Koloni med skedstork på Peberholm – naturen stortrivs på Öresundsförbindelsen
Årets naturinventeringar på Peberholm bjuder på många spännande nyheter. En koloni av skedstork är den mest överraskande observationen på den konstgjorda ön mitt i Öresund.
Dessutom är fyra växtarter helt nya för ön, bland annat styvgröe och vanlig kabbleka.

– Skedstorken på Peberholm är helt klart årets mest sensationella och oväntade fynd. Vi har en koloni på cirka 20 skedstorkar som frekvent flyger över ön, säger Hans Ohrt, miljöspecialist på Øresundsbron.
Ornitologerna har inte sett skedstorken häcka på ön, men de rör sig i en koloni bland gråhäger. Skedstork har sin primära utbredning i södra Europa, Afrika och Asien.
– Sedan 1996 har skedstorken häckat i Jylland och därmed utgjort en av de nordligaste förekomsterna av arten. Utbredningen i Europa växer och gör det troligen på grund av klimatförändringar. Men beståndet på Peberholm bidrar till en väsentlig utvidgning av artens häckningsområde.
Sedan våren 2021 genomförs naturvårdande röjning av buskage och mindre träd på knappt 10 procent av öns areal med syfte att behålla en biologisk mångfald. Målet är att fortsatt kunna attrahera fåglar och växter som trivs i öppna och ljusa områden. På resten av Peberholm får ön fortsätta att sköta sig själv precis som tidigare.
Två år efter röjningen visar inventeringarna en positiv effekt för främst fågellivet, vilket varit huvudsyftet med de naturvårdande insatserna.
– Skärfläcka är också ett värdefullt fynd och en av fågelarterna som vi hoppats att få tillbaka på Peberholm när vi gjorde röjningen av vegetation på ön södra sida. Men till skillnad från skedstorken är det en art som också finns på några andra håll i Öresundsregionen, säger Hans Ohrt.
Växtarterna fortsätter också att bli fler och fler på ön. Hans Ohrt har följt utvecklingen på ön sedan den etablerades i slutet av 1990-talet.
– Mindre tät växtlighet gör att ljuskrävande växter trivs bättre och vi ser att öns orkidéer spridits till fler platser de senaste åren. Dubbelnycklar var en helt ny orkidéart på ön i fjol, och vi ser den också i år tillsammans med ytterligare tre typer av orkidéer, säger Hans Ohrt.
April, maj och juni är tre månader där en lång rad inventeringar av allt från fåglar till växter görs på ön. Tillsammans med biologer och ornitologer undersöks vilka arter som finns kvar, men också vilka som eventuellt har tillkommit.
I år har fyra nya växtfynd gjorts, bland annat vanlig kabbleka och styvgröe och två arter av oxbär.
– Vi glada för att den biologiska mångfalden stärks av våra insatser de senaste åren. Vi vill att ön fortsätter utvecklas naturligt. Men genom att röja varsamt i ett mindre område, och komplettera strategin med naturvårdande insatser, når vi önskad effekt eftersom fågel- och växtlivet utvecklas positivt, säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Øresundsbron.
Fakta: Fågelobservationer 2023
- Gråhäger: Tre kolonier på södra sidan av ön med totalt cirka 200 fåglar.
- Skedstor: Cirka 20 fåglar finns i samma område som gråhägern. En överraskande observation.
- Änder: Skedand, snatterand, gravand och gräsand har observerats, varav flera arter möjligtvis häckar på ön. Rastande vigg, bläsand och kricka. De flesta observationer har gjorts i området på den södra sidan av ön som röjts varsamt sedan 2021.
- Skärfläcka: Observerats på området som röjts för att göra vegetationen mindre tät. Möjligtvis häckande. Arten har inte setts på ön sedan 2008.
- Måsar: Gråtrut dominerar på ön, förutom på det röjda området där en mindre koloni av skrattmås samt kolonier av fiskmås samt silltrut har etablerat sig.
- Tärnor: Ett enstaka par silvertärna har observerats. Ingen häckning.
- Storspov: Två häckande par i det röjda området.
- Strandpipare: Större strandpipare har inte observerats i år till skillnad från tidigare år. Mindre strandpipare är möjligtvis häckande.
- Sångfåglar: Flera av de vanliga arterna. Mest speciell är näktergal och härmsångare.
- Gäss: Flera häckande par vitkindad gås på ön, samt en del grågäss.
Kontakter
För mer information: Vänligen ring Øresundsbrons presstelefon på 040-676 61 15 eller mejla press@oresundsbron.com.
Bilder
Om oss
Øresundsbron bygger broar mellan människor, möjligheter och upplevelser i hela Öresundsregionen. Øresundsbro Konsoriets uppdrag är att äga och driva Øresundsbron – en bro, en tunnel och den konstgjorda ön Peberholm. Tillsammans utgör Øresundsbron en 16 kilometer fast förbindelse mellan Danmark och Sverige.
Följ Øresundsbron
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Øresundsbron
Sveriges och Danmarks kungapar möts på Øresundsbron10.4.2025 10:53:30 CEST | Pressmeddelande
Øresundsbrons 25-årsjubileum markeras den 1 juli tillsammans med D.D. M.M. Konungen och Drottningen av Sverige och D.D. M.M. Konungen och Drottningen av Danmark.
Byte av jättefog påverkar vägtrafiken och framtidssäkrar bron28.2.2025 12:53:56 CET | Pressmeddelande
150 miljoner passager sliter på Øresundsbron. Nu är det dags att byta ut en nästan 25 meter lång expansionsfog. Øresundsbrons vägtrafik begränsas när fogen byts i perioden mellan den 9 mars och 9 juni.
Mötande trafik i Øresundsbrons tunnel24.2.2025 12:01:13 CET | Pressmeddelande
Vägtrafiken är dubbelriktad i Øresundsbrons tunnel under två nätter denna vecka. Från klockan 19 den 26/2-27/2 fram till klockan 03 nästföljande dagar.
Øresundsbron satte nytt årsrekord under 202410.2.2025 09:46:57 CET | Pressmeddelande
Med i genomsnitt 20 692 vägpassager per dag på Øresundsbron under 2024 slogs det senaste årsrekordet från 2017. Øresundsbro Konsortiets resultat före värdeförändring blev 1 636 miljoner DKK – en ökning med 155 miljoner DKK jämfört med 2023.
Øresundsbron lyser upp för offren i Örebro5.2.2025 13:58:03 CET | Pressmeddelande
Øresundsbron tänder en särskild sorgbelysning efter tisdagens tragiska skolskjutning i Örebro. Belysningen tänds för att hedra dådets offer, delta i sorgen och visa medkänsla med alla drabbade och anhöriga.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum