Rödgröna styret i Stockholms stad

Rödgröna styret starkt kritiskt till regeringens förslag om anmälningsplikt av papperslösa

Dela
Regeringen och Sverigedemokraterna går nu vidare med sitt omdebatterade förslag om att myndigheter och kommuner ska bli skyldiga att anmäla papperslösa, något det rödgröna styret i Stockholms stad reagerar starkt på.
Från vänster till höger: Åsa Lindhagen (MP), Karin Wanngård (S), Clara Lindblom (V).
Från vänster till höger: Åsa Lindhagen (MP), Karin Wanngård (S), Clara Lindblom (V).

Enligt förslaget ska kommuner och myndigheter tvingas anmäla till Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med papperslösa, alltså personer som vistas i Sverige utan tillstånd. I praktiken skulle förslaget kunna komma att påverka en mängd områden och enskilda anställda inom Stockholms stad, som lärare, bibliotekarier, fritidsledare och anställda inom vård och omsorg.

- Liksom många av fackförbunden ställer jag mig kritisk till förslaget. Om lagen realiseras kan många av stadens anställda, som lärare och omsorgspersonal, tvingas bryta mot sin yrkesetik och gå emot FN:s barnkonvention. Lagen vore inte bara oetisk, utan rent skrämmande, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad.

- Det här är ett i grunden människofientligt förslag. Vi kommer aldrig medverka till att våra anställda i staden ska ange människor som redan befinner sig i en utsatt position. Mänskliga rättigheter måste värnas, inte luckras upp, säger Clara Lindblom (V) bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

- Regeringen och SD vill tvinga lärare och vårdpersonal att behandla barn som brottslingar. Det är rent ut sagt avskyvärd politik. Vi står upp för en medmänsklig stad som bygger på tillit, inte på rädsla och angiveri, säger Åsa Lindhagen (MP), gruppledare och miljö- och klimatborgarråd.

Direktiven till utredningen sägs vara klara och det ska nu utredas vad det ska få för konsekvenser om myndigheter och kommuner inte följer reglerna. Papperslösa har idag bland annat rätt till skolgång och viss sjukvård men regeringen och Sverigedemokraterna är eniga om att utredaren inte på förhand ska utesluta några verksamheter som till exempel vård.

Nyckelord

Kontakter

Presstjänst Vänsterpartiet Stockholms stad

Tel:0761229110

Bilder

Från vänster till höger: Åsa Lindhagen (MP), Karin Wanngård (S), Clara Lindblom (V).
Från vänster till höger: Åsa Lindhagen (MP), Karin Wanngård (S), Clara Lindblom (V).
Ladda ned bild

Om

Rödgröna styret i Stockholms stad
Rödgröna styret i Stockholms stadDet rödgröna styret i Stockholms stad består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vi arbetar tillsammans för ett öppet, jämlikt och klimatsmart Stockholm. 

Följ Rödgröna styret i Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rödgröna styret i Stockholms stad

Tekniska museet flyttar in i Tensta4.12.2023 10:40:44 CET | Pressmeddelande

Efter 100 år i innerstaden planerar stiftelsen Tekniska museet att öppna en filial i Tensta. Med fokus på kreativitet och lustfyllt lärande kring teknik och naturvetenskap vill museet skapa en plats som inspirerar en bredare grupp till en framtid inom teknik och innovation. Etableringen av filialen ligger i linje med Stockholms stads satsning Fokus Järva och bedöms bredda kulturutbudet för barn och unga och deras föräldrar i Järva. Stockholms stad kommer i nästa kulturnämnd besluta om etableringsstöd till filialen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum