Akademikerförbundet SSR

Barn i fängelser kan bli katastrof

Dela
Att flytta ansvaret för unga brottsdömda, för barn, till Kriminalvården riskerar att bli en katastrof. Riskerna på kort sikt är att inte tillräckligt görs för att förbättra situationen här och nu. Statens institutionsstyrelses, SiS särskilda ungdomshem där ungdomarna idag vårdas är slitna. Det krävs stora investeringar för att höja säkerheten och ge det skydd som krävs.
Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR och Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef
Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR och Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef

Justitieminister Gunnar Strömmer och statsminister Ulf Kristersson säger att lösningen är ungdomsfängelser, men de löser ingenting.

 – Risken är att vi får tio tappade år när Kriminalvården ska bygga upp en barnverksamhet. Vi vill att regeringen agerar för barns och samhällets bästa redan idag, säger Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR.

Det måste bli slut på populistiska utspel.

– Kriminalvården har både akut platsbrist och saknar helt kunskap om att jobba med barn. Det är annan lagstiftning som gäller när det är barn som frihetsberövas. Att sätta barn i fängelse, oavsett brott innebär fortsatt att de har rätt till skolgång. Kriminalvården har ingen skolverksamhet, Sis har däremot stor erfarenhet av att på arbeta med unga; att bryta negativa mönster och att reparera en trasig skolgång, men det krävs att man börjar arbeta utifrån forskning och beprövad erfarenhet, säger Heike Erkers.

Det är Akademikerförbundets SSR:s medlemmar inom SiS (även i Kriminalvården) som har akademisk utbildning och står för kvalitetshöjande åtgärder. Tyvärr är de alldeles för få både på SiS och i Kriminalvården.

– I stället för en verksamhet som grundas på vetenskap och beprövad erfarenhet med syfte att rehabilitera tillbaka till vardagsliv, utbildning och skola ser vi allt för mycket av omhändertagande och inlåsning med för låg kunskapsnivå bland personalen, säger Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef hos Akademikerförbundet SSR.

Våra krav till regeringen:

  • Ska ungdomsfängelser införas måste en plan presenteras för hur tillräcklig kunskap garanteras i Kriminalvården för att arbeta med barn och deras familjer, hur rätt till skolgång ska lösas och hur man ska garantera att barn inte placeras bland vuxna kriminella.

  • Både Kriminalvården och SiS behöver mer pengar för att klara nyrekryteringar och för att behålla kompetens.

  • Ge Kriminalvården och SiS i uppdrag att kraftigt utöka andelen anställda med akademisk utbildning, höj kunskapsnivån.

  • Skjut till pengar för att renovera SiS-institutionerna.

  • Stärk vårdkedjan. Kommunernas ansvar att göra insatser och uppföljningar när unga skrivs ut från SiS måste stärkas, det fungerar dåligt i dag. Det här gäller självklart även uppdraget till Kriminalvården och eventuella ungdomsfängelser.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR och Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef
Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR och Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef
Ladda ned bild

Om

Akademikerförbundet SSR
Akademikerförbundet SSR
Box 12800
112 96 Stockholm

08 617 44 00https://akademssr.se/

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum