Vem som helst kan delta som dagsvandrare. Press/media är välkomna att vandra med och göra intervjuer med vandringsledare och deltagare under hela augusti månad. Vandringsledare för ”Hela Jorden” är Annika Spalde (som ledde klimatvandringen mellan Vadstena och Glasgow 2023) och Hali Liddell för ”Härlig är jorden”.
Om Pilgrim’s Walk for Future:
Pilgrim's Walk for Future organiserar pilgrimsvandringar runt om i Sverige och vill inspirera deltagarna till handling för en ljusare, mer hållbar framtid. PWFF började som en del av Svenska kyrkans färdplan för klimatet som har som mål att Svenska kyrkan ska vara en klimatneutral organisation år 2030. Den har nu spridit sig till en rörelse som snart samlat 400 miljoner steg för klimatet.
Pilgrim’s Walk for Future
Pressbilder:
https://www.walkforfuture.se/HEM/om-oss/press/
Nyckelord
Kontakter
Emanuel Eriksson, pressansvarig
Pilgrim’s Walk for Future
0730 - 22 26 58
emanuel.eriksson@svenskakyrkan.se
Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsorganisationens uppgift är att stötta de 102 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskop i Linköpings stift är Marika Markovits.
Följ Linköpings stift, Svenska Kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift, Svenska Kyrkan
Biskop Marika på visitation i Rimforsa7.4.2025 15:23:49 CEST | Pressmeddelande
Tisdag inleder biskop Marika Markovits en visitation i Rimforsa församling. Visitationen avslutas med en högmässa i Kättilstad kyrka söndag 13 april.
Dessa kyrkor får underhållsersättning under 20262.4.2025 13:26:45 CEST | Pressmeddelande
Stiftsstyrelsen i Linköpings stift beslutade tisdagen den 1 april om fördelningen av kyrkoantikvarisk ersättning (KAE) och kyrkounderhållsbidrag (KUB) för Svenska kyrkans kyrkor i Linköpings stift under 2026.
Ökat inträde av unga vuxna i Svenska kyrkan i Linköpings stift1.4.2025 14:02:40 CEST | Pressmeddelande
För tredje året i rad ökar antalet inträden i Svenska kyrkan. I åldersgruppen 19 till 29 år har Linköpings stift en ökning med nästan 50 procent, vilket är den största ökningen i landet. – Det är en trygghet att komma till kyrkan, säger 28-åriga Liza Roos i Linköping.
Möt våren med Pilgrimsvandring 2.0 – St. Birgitta Ways redo sommarens äventyr24.3.2025 12:42:18 CET | Pressmeddelande
Pilgrimslederna till Vadstena är startklara. Lagom till sommarens resetrender är pilgrimslederna längs St. Birgitta Ways nu färdigmärkta och redo att utforskas på egen hand vår, sommar och höst. Med boenden i olika prisklasser på plats längs leden kan vandrare planera en helt egen resa – från kortare dagsetapper till längre äventyr. Sträckan från Linköping till Vadstena (4 dagar) är en perfekt introduktion till pilgrimsupplevelsen, som erbjuder en blandning av mat och boende, natursköna vyer och historiska sevärdheter som kanske ger en känsla av att var del av något större. Vill du gå lite längre är sträckan Jönköping - Vadstena (8 dagar) ett bra alternativ.
Helgmålsringning i SVT från Vårdsbergs kyrka24.3.2025 09:01:15 CET | Pressmeddelande
På lördag 29 mars klockan 17.50-17.55 sänds helgmålsringning från Vårdbergs kyrkan utanför Linköping i SVT1. Den går också att se i efterhand på SVT Play. Inför midfastosöndagen talar biskop Marika Markovits om mat och hunger.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum