BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Så pratar du med barn om terrorhotet mot Sverige

Dela

Terrhotnivån mot Sverige har höjts och för en del barn kan det leda till oro och rädsla. Bris ger råd om hur du kan prata med barn om hotet utan att överföra din egen oro på barnet. 

Under torsdagen gick säkerhetspolisen ut med att terrorhotnivån mot Sverige har höjts från nivå tre till nivå fyra. För en del barn kan medierapporteringen och samtalet om terrorhot mot Sverige innebära oro och rädsla. Barn märker även av om vuxna i deras närhet är oroliga, därför är det viktigt att prata med barn om det som händer och inge trygghet.

– Vid otäcka händelser är det vuxnas viktigaste uppgift att trygga, lugna och stärka barnets känsla av kontroll. För att kunna göra det måste vi utgå från vad barnet känner och tänker. Det är lätt att vi som vuxna utgår från vår oro och överför den till barnet. Men här måste vi stanna upp, fråga barnet och lyssna till vad barnet själv berättar och sen agera utifrån det, säger Anneli Öhrling, kurator på Bris.

Bris har tagit fram råd till vuxna om hur man kan prata med barn om det ökade terrorhotet och otäcka händelser:

 1. Kolla läget
  Ta reda på hur mycket och hur barnet funderar på krisen och vilka tankar och frågor barnet har.
 2. Ställ öppna frågor
  Det är bra att ställa utforskande och öppna frågor och inte utgå från att känner på ett visst sätt. Istället för att fråga: "Tycker du det här är läskigt?" är det bättre att prova: "Har ni diskuterat det här som händer i skolan? Hur har ni pratat om det då? Har du pratat med kompisarna om det här? Vad säger ni då?"
 3. Var nyfiken och observant
  Utgå inte från att barnet är oroligt. De flesta barn visar på något sätt om de är oroliga. Men var extra uppmärksam och observant på signaler.
 4. Informera
  Ge barnet information om vad du vet. Det kan göra att barnet känner en större kontroll och bli lugnad.
 5. Var uppriktig
  Var ärlig när du svarar på barnets frågor men ge inte barnet fler läskiga detaljer än vad barnet frågar efter och uppmärksam på hur svaret tas emot. Uppmuntra barnet i frågandet och säg att det är okej att fråga igen.
 6. Inge hopp!
  Berätta gärna att det finns människor som arbetar för att vi ska kunna känna oss trygga.

– Tänk också på alla barn är olika och reagerar olika, därför behöver barn också bli bemötta på olika sätt. Du som vuxen kan också behöva hjälp. Om man som förälder är orolig är det bra att prata med någon i sin omgivning och inte överföra den oron till barnet, säger Anneli Öhrling.

Mer stöd att få:

 • Bris vuxentelefon finns till för vuxna som behöver hjälp och stöd kring frågor som rör barn. Telefonen har öppet vardagar 9.00 – 12.00.
 • På Lilla Krisinfo finns information som riktar sig till barn och unga. Där finns frågor och svar om vad som händer just nu.

Nyckelord

Kontakter

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Kriget i Israel och Palestina måste upphöra9.12.2023 15:52:24 CET | Nyheter

Vapenvilan i Gaza och Israel har brutits och våldet har återupptagits. Bris som en av Sveriges största barnrättsorganisationer följer utvecklingen i regionen och hur det påverkar barn. Det som nu sker är extremt. Varje dag nås vi av nya rapporter om barn som dödas, kidnappats och traumatiseras. Det måste upphöra och få ett slut. Bris tar avstånd från alla former av våld som drabbar barn. Sveriges regering måste agera och använda allt sitt inflytande för att uppnå en långsiktig vapenvila.

För dem som redan lever med en utsatthet i hemmet är julen extra svår­ – Bris stödlinje 116 111 stöttar barn dygnet runt under hela jullovet7.12.2023 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Snart bär det av mot jul, skolorna stänger och barnen får sitt jullov. För många barn innebär det en härlig tid där familjen samlas och umgås. För barn som befinner sig i utsatta situationer, med föräldrar som dricker för mycket, har det knapert ekonomiskt eller som själva mår dåligt, kan julen upplevas som en påfrestning. Bris stödlinje 116 111 har öppet dygnet runt under hela lovet där kuratorer finns här för alla barn som behöver någon att prata med.

Bris kommunundersökning 2023 - vilket utrymme ges barnen?20.11.2023 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Sveriges kommuner har sedan år 2020, en skyldighet enligt lag att barnkonventionen ska gälla i den egna verksamheten, så att barns behov och rättigheter ska tillgodoses. Hälften av kommunerna uppger att de saknar en strategi för att implementera barnkonventionen i kommunens alla verksamheter och endast 2 av10 kommuner uppger att de gör en barnkonsekvensanalys av budgeten. Det visar Bris återkommande kommunundersökning Vilket utrymme ges barnen?

Ett viktigt signalvärde: Hovrättens prövning måste tas om – Bris välkomnar beslutet17.11.2023 12:57:00 CET | Pressmeddelande

Högsta domstolen har meddelat beslut om att hovrätten har begått ett grovt rättegångsfel i det uppmärksammade målet om våldtäkt mot barn ( Hovrätten för Västra Sverige, mål B 6074-22). De menar att hovrätten har brustit i sin skyldighet att se till att målet hanteras på ett rättssäkert sätt när de inte har utrett om flera alternativa brott hade kunnat vara aktuella.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum