ElektronikBranschen

Minskad försäljning när hushållens ekonomi försämras

Dela
Försäljningen av hemelektronik minskar med – 11 procent under årets första sex månader jämfört med samma period förra året. Största tappet står datorer för och bäst får det för audio och de större tv-apparaterna. Det visar ElektronikBranschens SnabbIndex för hemelektronik.

Under pandemin ökade försäljningen av hemelektronik kraftigt. Dels behövde många hem fungera som arbetsplats, dels passade många på att köpa ny tv, dator eller andra prylar för att förgylla tiden som till stor del spenderades i hemmen. Det påverkar fortsatt behovet av ny hemelektronik negativt. 

- Pandemieffekten i kombination med konsumenternas svåra ekonomiska läge påverkar branschen kraftigt. Vi ser minskad försäljning inom nästan alla produktgrupper, säger Pernilla Enebrink, vd ElektronikBranschen.  

Från rekordåret 2021 har försäljningen dalat. För helåret 2022 såg branschen en minskning med-6 procent i totalt försäljningsvärde, jämfört med helåret 2021. Första halvåret 2023 minskade försäljningsvärdet med totalt -11 procent, jämfört med samma period 2022.  

De produktgrupper som klarar sig bäst är audio(+ 3 procentmätt i värde) och de större tv-apparaternaöver 65” (+-0 procent), jämfört med första halvåret 2022 sett till antal sålda produkter. För tv-apparater över 65” är det en förbättrad försäljning jämfört med samma period förra året, då den sjönk med –7 procent.  

– Mobiltelefoner har historiskt varit konjunkturokänsliga, då de är en essentiell del av vår vardag. Nu ser vi en minskad försäljning av mobiltelefoner med -14 procent, sett till antal sålda produkter, säger Pernilla Enebrink.  

De produktgrupper där minskningen av försäljning är störst är datorer (- 35 procent), kameror (- 30 procent) och surfplattor (-23 procent). Även spelkonsoler har minskat, från -1 procent första halvåret 2022 till –19 procent samma period i år.  

- Att regeringen i det här svåra ekonomiska läget väljer att höja elektronikskatten med upp till 500 kronor per produkt för konsumenterna är obegripligt. Det påverkar särskilt hushåll som har mindre pengar att röra sig med, vilket är många idag, säger Pernilla Enebrink.  

ElektronikBranschensförsäljningsstatistik omfattar försäljningen av hemelektronik från de anslutna handlarna i branschen. Medlemsföretagen följer Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer och har avtal om konsumentköp med Konsumentverket genom ElektronikBranschen.  

Bilder

Om

ElektronikBranschen
ElektronikBranschen



Följ ElektronikBranschen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ElektronikBranschen

Ny rapport: Elektronikskatten nu 670 kronor - ger negativ miljöeffekt28.4.2024 07:47:00 CEST | Pressmeddelande

Få konsumenter vet att när de exempelvis köper en monitor för 2 000 kronor betalar de 670 kronor i elektronikskatt. En ”miljöskatt” med negativ effekt på miljön som drar in miljarder till staten. Forskningen, statens myndigheter och branschen är alla kritiska till skatten. Det visar en färsk rapport från ElektronikBranschen, TechSverige, Teknikföretagen och Dataspelsbranschen.

Riksdagsseminarium: Elektronikskatten - En ekonomisk börda för svenska folket och miljön17.4.2024 07:47:00 CEST | Pressmeddelande

Elektronikskatten, i lagstiftningen kallad skatt på kemikalier i viss elektronik, har visat sig vara ohållbar utifrån en mängd olika perspektiv. Den 17 april bjuder Elektronikbransch tillsammans med Moderaterna in till ett riksdagsseminarium om Elektronikskatten och ett samtal om dess effekter på svenskarna och miljön samt om varför den drabbar hushållen med tunnast plånböcker hårdast.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye