Linköpings stift

De vandrar för hela jordens skull

Dela

Just nu pågår två månadslånga pilgrimsvandringar genom Sverige - för den biologiska mångfalden och för klimatnödlägets skull. Vandringarna avslutas i Vadstena lördag 2 september där det bland annat blir samtal med Världsnaturfonden och en minnesgudstjänst för utdöda arter.

Emanuel Eriksson, projektledare för Pilgrim’s Walk for Future och vandraren Doris Lefenau från Tyskland på Romboleden i Dalarna.
Emanuel Eriksson, projektledare för Pilgrim’s Walk for Future och vandraren Doris Lefenau från Tyskland på Romboleden i Dalarna.

Pilgrimsvandringarna ”Härlig är Jorden” och “Hela jorden” påbörjades i början av augusti i Älvdalen respektive vid den norska riksgränsen i Värmland. De arrangeras av Pilgrim's Walk for Future, Nordens största vandrande folkrörelse för klimaträttvisa.

"Människor har alltid gett sig ut på pilgrimsvandringar i tider av hot och ovisshet. Vi ser vandringarna som ett sätt att adressera de ödesfrågor mänskligheten nu står inför. Genom att vandra tillsammans hoppas vi kunna sprida hopp och mod att agera", säger Emanuel Eriksson, projektledare för Pilgrim’s Walk for Future.

"Hela jorden" vandrar genom Västra Värmlandsleden, ner mot Vänern, med båtresor till Lurö och vidare på Västergötlands S:t Olofsleder. Vandringen kulminerar med båtresa över Vättern och en fortsatt färd längs dess östra strand, upp till Vadstena. "Härlig är Jorden" vandrar genom Dalarna, Västmanland och Närke, delvis längs Romboleden, ner till Vadstena. Med på ”Härlig är jorden” finns några av Sveriges främsta folkmusiker: Ulrika Bodén, Sofia Sandén och Rostam Mirlashari.

Vandrare ansluter sig för kortare eller längre sträckor. Vem som helst kan delta som dagsvandrare. Press/media är välkomna att vandra med och göra intervjuer med vandringsledare och deltagare under hela augusti månad. Vandringsledare för ”Hela Jorden” är Annika Spalde (som ledde klimatvandringen mellan Vadstena och Glasgow 2023) och Hali Liddell för ”Härlig är jorden”.

Om Pilgrim’s Walk for Future:
Pilgrim's Walk for Future organiserar pilgrimsvandringar runt om i Sverige och vill inspirera deltagarna till handling för en ljusare, mer hållbar framtid. PWFF började som en del av Svenska kyrkans färdplan för klimatet som har som mål att Svenska kyrkan ska vara en klimatneutral organisation år 2030. Den har nu spridit sig till en rörelse som snart samlat 400 miljoner steg för klimatet.
Pilgrim’s Walk for Future

Pressbilder:
https://www.walkforfuture.se/HEM/om-oss/press/

Nyckelord

Kontakter

Emanuel Eriksson, pressansvarig
Pilgrim’s Walk for Future
0730 - 22 26 58
emanuel.eriksson@svenskakyrkan.se

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsorganisationens uppgift är att stötta de 102 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskop i Linköpings stift är Marika Markovits.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum